Feked látnivalói: német építészeti gyöngyszemek a Mecsekalján

Feked, a sváb Hollókőként is emlegetett bájos falu a Mecsekalja dombokkal körülölelt, erdős völgyében terül el. Az alig 200 fős település látnivalói között elsőként említentők a szépen megmaradt és fenntartott 18. századi lakóházak. A Németországból betelepített svábok díszes parasztházai között sétálgatva egy mesevilág csodálatos díszletei tárulnak elénk.

Feked

Feked rövid történelme és látnivalói

Az alig 200 lelkes baranyai falu nevét Feketh alakban egy Árpád-kori okmányban, majd a 1372-ben a cikádori cisztercita apátság birtokai között is említ. A feltételezések szerint a török hódoltság előtt lakott település volt, de a törökdúlás a községet teljesen megsemmisítette.

Feked

A falu újkori története az 1700-as évek elején kezdődött, amikor is további 40 baranyai településhez hasonlóan a Rajna mentén fekvő Fulda környékéről ide is megérkeztek az első sváb telepesek. A település német neve Schwarzfeld.

Feked

A katonás rendben sorakozó házak egy kaptafára épültek, de mégis mindegyik egész más. Német építészeti emlékkel a környéken Véménden, Erdősmecskén, Palotabozsokon is találkozhatunk, de ilyen nagy számban és jó állapotban sehol máshol nem találhatók, mint Fekeden.

Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked
Feked

A különleges szépségű házak között terek, sétautak, padok és egy patak romantikus kis híddal gondoskodnak a vendégmarasztalásról.

Feked
Feked

A parkban kapott helyet a falu díszpolgárának Dr. Habsburg Ottónak a szobra is.

Az 1765-ben épült, 1846-ban bővített, majd 1992-ben felújított templom különlegessége a toronysüveg gazdagon díszített rézborítása. Műemléki védelem alatt áll a copf stílusú szószék is.

Feked
Feked
Feked

Falunapok, programok

A katolikus vallású, dolgos emberek szépen karbantartják a házakat, a lakók többsége ma is németajkú. Hagyományaikat étkezési szokásaikban is ápolják. Évente, a Szentháromság napi búcsú előtt megrendezik a Stifolder szalámi fesztivált.

Templomot a Szentháromság tiszteletére szentelték fel, ezért a templombúcsú időpontja Szentháromság vasárnapja, vagyis a pünkösd utáni első vasárnap.

2010 óta a búcsú előtti napon rendezzük meg a Stifolder fesztivált, nagyszabású falunapunkat, melyre közelből s távolból rendszeresen 1500-2000 látogató érkezik.

2010 óta minden év elején sor kerül Fekeden a hagyományőrző disznóvágásra. Szakértő böllér vezetése mellett a kezdők is elleshetik a munka fortélyait. Délben a kultúrházban közösen elkészített lakoma várja a vendégeket.

Feked őszi búcsúja Szent Márton napjához kötődik, ami az idősek napjához kapcsolódik, az este folyamán kultúrműsorral és vacsorával várják a falu lakóit a kultúrházban.

A községben évente megszervezésre kerül az „Egy nap Fekedért” elnevezésű önkéntes munka, melynek célja a falu szépítése.

Nagyon köszönöm a fotókat Szijjártó Györgyné Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük