Európai temetői kitekintő

Bár szinte sosem a temető volt a célpont, az utazásaim során sok sírkertet, katakombát, sírokkal teli altemplomot láttam. Többekről már írás is született itt a blogon. Magyarország leghíresebb temetői után ma egy európai temetői kitekintő megtekintésére hívlak a teljesség igénye nélkül.

Európai temetői kitekintő- Modernista temető Lloret de Marban

Európai temetői kitekintő

A világ egyik leghíresebb nekropolisza a párizsi Pere Lachaise temető, amit 1804-ben Bonaparte Napóleon alapított a XIV. Lajos király gyóntatópapja, Père François de la Chaise (1624–1709) emlékére épített kápolna mellett. Jelenleg több mint egymillió ember nyugszik itt, de évek óta már nem temetkeznek ide. Évente több százezren zarándékolnak el az itt nyugvó hírességek (írók, költők, zeneszerzők, zenészek, festők, tudósok, stb) sírjához. Itt nyugszik többek közt: Balzac, Sarah Bernhardt, Bizet, Chopin, Delacroix, Isadora Duncan, La Fontaine, Moliére, Jim Morrison, Édith Piaf, Yves Montand, Maria Callas, Antoine de Saint-Exupéry, Oscar Wilde, Frederic Chopin, vagy Richard Wright. 1988-ban, Nagy Imre kivégzésének harmincadik jubileumán az egykori miniszterelnök jelképes síremlékét is felállították itt.

Ha már Párizs és Napóleon, meg kell említeni az Invalidusok székesegyházat, amely számos francia katonai hős és más katonai személy, köztük a I. Napóleon francia császár temetője.

Napoleon síremléke

Skóciában november 11-e a Gyásznapja, ekkor mindenki pipacsos kitűzőt visel vagy piros műanyag pipacsot hord a gomblyukábana világháborús hősök emlékére. A pipacsok a piros, vérre emlékeztető színűkkel a harcmezők szimbólumai. A legenda szerint a pipacs az egyetlen virág, ami a harcmezőn, a hősök maradványai felett is virít. A pipacstárgyak eladásából befolyt összegeket jótékony célra fordítják.

Katakombákat is több helyen találunk Európában. Leghíresebbek talán a római és salzburgi Szent Péter-temető katakombái, ez utóbbiak a korai kereszténység idejéből származnak.

Máltai katakombák

Csontkáponát is több helyen találunk. Leghíresebb talán a csehországi Kutna Hor csontkápolnája és Hallstatt csontháza. A gyönyörű osztrák városban a helyhiány hozta létre a szokatlan temetkezési módot.

Temető Mosztárban – Bosznia-Hercegovina

Írországi temető

Temtő Beratban, Albániában

A híres spanyol üdülőhely, Llorett de Mare modernista temetőjét az 1900-as évek elején alaptották. A Gaudi ihletésű kripták, szobrok, sírkövek igazi műalkotások.

És nem szóltam még a színes és vidám temetőkről. Máramarosszigethez közel, Szaploncán, a Tisza bal partján az apró falucska temetőjében közel nyolcszáz, jellegzetes szaploncai kékben pompázó fejfája vidám rigmusokkal, a naiv költészet nyelvén búcsúztatja az elhunytat.

Szintén színes fejfáiról híres a Magas-Tátra Szimbolikus temetője. Ide a hegyen elhunyt hegymászók emlékére állítanak fel egy-egy fejfát.

Pisában a Csodák terén járva a sok szépség annyira elvonja a figyelmünket, hogy észre vesszük, hogy itt van a középkori művészet kevésbé ismert, ugyanakkor gyönyörű alkotása, a Pisai Camposanto nevet viselő temető is. Az UNESCO világörökség része.

Az 1402-ben épített sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma. Az 1511-es átadásánál a világ legnagyobb katedrálisának számított, az isztambuli Hagia Sophiat megelőzve. Az arannyal gazdagon díszített katedrálisban nyugszik Kolumbusz Kristóf. 1987 óta UNESCO világörökség.

Sevilla

Híres magyarok sírjai Európában

Tamási Áron sírja Farkaslakán, Erdélyben

A kassai dóm altemplomában temették el Rákóczi Ferenc 1906-ban Rodostóból hazahozott hamvait.

Krasznahorkaváralján pedig ott a csodálatos Andrássy-Mauzóleum.

Mariazell templomában temették el Mindszenty Józsefet, 1991-ben hazahozott holtteste ma már az Esztergomi Bazilika altemplomában nyugszik.

Passauban, a 8. században alapított Niederburg kolostorában nyugszik Szent István felesége Gizella. 1995-től Veszprémben láthatók Gizella jobb kezének maradványai.

Passau

Természetesen lehetne még folytatni a sort. Egyszer talán meg is teszem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük