Feked látnivalói: német építészeti gyöngyszemek a Mecsekalján

Feked, a sváb Hollókőként is emlegetett bájos falu a Mecsekalja dombokkal körülölelt, erdős völgyében terül el. Feked látnivalói között, a Németországból betelepített svábok díszes parasztházai között sétálgatva egy mesevilág csodálatos díszletei tárulnak elénk.

Feked

Feked látnivalói

Az alig 200 lelkes baranyai falu nevét Feketh alakban egy Árpád-kori okmányban, majd a 1372-ben a cikádori cisztercita apátság birtokai között is említ. A feltételezések szerint a török hódoltság előtt lakott település volt, de a törökdúlás a községet teljesen megsemmisítette.

A falu újkori története az 1700-as évek elején kezdődött, amikor is 40 baranyai településhez hasonlóan a Rajna mentén fekvő Fulda környékéről ide is megérkeztek az első sváb telepesek. A  település német neve Schwarzfeld.

A katonás rendben sorakozó házak egy kaptafára épültek, de mégis mindegyik egész más. Német építészeti emlékkel a környéken Véménden, Erdősmecskén, Palotabozsokon is találkozhatunk, de ilyen nagy számban és jó állapotban sehol máshol nem találhatók, mint Fekeden.

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

Feked

A különleges szépségű házak között terek, sétautak, padok és egy patak romantikus kis híddal gondoskodnak a vendégmarasztalásról. A parkban kapott helyet a falu díszpolgárának Dr. Habsburg Ottónak a szobra is.

Feked

Feked

Az 1765-ben épült, 1846-ban bővített, majd 1992-ben felújított templom különlegessége a toronysüveg gazdagon díszített rézborítása. Műemléki védelem alatt áll a copf stílusú szószék is.

Feked

Feked

Feked

A katolikus vallású, dolgos emberek szépen karbantartják a házakat, a lakók többsége ma is németajkú. Hagyományaikat étkezési szokásaikban is ápolják. Évente megrendezik a Stifolder szalámi fesztivált.

A községben évente megszervezésre kerül az „Egy nap Fekedért” elnevezésű önkéntes munka, melynek célja a falu szépítése.

Nagyon köszönöm a fotókat Szijjártó Györgyné Mártának!

További olvasnivalók Baranya megyéből

» Erdőfű, a falu, ahol megállt az élet

» Baja kihagyhatatlan látnivalói

» Wekerletelep, a 100 éves műemlékvédelmi terület

» Csempeszkopács tüneményes román kori temploma

» Baranyai falu, ahol megállt az élet: Erdőfű

» Béda-Karapancsa tájegység – videó

» Kölked látnivalói – falu a déli határnál, amit már a rómaik is ismertek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük