Feldebrői templom és altemplom

A fehér boráról is híres Feldebrő Heves megyében a Mátra délkeleti lábánál, a Tarna völgyében helyezkedik el. Kiemelkedő fontosságú műemléki templomát és altemplomát zarándokok és kirándulók egyaránt előszeretettel látogatják. A több százéves kőépület történelmi hangulata mindenkit lenyűgöz és egy kis elmélyülésre késztet. 

Feldebrői templom és altemplom

Feldebrő története a honfoglalás koráig nyúlik vissza, az Aba nemzetség birtokán feküdt. Temploma és altemploma a 54 alakzatból álló freskóival, Magyarország 11. századi, korai építészeti emlékeinek egyik legkiemelkedőbb műemléke. A feldebrői templomot földrajzi helyzete, építési korszaka és a krónikák leírása alapján méltán kapcsolják Aba Sámuel királyhoz.

Feldebrői templom és altemplom története

A 11. században épült román stílusú templom és altemplom építéséről nincsenek írott emlékek. Annyi biztos, hogy akkor épült, amikor még nem dőlt el végérvényesen, hogy a magyarság a nyugati, avagy a keleti kereszténységet választja, ezért is ötvözi a keleti és a nyugati keresztény építészet elemeit. Az altemplom Nyugat-európai mintára készült, ahol a halottkultusz a 11. századi megerősödésével gyakori volt az altemplomépítés.

Feltehetően Aba Sámuel építtette a templomot, akit halála után ide temettek. Az első 20 x 20 méteres, négyzet alaprajzú, a Szent Kereszt tiszteletére felszentelt templomból igen kevés maradt fenn. Az ásatások alapján megállapították, hogy a templom öthajós, centrális épület volt, középen toronnyal.

A 12–13. század fordulóján a korábbi öthajós templomot háromhajóssá alapították, az eredetileg centrális alaprajzú épület kereszt alakú lett.

Az évszázadok alatt többször átépítették. A 15. században a templom déli homlokzatára gótikus ablakokat nyitottak.

Grassalkovich Antal költségére 1743-ban is jelentős átépítést végeztek. Elfalazták az altemplomot, eltávolították a templom közepének pillérsorát. 1785-ben a mennyezet megrepedezéseit javították ki, 1793-ban azonban egy vihar kárt tett az épület tetőzetében.

Az 1870-es években Henszlmann Imre fedezte fel az altemplom középső szakaszát és a falain található páratlan falfestményeket. 

Mára a templom építési periódusai láthatóvá váltak, de nem csupán műemlék épületről beszélhetünk. A templom a mai napig sem vesztette el eredeti funkcióját, rendszeresen tartanak itt szentmiséket.

Feldebrői templom és altemplom

A templom legértékesebb része a húsz méter hosszú hajójú altemplom, amelyet zömök, faragott oszlopok osztanak ketté. Ezek tartják a kőboltozatot, amin bizánci stílusú freskó maradványok láthatóak. A kelet felé eső szentélyben Krisztus látható evangélista szimbólumok és angyalok között. A hajóban próféták és apostolok, valamint Kain és Ábel jelenete lelhető fel.

Nyugati irányba sírkamra található, a sír végénél egy-egy oltár maradványait tárták fel. A felső templommal kis ablakokkal van kapcsolatban.

Feldebrői templom és altemplom

A feldebrői templom és altemplom évszakonként más-más nyitvatartási rendben látogatható, a nyári szezonban hosszabban.

A belépőjegyek ára az idegenvezetést is tartalmazza. 

Az altemplomban tilos a fényképezés. Az idegenvezető urat sikerült meggyőznöm, hogy a Közel és távol blogon rengetegen látják majd a templomról készült írásomat, így megengedte, hogy kattintsak egyet, kizárólag vaku nélkül. Ezúton is köszönöm!

További információ a templom hivatalos oldalán.

Látnivalók a közelben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 + négy =