Baranyai falu, ahol megállt az élet: Erdőfű

Mohácstól a déli határig húzódó háborítatlan terület a pihenni, kikapcsolódni, horgászni, vadászni vágyó emberek paradicsoma. A XIX. századot idéző Erdőfű pusztán szinte megállt az élet. A csodás természeti környezetben elterülő egykori uradalmi pusztán a hetvenes években még félszázan éltek. Mára már csupán néhány ház maradt, ezek többsége is üresen áll. 

Erdőfű

A horvát határ melletti település háborítatlanságát mutatja, hogy vonat sosem járt erre. A 10 km-re lévő városból, Mohácsról csupán reggel és este jön egy-egy busz. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található Béda-Karapancsa tájegység védett növényekben és állatokban bővelkedő szakasza rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Kerékpárra pattanhatunk, kenuba vagy csónakba szállhatunk vagy akár lovaskocsival járhatjuk be érintetlen természetet. Halászati és vadászai szenvedélyünknek is hódolhatunk.

Erdőfű
Erdőfű
Erdőfű
Erdőfű

Az Izabellaföldnek is hívott birtok a Habsburgok tulajdona volt az 1860-as évektől 1945-ig. Eredeti nevét, az Erdőfit természeti környezetéről kapta, míg az Izabellaföld név Habsburg Frigyes főherceg feleségének tiszteletéről ragadt rá.

Az ártéri területre a parasztok ladikkal hozták legeltetni az állataikat, és az időközben itt kialakított szálláshelyekből jött létre a csupán néhány házból álló település, az uradalmi puszta.

A XIX. században igen modernnek számítottak az itt kialakított szoba-konyha-kamrás cselédlakások, melyekből ötöt építettek egy sorba. Az egységes kinézetű házak téglái, cserepei a birtokhoz tartozó téglagyárban készültek. A ma is látható 10 sorház egyikén tábla jelzi a települést elöntő 1897-es árvíz szintjét.

Erdőfű
Erdőfű
Erdőfű

Fénykorában keskeny vágányú iparvasúton is megközelíthető volt az uradalom. A Habsburg Frigyes főherceg által 1892 és 1898 között építtetett utat termény-, fa- és személyszállításra használták. Kezdetben lovak, később gőz-, majd Diesel-mozdonyok vontatták a szerelvényeket. Az erdőfűi végállomástól a mohácsi vasútállomásig kb. 1956-ig közlekedett, utána felszedték a síneket.

Erdőfű
Erdőfű

A közigazgatásilag Kölkedhez tartozó település lakóinak száma 1960-ban még 650 fő, 2007-ben viszont már csak 50, azóta pedig tovább csökkent.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Maria Matilda Franjic szerint:

  I was born there in 1943. My brother and sister.
  My family name is Hajdú, and I’m looking for my extended family.
  I think that my mother’s name was Hajdu Ida and she had a sister.
  I was adopted in Baranya, former Yugoslavia.
  My sister was adopted in Novi Sad.
  My brother Hajdu Sándor was in Debrecen orfelinage.
  Please if anybody knows the Hajdu family, write to me.
  I understand Hungarian to.

  • Nagy Jucó szerint:

   Dear Maria,
   I’m sorry that such a sad story is connected to Erdőfű. Unfortunately, few people live there anymore, they are also recent movers.
   I don’t live nearby myself, so I can’t help. I can only hope that someone will read it and be able to provide some kind of information.
   I wish you good health and good luck: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük