Fantasztikus fotókon a füzérradványi Károlyi-kastély parkja

A füzérradványi Károlyi-kastély parkja nem más mint hazánk egyik legszebb, az egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje. Csodáld meg a természetvédelmi területté nyilvánított, a kastély felújításának idején is látogatható kertet őszi pompájában!

Füzérradványi Károlyi-kastély parkja

Csanádi Józseftől kaptunk csodálatos fotókat a Nemzeti Kastélyprogram keretében jelenleg felújítás alatt álló, csak részben látogatható, füzérradványi Károlyi-kastély kertjéből.

füzérradványi Károlyi-kastély parkja

Megosztott továbbá velünk egy részlet a Kossuth Rádió „A hely” című riportműsorából:

„Különleges a kastély hatalmas parkja is, ami beleveszik a környék erdőségeibe. Ezt a vérbő angolparkot III. Napóleon főkertésze tervezte meg franciás könnyedséggel. A füzérradványi kastélypark hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje, amelyben akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk. A ma kettéosztott park kastély körüli területét a 19. század közepén ültették. Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben lévő részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A kastély déli homlokzata előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.”

A füzérradványi Károlyi-kastély parkja a mintegy 90 hektáros méretével és az itt található növényritkaságokkal egyedülálló hazánkban. Ezért is érdemelte ki a természetvédelmi területté nyilvánítást.

A díszes és szabályos barokk parkok, vagy más néven franciakertek ellenpólusaként alakultak ki a sokkal természetközelibb tájképi kertek. Az Angliából az 1700-as években indult irányzatot szabálytalan növénycsoportok, dombok, vizek és útvesztők jellemzik. Származási helyére utalva kapta az angolkert elnevezést.

Magyarországon a füzérradványi park mellett az Alcsúti Arborétum és a Vácrátóti Botanikus kert, illetve a tatai angolpark a legszebb angolkert.

A füzérradványi park a második világháború után teljesen tönkrement, tájidegen fajok és gyomok jelentek meg és szaporodtak el. 2015-re sikerült újjávarázsolni parkot a tavakkal.

A park az Északerdő Zrt. gondozásában áll, és a kastély felújítása alatt is látogatható.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük