Baranyai falu, ahol megállt az élet: Erdőfű

Mohácstól a déli határig húzódó háborítatlan terület a pihenni, kikapcsolódni, horgászni, vadászni vágyó emberek paradicsoma. A XIX. századot idéző Erdőfű pusztán szinte megállt az élet. A csodás természeti környezetben elterülő egykori uradalmi pusztán a hetvenes években még félszázan éltek. Mára már csupán néhány ház maradt, ezek többsége is üresen áll. 

Erdőfű

A horvát határ melletti település háborítatlanságát mutatja, hogy vonat sosem járt erre. A 10 km-re lévő városból, Mohácsról csupán reggel és este jön egy-egy busz. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található Béda-Karapancsa tájegység védett növényekben és állatokban bővelkedő szakasza rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Kerékpárra pattanhatunk, kenuba vagy csónakba szállhatunk vagy akár lovaskocsival járhatjuk be érintetlen természetet. Halászati és vadászai szenvedélyünknek is hódolhatunk.

Erdőfű

Erdőfű

Erdőfű

Erdőfű

Az Izabellaföldnek is hívott birtok a Habsburgok tulajdona volt az 1860-as évektől 1945-ig. Eredeti nevét, az Erdőfit természeti környezetéről kapta, míg az Izabellaföld név Habsburg Frigyes főherceg feleségének tiszteletéről ragadt rá.

Az ártéri területre a parasztok ladikkal hozták legeltetni az állataikat, és az időközben itt kialakított szálláshelyekből jött létre a csupán néhány házból álló település, az uradalmi puszta.

A XIX. században igen modernnek számítottak az itt kialakított szoba-konyha-kamrás cselédlakások, melyekből ötöt építettek egy sorba. Az egységes kinézetű házak téglái, cserepei a birtokhoz tartozó téglagyárban készültek. A ma is látható 10 sorház egyikén tábla jelzi a települést elöntő 1897-es árvíz szintjét.

Erdőfű

Erdőfű

Erdőfű

Fénykorában keskeny vágányú iparvasúton is megközelíthető volt az uradalom. A Habsburg Frigyes főherceg által 1892 és 1898 között építtetett utat termény-, fa- és személyszállításra használták. Kezdetben lovak, később gőz-, majd Diesel-mozdonyok vontatták a szerelvényeket. Az erdőfűi végállomástól a mohácsi vasútállomásig kb. 1956-ig közlekedett, utána felszedték a síneket.

Erdőfű

Erdőfű

A közigazgatásilag Kölkedhez tartozó település lakóinak száma 1960-ban még 650 fő, 2007-ben viszont már csak 50, azóta pedig tovább csökkent.

További fotók Erdőfűről és környezetéről:

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

Mohácstól a déli határig húzódó háborítatlan terület a pihenni, kikapcsolódni, horgászni, vadászni vágyó emberek…

Közzétette: Közel és távol utazás – 2018. augusztus 28., kedd

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük