Felavatták a felújított Gül Baba türbét

Eljött végre ez a nap is, amikor sok csúszás és várakozás után felavatták a felújított Gül Baba türbét. Bár terveztem, hogy részt veszek az átadáson, az átadás körüli titkolózás, az előzetes biztonsági intézkedések, útlezárások, stb hírét hallva meggondoltam magam. Nem vágytam díszkíséretre és az üldözéses jelenetek sem vonzottak igazán, így el sem indultam. Az MTI hivatalos fotósai viszont ott voltak. 

Felavatták a felújított Gül Baba türbét

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A végső lökést, hogy ne induljak el az Index Gül baba türbéig tartott az év üldözéses jelenete cikke adta meg. Egyszerűen elképesztően nevetséges és siralmas, ami itt történik a 21. században…

Felavatták a felújított Gül Baba türbét – MTI hír

„Budapest, 2018. október 9. Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Orbán Viktor mögött Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A kormányfő Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök társaságában felavatta Gül Baba türbéjét.

Az ünnepségen a miniszterelnök kiemelte: a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, és ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról.

A török államfő hangsúlyozta: Gül Baba ihletésére nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek.”

Felavatták a felújított Gül Baba türbét

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Felavatták a felújított Gül Baba türbét

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A két évre tervezett felújítás jócskán elhúzódott, mint ahogy megírtam, már ez év nyarán fejeződött, az átadás viszont váratott magára. Korábbi tervek szerint már 2017 második felében át kellett volna adni a Gül Baba türbéjét. Aztán arról lehetett hallani, hogy 16. századi török sírkápolna és környezetének rekonstrukciós munkái befejezésére és az ünnepélyes átadásra 2018 februárjában a török államfő jelenlétében kerül sor.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan résztvétele azért is volt fontos, mert a 2,5 milliárdos felújítás költségeit részben a magyar kormány, részben Törökország fizeti. Törökország több mint hárommillió euróval (mintegy 930 millió forint) járult hozzá a legészakibb török zarándokhely, valamint a Gül Baba utca és tágabb környezetének felújítási költségeihez.

Felavatták a felújított Gül Baba türbét

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Természetesen nem mondtam le a tervemről, hogy megnézzem a felújítás utáni állapotokat. De megvárom, míg lecsillapodnak a kedélyek és díszkíséret, valamint üldözéses jelenet nélkül, szabadon látogathatom meg a törökök legészakibb zarándokhelyét.

További olvasnivalók a türbéről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük