Ezt láttam az Utazás kiállításon!

Az utóbbi 20 évben szinte minden Utazás kiállításon részt vettem. Szeretem bejárni a területet, felfedezni a belföldi és nemzetközi kiállítók standjait és begyűjteni a leendő utazásaimhoz az információkat, térképeket és brosúrákat. Aztán pedig otthon nézegetni, rendezgetni az anyagokat és a gondolataimat és meghozni a nagy döntést.

Utazás kiállítás 2018

Két dolog aggaszt az utazás kiállítással kapcsolatban: egyre kevesebb a kiállító és egyre kevesebb a látogató. A látogatók számának csökkenése még csak-csak betudható a télies időjárásnak, de a kiállítók számának csökkenését nem igen lehet erre fogni.

Az utazási kiállítás az idén csupán két pavilonra korlátozódott és a nagyobb pavilon sem volt tele, egy részét fekete paravánnal zárták el. Emlékszem, évekkel ezelőtt a legnagyobb pavilonok is dugig voltak. A közepes méretű magyar utazási irodák is külön standdal és több alkalmazottal képviseltették magukat. Pár éve már az a jellemző, hogy ezek az irodák is közös kiállítási területen jelennek meg.

Utazás kiállítás 2018

Lehet, hogy ez a tendencia az internet térhódításának is betudható. Egyre több információ elérhető az interneten és a legtöbb utazási iroda lehetővé tette az internetes jelentkezést és befizetést is. Szó se róla, évek óta én is a világhálón keresztül intézem a jelentkezéseimet. A kedvenc utazási irodámnál, a Proko Travelnél ráadásul még kedvezményt is biztosítanak az online foglalások után.

Az sem mellékes, hogy sokan saját maguk szervezik külföldi utazásaikat is, amihez szintén minden adott az interneten. Bár szerintem az utazási irodáknak továbbra is lesz létjogosultsága, hisz sokan nem mernek, nem akarnak saját szervezésben neki vágni a nagyvilág.

Nagyon szomorú lennék, ha a kiállítók száma tovább csökkenne vagy épp érdektelenség miatt megszűnne az utazás kiállítás.

Utazás kiállítás 2018
Utazás kiállítás 2018

Az idei külföldi díszvendég Marokkó igazán kitett magárért, napi több folklór műsorral csalogatták az ízléses pavilonhoz a látogatókat.

Utazás kiállítás 2018

Az arab kultúrába több standon is bepillanthattunk.

Utazás kiállítás 2018
Utazás kiállítás 2018

A hazai díszvendég Hévíz természetesen a fürdést népszerűsítette.

Utazás kiállítás 2018

A nagyobb városok közül a Bory-várral is büszkélkedő Székesfehérvár kiállítási területe volt a leggrandiózusabb. A hatalmas bábokkal az évente megrendezett Királyi napok rendezvénysorozatot népszerűsítették.

Utazás kiállítás 2018

Meglepő volt, hogy olyan kisváros, mint a 8.000-es Tura is ott volt a kiállítók között. A Pest megyei városban az épp felújítás alatt lévő Schossberger kastélyon túl az egyetlen látnivaló egy tájház, ami előzetes bejelentkezéssel látogatható. Minden esetre jó volt megállni egy kicsit és gyönyörködni az ügyes kezek alkotta terítőkben és elmerengni a régi fotókon.

Utazás kiállítás 2018
Utazás kiállítás 2018

Őszintén bízom benne, hogy lesznek még ettől nyüzsgőbb és látogatottabb utazás kiállítások is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük