Ezeken a napokon kötelező a belépési díj Velencébe

Velence, az olaszországi romantika és kultúra fellegvára, híres az ikonikus csatornáiról és lenyűgöző történelmi épületeiről. Ám az utazóknak mostantól egy kis előrelátásra és tervezésre van szükségük, ha ezt a csodálatos várost kívánják felfedezni. Miért? Mert 2024. április 25-től, Szent Márk napjától bizonyos napokon kötelező a belépési díj Velencébe. Íme, néhány fontos tudnivaló arról, hogy kerülhető el a jelentős bírság, mikor és hogyan kell megfizetni a velencei belépési díjat.

Vogalonga Velencében

Belépési díj Velencébe – regisztráció és egyéb tudnivalók

Az évi több mint ötmillió látogató sok pénzt hoz Velence kasszájába, de nagy problémákat is okoz. A városközpontnak kevesebb mint 50 ezer állandó lakosa van, egyes napokon a városba látogató turisták száma ennek több mint a duplája, emiatt a szűk utcákon már alig lehet keresztüljutni. 2023-ban a legtöbben mindenszentek ünnepén tartózkodtak a városban, amikor két nap alatt kétszázezren lepték el a lagúnák városát.

Évek óta rebesgették, hogy az olaszországi Velence rendszeresen megtelik, és már nem bír el a turisták hadával. Az áldatlan állapot megszűntetésére belépési díj fizetését Bevezetését tervezték. A tervből mára valósá lett: kísérleti jellegel ugyan, de egyes napokon kötelező a belépési díj megfizetése 2024. április 25-től, Szent Márk napjától.

Kezdetben napi 40 ezerben akarták meghatározni a belépéseket, de egyelőre nem korlátozzák a látogatók számát. A későbbiekben 3 euró és 10 euró közötti összeggel helyettesíthetik a jelnelegi 5 eurós díjat, attól függően, melyik napra esik a látogatás. A leglátogatottabb időszakokban drágább lesz a belépés.

A bevételeket a csatornák, az utcák és az épületek karbantartására fordítja a város.

Kiknek kell velencei belépési díjat fizetniük?

Az új szabályok értelmében mindazoknak, akik Velencébe kívánnak belépni – beleértve a hajókról érkező turistákat is – fizetniük kell. A belépési díj megfiztése az egy napra a városba látogatóknak – ők teszik ki egyébként a turisták nagy többségét – kötelező. A városban éjszakázó, idegenforgalmi adót fizető vendégekre, valamint a 14 éven aluli gyerekekre nem vonatkozik.

 • A 14 éven feletti látogatóknak, akik nem Velencében töltenek éjszakát.
 • A belépőjegyre kötelezettek közé tartoznak a hajóval, vonattal, busszal vagy repülővel érkező turisták, a közeli Mestre városából ingázók, valamint a napi kirándulók is.
 • Nem kell fizetniük a belépőjegyet a Velencében éjszakát töltő turistáknak, a helyi lakosoknak, a munkába járóknak, a Veneto régió lakosainak, a szállodában vagy más szálláshelyen foglaló vendégeknek, az egészségügyi vagy sportesemények miatt érkezőknek, valamint azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy harmadfokú rokonságban velencei lakos van.

A jegymentesség nem automatikus: mindenképpen regisztrálni kell az előzetes belépést és lefoglalni a napot.

Mikor kell fizetni?

A belépőjegyek rendszere szezonális, és a turista forgalom intenzitásától függ. A belépőjegyeket általában a főszezonban, különösen nyáron kell megvásárolni. A jelenlegi rendelet szerint 29 napjáról van szó, reggel 8.30 és délután 16 óra közötti időszakban.

Kötelező a belépési díj Velencébe

 • április 25-május 5 minden nap
 • május 11-12
 • május 18-19, a pünkösdi hétvége, amikor a Vogalona víziparádét tartják
 • május 25-26
 • június 8 és július 14 között minden szombat és vasárnap.

Az árak és a szabályok időnként változhatnak, ezért érdemes előre tájékozódni a hivatalos weboldalakon vagy más megbízható forrásokból.

Mennyibe kerül a belépési díj Velencébe?

 • A belépőjegy ára 5 euró fejenként.
 • A jegyek 24 órán át érvényesek a vásárlás napjától számítva.
 • Többnapos jegyek is kaphatók, 30 euróért (2 nap) és 40 euróért (3 nap).

Hogyan kell jegyet venni?

A belépőjegyek előzetesen online is megvásárolhatók a https://cda.veneziaunica.it/en/access-fee weboldalon vagy egyes turisztikai ügynökségeknél. Az interneten kapott QR-kódot le kell tölteni a telefonra és azt kell bemutatni.

A belépőpontoknál automatákból vagy pénztárosoktól is meg lehet vásárolni a jegyeket. A jegyeket kérésre be kell mutatni, a jeggyel nem rendelkezők bírsára számíthatnak.

A jegyek megvásárlása során bizonyos személyes adatokat is meg kell adni. Ezek az adatok segíthetnek a városnak a turistaforgalom nyomon követésében és kezelésében.

A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. A beléptető kapurendszert több helyen is felállítanak, például a Santa Lucia velencei vasútállomásnál.

Ez vár a jegy nélküli turistákra

A belépőjegyek megvásárlása és az előírt szabályok betartása minden utazó saját felelőssége. Azoknak, akik nem tartják be a szabályokat vagy nem rendelkeznek érvényes jeggyel, súlyos pénzbírságokat vagy más következményeket lehet kiszabni.

Ellenőrzés nemcsak a belépő pontoknál történik, a város bármely pontján kérhetik a jegy bemutatását. A „Velence-jegy” nélkül bóklászóknak 50 és 300 euró közötti bírságot kell fizetniük a rendelet szerint.

Változások a turistacsoportoknál

Június elsejétől korlátozzák a turistacsoportok létszámát is Velencében. Legfeljebb 25 fős csoportokat engednek be, és nem csak Velence belvárosában, hanem Burano, Murano és Torcello szigetén sem lehet nagyobb csoportokat vezetni. Az idegenvezetők számára megtiltják a kihangosított mikrofonok használatát.

További információk a velencei belépési díjakról

Összességében, bár a Velencébe való belépés új szabályai kihívást jelenthetnek az utazók számára, ezek a lépések hozzájárulhatnak a város fenntarthatóságához és a turistaélmény javításához. Fontos, hogy előre tájékozódjanak és megfelelően tervezzék meg utazásukat, hogy zavartalanul élvezhessék Velence varázslatos atmoszféráját és látnivalóit.

További olvasnivalók Velencéről

A tavaszi ünnepek és az egyházi ünnepek közül a pünkösd az egyik legfontosabb, mégis kevésbé ismert a nem vallásos körökben, mint a karácsony vagy a húsvét. Az ünnep a keresztény hagyományokban gyökerezik, de számos kulturális és népi hagyománnyal is összefonódik, ami színes és sokszínű élményt nyújt az ünneplőknek. A tavasz és a természet megújulása sokakat csábít ilyenkor utazásra, különösen, hogy a pünkösdi hétvége a legtöbb európai országban hosszú hétvégét jelent. Számos városban rendeznek ilyenkor színes, vibráló felvonulásokat. Ha pedig felvonulásról van szó, akkor Velence nem csak a szárazföldön tartott karneválokban jár élen, hanem a vízi felvonulásokban is. A méltán híres Velencei karnevál vagy maszkabál mellett érdemes egyszer részt venni a Vogalonga vízi parádén, amely a lagúnák felfedezésére nyújt lehetőséget, akár még az amatőr evezősök számára is.

A Velencei karnevál az egyik legismertebb farsangi ünnepségsorozat a világon. Az évente közel félmillió turistát vonzó eseményt két napos parádéval nyitják meg. 130 gondolán vonulnak fel a jelmezesek, a napvégén pedig tűzijáték szórakoztatja a karneváli forgatag részt vevőit. A fesztivál két hétig tart, csúcspontja a farsang utolsó hétvégéjén, a farsang farkán van.

Az olaszországi Velence annyi látnivalót rejt, hogy többször is el kell látogatni a különös hangulatú és művészeti értékekkel teli városba, hogy mindent felfedezzünk, be tudjunk fogadni. A lagunák és szűk sikátorok mélyén megbúvó San Martino-templom (Szent Márton-templom) többnyire kimarad az egynapos velencei látogatásokból. Szekeres Veronika, Velencében élő idegenvezető csodálatos fotókkal mutatja be a lagunák városának novemberi csodáját és kalauzol most el bennünket a templomba, ahol San Martino ruhájának egy darabját ereklyeként őrzik.

Valaha elítéltek, ma szerelmes párok sóhajtoznak az olaszországi Velence híres látnivalója, a mindössze 8 méteres Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) közelében. A Rio del Palazzo felett átívelő híd a Dózse-palotát (Palazzo Ducale) és a börtönt (Prigione) köti össze. A Dózse-palota látogatásakor magunk is átsétálhatunk rajta. Gondolázás közben pedig napnyugtakor érdemes csókolózni alatta az örök szerelem reményében.

A lagunákra épült Velence adottságai gyakran nehéz helyzetbe hozzák és különös döntés meghozatalára kényszerítik az itt élőket. A Velence városközpontjától északkeleti irányban fekvő San Michele-sziget pont ilyen okok miatt lett temetősziget. Az egész sziget csak temetkezési helyül szolgál és a helyszűke miatt itt is megalkuvásra kényszerülnek.

Az olaszországi Velence, a lagunák és gondolák városa éjszaka legalább annyira izgalmas mint nappal. Este a múzeumok látogatásáról ugyan le kell mondnunk, cserébe viszont olyan színeit fedezhetjük fel a cölöpökre épült városnak, amelyek nappal rejtve maradnak. Az éjszakai Velence titkait olvasónk fedi fel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük