Felelős ökoturista – természetjárás okosan

A napokban a kezembe került egy pár évvel ezelőtti, a Magyar Turizmus Zrt. által kiadott kiadvány, ami az okos természetjáráshoz ad tanácsokat. Hiszem, hogy túrázni csak is ezeket az ajánlásokat betartva érdemes. 

felelős ökoturista

Mi az ökoturizmus?

Az ököturizmus fogalmának tisztázásához a wikipédiát hívtam segítségül.

„Az ökoturizmus vagy fenntartható turizmus a vendégforgalom és a környezet kapcsolatára vonatkozó, komplex fogalom.

A többféle meghatározás közül a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által adott definíció az alábbi:

Az ökológiai turizmus, vagy »ökoturizmus« a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával.

Száz évvel ezelőtt még nem volt ilyen hangzatos kifejezés, mint ökoturizmus, de az 1927-es kirándulók tízparancsolatában sok olyan pont felfedezhető, ami most is visszaköszön.

Felelős ökoturista

Ennyi bevezető után nézzük, milyen ajánlást fogalmazott meg a Magyar Turizmus Zrt.

Felelősségteljes turistaként a természetben mindig betartom ezeket a szabályokat, a magam
és a természet érdekében is!

A természetjárásra készülve megfontolom, hogy ha autóval utazom, barátaimmal közösen használom a gépkocsit vagy előnyben részesítem a vonatot, kerékpárt. A meglátogatott természeti területet gyalog járom be vagy csak az engedélyezett közlekedési eszközt veszem igénybe.

Amikor barangolásra készülök, jól megválogatom az öltözetemet és a szükséges eszközöket.

Alkalmazkodom a természethez, hogy minél többet megismerhessek belőle.

Figyelem a természet hangjait, szükségtelenül nem keltek zajt, mert ezzel az állatokat és turista társaimat megzavarom. Én is örülök, ha ők sem zavarnak engem.

Az állatok megszokták, hogy az emberek az utakon mozognak. Ha elhagyom az utat, az állatok elmenekülnek, így nem tudom őket megfigyelni. A kijelölt útról azért sem térek le, mert így letaposhatok értékes és szép növényeket.

A természetjárás során keletkező szemetet nem dobom el, hanem visszateszem a hátizsákomba. Fontosnak tartom, hogy nem hagyok nyomokat, nem szakítok le növényeket, nem viszek haza állatokat és csak a kijelölt helyen gyújtok tüzet.

A látogatásra kijelölt természeti területeken kilátókat, padokat, tűzrakóhelyeket találok a tartózkodásom kényelme érdekében. Ezeket ott alakították ki, ahol a lehető legkevésbé zavarom a környezetet – itt nyugodtan és eredményesen figyelhetem meg a természetet.

A védett természeti területeken a szabadban történő sátorozás általában nem engedélyezett, ezért a környéken keresek szállást. Ha olyan szálláshelyet, vendéglőt találok, amit a helyiek működtetnek, támogatom a helyi gazdaságot is. Gyakran megkóstolom a helyi alapanyagokból készült ételeket.

A kutyámat – saját érdekében is – pórázon tartom.

A fenti szabályokat mindig észben tartom, mert ha a természet jól érzi magát, én is jól érzem
magam benne és mások gyönyörűségére is szolgálhat.

További segítség túrázáshoz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük