Ezek voltak a kedvenc helyek 2022-ben

Év elején szeretek egy kicsit visszatekinteni az előző évre. Ehhez az is hozzátartozik, hogy megnézem melyek voltak a Közel és távol blog legolvasottabb bejegyzései. A kedvenc helyek 2022-ben cím mögött nem egy reprezentatív felmérés áll, csupán azt mutatja, hogy itt a blogon melyik cikkek voltak a legnépszerűbbek, mely helyekről olvastatok a legtöbben. Szerintem a TOP 10-es listára felkerült helyszínek 2023-ban is népszerű úti célok lehetnek.

Magyarország térkép

Ezek voltak a kedvenc helyek 2022-ben

A Közel és távol blogon kb. fele-fele arányban vannak hazai és külföldi helyszínekről szóló írások. Akárcsak 2021-ben, 2022-ben is a magyar célpontok voltak a legkedveltebbek. Azon belül pedig a természetben eltölthető családi kikapcsolódások iránti érdeklődés volt a legnagyobb. Azon sem lepődtem meg, hogy van némi árfedés a 2022-e és a 2021-es olvasottsági lista között.

2022-ben az év majdnem mindegyik napján megjelentettem vadonatúj tartalmat. A 2018-ban indított oldalon már közel 1.500 utazással kapcsolatos olvasnivaló várja az olvasókat.

A kedvenc helyek 2022-ben 10-es listát a legolvasottabb cikktől visszafelé haladva teszem közzé. A képre kattintva eléred és elolvashatod az adott cikket.

Magyarország földrajzi legjei

Magyarország földrajzi legjei körül gyakori a félreértés. A legmélyebb pont például nem ott van, ahol az azt jelző emlékhely áll. A legkisebb falu címért is nagy a versengés. Összegyűjtöttem hazánk földrajzi “legpontjait”, mert időnként nem árt feleleveníteni az iskolában tanultakat.

Kisvasutak Magyarországon

Kicsik és nagyok számára is feledhetetlen természetközeli élményt szerezhetünk, ha zakatoló kisvasúttal indulunk el felfedezni hazánk gyönyörű tájait, erdeit, állat- és növényvilágát. A lassan haladó kisvonatokon kényelmesen ülve barangolhatjuk be a vidéket, s mindeközben erdei kalandok, rejtett kincsek várnak ránk. Összegyűjtöttem, linkekkel és térképen is megmutatom, hol találhatók kisvasutak Magyarországon, nektek már csak indulnotok és az élményeket bezsebelni kell!

Botanikus kertek és arborétumok Magyarországon

Amikor a testünk és lelkünk is áhítozik a zöldre, a természet ezernyi szépségének felfedezésére, legjobb megoldás, ha felkeresünk egy botanikus kertet vagy arborétumot. Az ország valamennyi megyéjében találunk látogatható gyűjteményes kertet, így egy kis utazással biztosan találunk egyet a közelünkben is. Összegyűjtöttem, hol találhatók botanikus kertek és arborétumok Magyarországon. A listát folyamatosan frissítem.

Makovecz Imre háza

Vajon milyen lehet Makovecz Imre háza? Biztos vagyok benne, hogy ez a kérdés már többek fejében megfogalmazódott. Vajon a neves építész otthonával is az a helyzet, mint a suszter cipőjével? Utána jártam, és elmondom, hogy és mikor ellenőrizheted le személyesen.

Pajkaszeg látnivalói

Pár évvel ezelőtt a Pajkaszeg név semmit sem mondott volna, ma pedig szinte az egész ország ismeri. Mindenki tudja, hogy itt és a szomszédos Pajkaréten játszódik az RTL Klub 2017-ben indított nagysikerű, A mi kis falunk címet viselő vígjátéksorozata. A Pajkaszeg és Pajkarét helység név is fiktív. A sorozat forgatási helyszíne az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek és a közeli Búbánatvölgyben található Dédai-tó. Tarts velem és megmutatom, melyek Pajkaszeg látnivalói, hogy néznek ki a sorozat legkedveltebb helyszínei.

Kufstein vára

Az Ausztria Tirol tartományában található Kufstein vára (Festung Kufstein) szomorú aktualitással szolgál a magyarok számára. Az 1865-ig rettegett börtönben, a Császár-torony zord celláiban több neves magyar honfitársunk is raboskodott. A 10-es cellában a magyar állam által létrehozott emlékkiállításon hajthatunk fejet a politikai fogolyként fogvatartott nagyjaink előtt.

Baja látnivalói

Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa a Duna és a Sugovica holtág partján elterülő Baja. A város évszázadok óta a magyar, a német, a szerb és horvát nemzetiségek közös otthona. A híres bajai halászlé megkóstolása előtt vagy után érdemes felfedezni a város nevezetességeit. Mert Baja látnivalói, megújult belvárosa minden évszakban és korosztálynak kellemes kikapcsolódást kínálnak.

Budai Arborétum

A Budai Arborétum egy ingyenesen látogatható vadregényes kert Budapest XI. kerületében. Buda tüdeje a Gellért-hegy déli lábánál, a volt Corvinus Egyetem, ma MATE területén található. A 7,2 hektáros Budai Arborétum legrégebbi részét még 1893-ban alapították, a legidősebb fák ebből az időszakból maradtak fenn. Az ország egyik leggazdagabb arborétuma minden évszakban csodálatos növényekkel, belépőjegy nélkül várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában.

Besztercebánya látnivalói

Besztercebánya ( Banská Bystrica) Szlovákia hatodik legnagyobb városa, Közép-Szlovákia kulturális és gazdasági központja és egyben több állami intézmény székhelye. Az 1920-as Trianoni békeszerződésig Magyarország része volt, melynek nyomait a mai napig felfedezhetjük. Nézzük, melyek Besztercebánya látnivalói, nevezetességei!

Makettparkok Magyarországon

Makettparkok és minivárosok az én gyermekkoromban még nem léteztek Magyarországon. Most már az ország több pontján is találunk elbűvölő minivilágokat és én felnőttként is imádom felfedezni ezeket. A minivárosok minden nevezetességet, látnivalót felvonultatnak, kastélyok, várak, templomok, egyéb híres épületek kicsinyített másai, mint megtalálhatók egy helyen. Térképpel mutatom, hogy merre induljatok a kis mesevilágok felfedezésére.

Nagyon köszönöm, hogy megtiszteltél figyelmeddel!

Végezetül engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed a bloghoz kapcsolódó hírlevélre is. A listára feliratkozók havonta 8-10 alkalommal kapnak aktuális utazási híreket, érdekességeket tartalmazó emailt.

Ha Te sem szeretnél kimaradni ebből az ingyenes lehetőségből, kattints az alábbi linkre és iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük