Ezek Európa legzöldebb városai

Európa legzöldebb városai tökéletes célpontok azoknak az utazóknak, akik a városi pihenést és a természeti közeli nyaralást szeretnék kombinálni. A zöld városok közös jellemzője, hogy a szálláshelyek közelében találhatók parkok, botanikus kertek, folyók, tavak, túraútvonalak vagy kerékpárutak. A Europenbestdestinations.com oldal most 10 kritémiumot összevetve hozta létre és a nyilvánosságra Európa legzöldebb városainak listáját.

Ljubljana

Zöld városok Európában

Európa legjobb zöld fővárosainak kijelölésének nem kevesebb, mint 10 kritériumot vettek számba, hogy kialakulhasson a top 10 mezőnye.

A rangsorolásnél fontos szempont volt:

  • levegő- és vízminőség,
  • nulla szén-dioxid-kibocsátású tömegközlekedés,
  • egy lakosra jutó zöldfelületek mérete,
  • gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel munkába tartó emberek aránya,
  • életminőség,
  • kerékpárútak hossza.

Ezeken az európai zöld úti célokon az ember és a természet újra összekapcsolódhat, hogy tökéletes harmóniában élhessen. A környezetbarát szállodát elhagyva azonnal kapcsolatba kerül a természet élőlényeivel, szarvasokkal, mókusokkal, békákkal és hattyúkkal.

Nézzük is, melyek a legjobb zöld fővárosok Európában!

Európa legzöldebb városai

Ljubljana – Szlovénia

A fenntartható turizmus iránti elkötelezettségéről világszerte elismert Szlovénia a zöld turizmus vezető országa és úttörője Európában. A fenntartható turisztikai kínálatában olyan desztinációkat találunk, mint Bohinj, Soca-völgy, Lasko, Idrija és Európa legjobb zöld fővárosa, Ljubljana..

Ljubljana lakóinak több mint 542 m2 zöldterület áll rendelkezésükre a feltöltődéshez. Ez húszszor több, mint Brüsszelben.

A ” Természet a városban” szlogennel Ljubljana tökéletes választás egy aktív európai nyaraláshoz. Buja zöld és erdős területek találhatók a zöld fővárosának szívében, az autómentes központban. A város szívében evezhetünk, vagy kenuzni indulhatunk, és gyalog vagy kerékpárral is felfedezhetjük a folyópartjának váratlan életét.

Kerékpárbarát város, több mint 200 km kerékpárúttal rendelkezik. Ljubljana büszkélkedhet a háztartási hulladékok szelektálásának legmagasabb arányával is az EU-ban, eléri a 70%-t.

Ljubljana 2016-ben elnyerte a Európa Zöld Fővárosa címet.

Helsinki – Finnország

Finnország fővárosa még nem nyerte el az Európa Zöld Fővárosa címet, ökológiai elkötelezettségét azonban világszerte elismerik. Itt a természet mindenhol jelen van, és a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsis családok számára is elérhető minden.

Helsinki Európa legtisztább levegőjű és vizű fővárosa. Ezenkívül a második helyen áll a legjobb életminőségű európai városok között.

Lahti – Finnország

Lahti a finn tóvidék kapuja – a legnagyobb Európában. Finnországban több mint 188 000 tavat találunk, és a víz itt a legtisztább a világon. Lahti mindössze egy órára északra található a fővárostól, a nemzetközi repülőtértől és a kikötőktől, és 2,5 óra távolságra Szentpétervártól vonattal.

A 2021-es Európa Zöld Fővárosaként Lahti az éghajlatváltozással kapcsolatos munka éllovasa, valamint a fenntartható és intelligens megoldások úttörője. A város területének 74%-át erdő, 11%-át pedig víz borítja.

A négy évszak éles kontrasztja, a végtelen nyári napok vagy a tél sötétsége és nyugalma sok lehetőséget kínál a kikapcsolódáshoz. Hagyományos finn szauna, úszás a nyílt, tiszta tavakban, lassú séta az erdőben és éjszaka egy privát tóparti villában…

Bern – Svájc

Svájv fővárosa, Bern Európa zöld fővárosai közül kiemelkedik lakóinak életminőségében, ami a legjobb Európában Koppenhágát és Bécset megelőzve. A víz és a levegő minősége is a legjobbak közé tartozik Európában, és számos zöldterületet, parkokat és kerteket kínál lakóinak és utazóinak a kikapcsolódásra és a természettel való kapcsolatteremtésre.

Bern télen is remek úticél, adventi vásárát Európa legjobb karácsonyi vásárai közé sorolták. Ez egyben az egyik legbiztonságosabb úti cél Európában.

Grenoble – Franciaország

Túrázáshoz, hegymászáshoz, síeléshez, kerékpározáshoz, ínyenc kiruccanáshoz vagy wellnesshez Grenoble a természet és a fenntartható turizmus egyik vezető úti célja Franciaországban. Ez egyben a 2022-es Európa Zöld Fővárosa is, amelyet az Európai Bizottság ítél oda.

A hegyekkel, gyönyörű erdőkkel, titkos völgyekkel körülvett Grenoble a természet szerelmeseinek paradicsoma . A város központja is gazdag zöldterületekben, ahol sétálhatunk, pihenhetünk, feltöltődhetünk a „Pompidou” vagy a „Champs Elysées” parkokban, a „Parc des Dauphins” vidámkertekben és a botanikus kertben.

Zöld város, amely előnyben részesíti a lassú közlekedést, a tömegközlekedést, a kerékpározást, de az iskolai szezonális gyümölcsök és zöldségek helyi termelését, valamint a biotermelést is.

Stockholm – Svédország

A svéd főváros, Stockholm kiemelkedik a városi kikapcsolódást és a természeti nyaralást ötvöző úti célokból. Európa egyik legjobb víz- és levegőminőségével rendelkezik, a lakosság több mint 80%-a tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog ingázik munkába. A város rengeteg parkot és kertet kínál a természet szerelmeseinek, pl. Royal National City Park, vagy Stockholm igazi zöld tüdeje a Kungstradgarden Park.

Koppenhága – Dánia

Dánia fővárosa, Koppenhága második helyen áll a világ legboldogabb népességű úti céljai között, Bern után. A hygge, a dánok boldogságának titka tényleg irigylésre mélta. Koppenhágai tartózkodás alatt a dán főváros számos parkja, botanikus kertje, valamint beültetett és virágos kertje közül válogathatunk.

Koppenhága, Dánia fővárosa

Nijmegen – Hollandia

Nijmegen Bragához és Bernhez hasonlóan szintén elkötelezett amellett, hogy energiasemleges és klímaállóvá váljon. A „The Times” által a közelmúltban a világ legjobb fenntartható turisztikai úti céljai között díjazott Nijmegen aktívan dolgozik a fenntarthatóság helyi fejlesztésen és az ökológia megtartásán.

A megújuló energiákra, a puha mobilitásra és a környezetvédelemre összpontosítanak.

Tallinn – Észtország

Észtország fővárosa nemrég nyerte el az Európa Zöld Fővárosa rangos címet. A több mint félmillió eurós díjat ökológiai projektek megvalósítására fordítják. Tallinn Európa egyik legjobb karácsonyi vásárával büszkélkedhet.

Tallinn, Észtország fővárosa

Oslo – Norvégia

Norvégia fővárosát a Marka-erdő és a híres Olso-fjord veszi körül. A portugáliai Bragához hasonlóan Olso is elkötelezett amellett, hogy a nulla CO2-kibocsátású városok egyike legyen. A város 1990 és 2020 között felére csökkentette kibocsátását.

A lakosok több mint háromnegyede gyalog, kerékpárral vagy emissziómentes tömegközlekedéssel megy munkába.

Berlin – Németország

Berlin évek óta a városlátogatások sztárja, a város nem csak kulturális és bevásárló célpont, hanem tökéletes úti cél a természet szerelmeseinek is. Berlin alkalmas lassú utakra, például kerékpározásra, mivel viszonylag sík, és a kerékpárutak biztonságosak. Szerte a német fővárosban vannak parkok, amelyek közül néhányat a legjobb városi parkok között díjaztak, de vannak tavak és folyók is.

Budapest – Magyarország

Számos parkjával, hihetetlen folyójával, a Dunával és a munkába gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel utazó lakosság közel 75%-ával Budapest Európa egyik legjobb zöld fővárosa.

A Margitsziget, a főváros legnagyobb parkja tökéletes hely az aktív kikapcsolódásra.

margitszigeti japánkert

Bécs – Ausztria

Európa legbiztonságosabb városai közé sorolt ​​Bécs még nem nyerte el az „Európa zöld fővárosa” címet, számos független és magánszervezet a 10 legzöldebb európai város közé sorolja. Vízminőségét tekintve is az első helyen áll, és az ökológiai utazások legjobb három európai városa között szerepel.

Madrid – Spanyolország

A spanyol fővárosban, Madridban található Európa egyik legszebb városi parkja is, amely valószínűleg az egyik legromantikusabb is: a Retiro Park. A főváros zöld tüdeje a szerelmesek és a családok találkozóhelye. Az Atocha vasútállomást, amelyet Európa egyik legszebb állomásának tartanak, inkább botanikus kertnek, mint vasútállomásnak tűnik.

Prága – Cseh Köztársaság

Prágában háromszor tisztább a levegő, mint Brüsszelben vagy Madridban. Érdemes felkeresni Prága legszebb parkjait és kertjeit, mint például a „Riegrovy Sady park” és a „Stromovka Park”.

Brüsszel – Belgium

Brüsszelről az Atomium, a Manneken Pis, a Grand-Place, a csokoládé és a gofri jut először eszünkbe , de Brüsszel Európa egyik legzöldebb fővárosa is. A belga fővárosban több mint 40 parkot és kertet találunk, meleyk a terület több mint 40%-át foglalják el: a Királyi Park, a Parc du Cinquantenaire, a Leopold Park, az Etangs d’Ixelles, a Sonian erdő, az Astrid park és a Meise botanikus kert.

Párizs – Franciaország

Párizs közel két évtizede elkötelezett a szociális és ökológiai területek mellett azzal a fogadással, hogy a kettő nagyon jól megfér egymás mellett, és a kevésbé energiaigényes lakások kialakítása előnyös a leghátrányosabb helyzetű lakosság számára. Ehhez járul még sok új zöldfelület kialakítása.

Legendás kertek, amelyekben királynők és királyok sétáltak, udvaroncok és udvarhölgyek, lázadó diákok, szerelmesek és összetört szívek várnak rád Franciaország fővárosában: Parc des Buttes-Chaumont, a Jardin des Tuileries, a Jardin du Luxembourg, a Parc Monceau és a „Coulée Verte René-Dumont”.

Amszterdam – Hollandia

Hollandia fővárosa a 2010-es évek elején túlzott turizmustól szenvedett, és csatlakozott más népszerű úti célokhoz, például Párizshoz és Brugge -hez, hogy fellépjen a fenntarthatóbb turizmus érdekében.

Hollandia fővárosának szívében, Amszterdamban az elmúlt években Európa egyik legjobb zöld fővárosaként nőtte ki magát a környezetbarátabb közlekedési eszközökkel, például a kerékpározással, a tömegközlekedéssel, valamint számos parkkal.

Amszterdam Rijsk Múzeum

London – Egyesült Királyság

A világ első számú bevásárlóhelye, London egyesek számára tiszta városlátogató célpont, üzleti utak, kiállítások és vásárok célpontja. London emellett a világ egyik legzöldebb fővárosa. A 18. században kialakult angolkertek az építészeti kert elleni lázadásból indultak ki, amely egyenes vonalú mintákra, szobrokra támaszkodott, és a fák természetellenes formálása (francia kertek) a tájak kiterjesztéseként a vidéki jelleget részesíti előnyben.

Jó célpont lehet a Richmond Parkot, amit a 17. századbana a vadszarvasok befogadására hoztak létre, amiből még mindig sok van a parkban. Ez a legnagyobb londoni királyi park: létfontosságú szerepet játszik a vadon élő állatok védelmében és megőrzésében a világ egyik legnagyobb fővárosában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük