Európai Örökség címet nyert magyar helyszínek

Az Európai Örökség cím (angolul: European Heritage Label ) az Európai Unió által adományozott megkülönböztető elismerés. Olyan helyszínek kaphatják, amelyek mérföldkövek jelentenek a mai Európa megteremtésében. Nem azonos az UNESCO világörökséggel, itt nem a helyszín szépsége vagy építészeti érdeme, hanem szimbolikus értéke a mérvadó. Magyarországról eddig négy helyszín érdemelte ki az Európai Örökség címet, egyet pedig felterjesztettek, melynek elfogadásáról az idén tavasszal dönt majd a bizottság.

Európai Örökség cím tulajdonosa Szentendre városa a Városházával
Szentendre Városháza

Mi az Európai Örökség cím?

Az Európai Örökség címet 2013 óta adományozzák olyan helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában és az Európai Unió építésében.

A helyszíneket szimbolikus értékük, az európai történelemben betöltött szerepük és az általuk kínált tevékenységek alapján választják ki. Fontos cél, hogy ezáltal is közelebb hozzák egymáshoz az Európai Uniót és polgárait.

Az Európai Örökség cím különbözik a kulturális örökség területén meglévő más kezdeményezésektől, mint pl. az UNESCO Világörökség Listájától, vagy az Európa Tanács kulturális útvonalaitól. A kiválasztott helyszínek az európai eszméket, értékeket, történelmet és integrációt ünneplik és szimbolizálják.

Az Európai Örökség cím odaítélésének szempontjai:

  • a címet csak olyan helyszínek viselhetik, amelyek Európa és/vagy az Európai Uniót létrehozó integráció történetében kulcsszerepet játszottak;
  • nem a helyszín szépsége vagy építészeti érdeme, hanem szimbolikus értéke számít;
  • nem a helyszínek megőrzését, hanem az ott folytatott tevékenységek és oktatási vetület áll a középpontban, különös tekintettel a fiatalokra;
  • elősegíti és erősíti a címet viselő helyszínek közötti kapcsolatokat, az egymástól történő tanulás érdekében, új lendületet adva a címet viselő helyszíneknek.

Az Európai Örökség Cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. A helyszínek kiválasztása egy előzetes nemzeti és egy uniós szakaszban történik az Európai Örökség Cím célkitűzéseihez kapcsolódóan jelentős tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező szakértők bevonásával. A pályázaton az egyes helyszínek önállóan, továbbá nemzeti tematikus, vagy transznacionális helyszínként indulhatnak.

A megtisztelő címet eddig 25 tagország 48 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín.

Az alábbi linken térképen is megtekinthetők az Európai Örökség címmel kitüntett helyszínek.

https://geo.osnabrueck.de/ehl/EN/map

Épített örökségünk: Dohány utcai zsinagóga
Dohány utcai zsinagóga Fotó: Nemzeti Turisztikai Ügynökség

Európai Örökség címet nyert magyar helyszínek


Első magyarországi helyszínként a Páneurópai Piknik Emlékpark nyerte el a kitüntető címet 2015-ben.

Páneurópai Piknik Emlékhely
Páeurópai Piknik Emlékhely

Ezt követően

  • 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia,
  • 2018-ban a Dohány utcai Zsinagóga,
  • 2020-ban pedig Szentendre városa volt a kiválasztott.

2021-ben kormány a Máriapócs Nemzeti Kegyhelyet terjesztette fel a cím elnyerésére. Ennek elfogadásáról 2022 tavaszán dönt majd a bizottság.

Máriapócs
Máriapócsi Kegytemplom

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük