Felfedezd a Fertő-táj varázsát vonattal! – augusztus 25-ig jár a Fertő-táj vonat

Az idén április 13 és augusztus 25 között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat. A vonat kényelmes és környezetbarát módja annak, hogy fedezzük fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-tó magyar és osztrák oldalának gyönyörű tájait, településeit.

Fertő-táj vonat az UNESCO örökség felfedezéséhez

Mikor közlekedik a vonat?

A Fertő-táj vonat 2024. áprilistól 13-tól augusztusig 25-ig közlekedik, szombaton és vasárnap. Sopronból és Neusiedl am See-ből (Nezsider) is két-két vonat indul naponta.

A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak

A kényelmes, klimatizált motorvonatra alacsonypadlós szerelvények könnyítik meg a fel-és leszállást.

Hogyan vásárolhatok jegyet?

Többféle Fertő-táj felfedező jegyet is kínálnak.

  • Egy útra szóló jegy: a Sopron-Fertőszentmiklós-Pamhagen-Neusiedl am See viszonylaton érvényes egyszeri utazásra.
  • 24 órás jegy: A menetjegy a jegyváltás időpontjától vagy az utas által meghatározott időponttól kezdődően 24 óráig, de legkésőbb az utazás napját követő vasárnapi közlekedési nap +23:59 percig érvényes.
  • 48 órás: A menetjegy a jegyváltás időpontjától vagy az utas által meghatározott időponttól kezdődően 48 óráig, de legkésőbb az utazás napját követő vasárnapi közlekedési nap +23:59 percig érvényes.

A jegyeket a GYSEV Zrt. weboldalán, a MÁV-START applikációban, a Sopron vasútállomáson és a vonaton is megvásárolhatja.

Menetrend:

További információk és a pontos menetrend a GYSEV Zrt. weboldalán érhető el.

A Fertő-táj látnivalói, nevezetességei

Fertő-tó

A tó Magyarország és Ausztria határán fekszik, és 2001 óta UNESCO Világörökségi helyszín. A tavon lehet csónakázni, horgászni, úszni és napozni.

A Fertő-tó magyarországi szakaszának helyzete nem túl rózsás, ahogy ez a 2022-es cikkemből is kiderül. Jelenleg még ugyanott tartunk. A környezetkárosító rombolás megtörtént, pozitív fejlemény nincs.

Ahogy egy ideje már sejteni lehetett, a Fertő tavi cölöpházak is áldozatul esnek az UNESCO világörökségi terület nagyszabású átalakításának. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó természeti környezet teljesen megváltozik majd: a nádast felváltják a térkövek. 2023 elején a helyzet siralmas: ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol. A Fertő tavi gigaberuházásra eddig két év alatt tízmilliárd forintot költöttek el, ebből csak a pusztításra futotta. A gazdasági válság miatt leállították az építkezést.

Sopron

Sopron Magyarország egyik legszebb városa, gazdag történelemmel és kultúrával. A városban érdemes megnézni a Tűztornyot, a Szent György-templomot és a Skanzen Múzeumot.

Sopron egyik legszebb épülete, a Fő tér egyik ékessége a palotaszerű barokk sarokház, a Storno-ház. Az épület a XV. században a Haberleiter család tulajdona volt, akik Mátyás királyt is vendégül látták, mikor Bécset ostromolta.

Taródi-vár, Bolondvár. A ’80-as években még mindenki ismerte, amióta nem él az építője, egyre kevesebbet hallunk a különleges építményről. Sopron legkülönlegesebb látnivalója, a lovagi középkor idéző vár megálmodójáról és építőjéről, Taródi Istvánról Taródi-várnak hívott építmény. Fiatalkori álom hívta életre az építkezést, aztán 50 év kemény munkája során folyamatosan alakult, bővült. A befejezést az építő betegsége, majd halála meggátolta, de ma is látogatható az egyedülálló erőd.

A hűség városának is hívott Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei és az országhatárhoz való közelsége miatt sok látogatót vonz. A környék is rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nézzük, milyen varázslatos az éjszakai Sopron!

Neusiedl am See (Nezsider)

Neusiedl am See egy bájos osztrák város a Fertő-tó partján. A városban érdemes megnézni a kastélyt, a Fertő-tó Múzeumot és a Sonnenuhrparkot.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park egy egyedülálló mocsárvidék, ahol számos ritka növény- és állatfaj él. A parkban lehet túrázni, kerékpározni és madármegfigyelést végezni.

Tippek a Fertő-táj vonatos felfedezéséhez

  • A Fertő-tájon számos kerékpárút található. A Fertő-táj vonaton a kerékpár is szállítható.
  • A Fertő-tájon számos piknikhely található. Ha piknikezni szeretnél, vigyél magaddal ételt és italt.
  • Ne felejts el fényképezőgépet vinni! A Fertő-táj gyönyörű tájai lenyűgöző fotókat kínálnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük