Európa törpeállamai és látnivalóik

A világ öt legkisebb területű országa közül három Európában található, sőt azt is mondhatom, hogy az öreg kontinensen található a világ legkisebb és a második legkisebb miniállama is. Európa törpeállamai (Vatikán, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Málta és Andorra) sok közös vonással és vonzerővel rendelkeznek. Rendkívüli természeti adottságuk, és a nagyon kedvező adórendszerük miatt a tőkebefektetések kedvelt célpontjai is. Szinte valamennyinek a turizmus a húzóágazata, ebbe a körbe beleértve a bélyegkiadást és a numizmatikát is. Néhány általános információn túl a hat európai miniállam látnivalóit és nevezetességeit is összegyűjtöttem.

Monaco

Európa törpeállamai – területi és népességi adatok

A törpeállam egy kis területű és/vagy lakosságú, nemzetközileg is elismert független állam. A terület nagyságát figyelembe véve a 1000 km²-nél kisebb államokat, míg lakosságszámot nézve a félmillió lakosnál kevesebbel bíró államokat számítjuk törpeállamnak. A számításnál csak a szárazföldi területet veszik figyelembe, a szigetállamoknál a felségvizek nem számítanak bele a területbe.

A világon 25 törpeállam található, ebből 6 fekszik az európai kontinensen. A hat ország növekvő sorrendben: Vatikán, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Málta és Andorra.

Európa törpeállamai területük szerint növekvő sorrendben

HelyezésOrszágTerülete (km2)Népesség (fő)Népsűrűség (fő/km2)
1.Vatikán0,4410001780
2.Monaco1,9337 83116 329
3.San Marino61,1931 595533
4.Liechtenstein16037 468232
5.Málta316423 3741279
6.Andorra46876 177151

A hat törpeállamot követő legkisebb európai ország, Luxemburg Andorra területének 5,5-szerese.

Az európai törpeállamok mindegyikében fizethetünk euróval. Liechtenstein kivételével az országok vámunióban állnak az Európai Unióval,és saját euróérmét is kiadhatnak. A Vatikán a lateráni egyezmény értelmében Olaszország pénznemét használja, azaz régebben az olasz lírát, jelenleg az eurót. San Marino, valamint Monaco közvetlen szerződést kötött az Európai Unióval, így használhatja az eurót.

A Spanyolország és Franciaország közé ékelődött Andorrában régebben mind a francia frankot, mind a spanyol pesetát elfogadták, az euró 2002-es bevezetése óta itt is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Liechtenstein Svájccal kötött megállapodása értelmében a svájci frankot használja fizetőeszközként, valamint egy Ausztriával kötött megállapodás értelmében az eurót is elfogadja.

andorrai bélyeg és euró
Andorrai euróérmék és bélyeg

Európa törpeállamai, látnivalóik és nevezetességeik

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, Európa valamennyi törpeállamában jártam már, sőt Málta kivételével többször is. Több írás is olvasható ezekről az államokról itt a blogon.

Az ország nevére kattintva egy rövid ismertetőt olvashatsz az adott ország látnivalóiról és nevzetességeiről és megtalálod annak a bejegyzésnek a linkjét, ahol az egyes helyszínek bővebb ismertetése is megtalálható. Ehhez csupán a képre kell kattintanod és már olvashatod is az érdekességeket és nézheted a fotókat.

Andorra
Liechtenstein
Monaco
Málta
San Marino
Vatikán

Andorra, Európa legnagyobb törpeállama

Andorra, Európa legnagyobb miniállama, Franciaország és Spanyolország ölelésében helyezkedik el. Gazdaságában az idegenforgalom a meghatározó, főként a bevásárlóturizmusa jelentős. Az ország lakosságszámához képest viszonyított turistaérkezések számában az ország toronymagasan vezet az egész világon. Évente 120 turista jut mindenegyes lakosra.

A Pireneusok völgyében Franciaország és Spanyolország közé ékelődött törpeállam turizmusának és kedvező adózási szabályainak köszönhetően virágzik. Európa 6. legkisebb állama a kiváló termeszeti adottságokkal rendelkezik. Andorra látnivalói, nevezetességei a társhercegség fővárosában, Andorra la Vellában koncentrálódnak. A főváros mellett, a Madriu-Perafita-Claror völgyekben található Nemzeti Park UNESCO világörökségi helyszín.

Andorra székhelye Európa legmagasabban fekvő (1029 méteren) fővárosa Andorra la Vella.

A két hegyvonulat találkozásánál fekvő város az Andorrai Hercegségnek, Európa egyik adóparadicsomának gazdagási központja. Nyáron a nyugodt környezetre vágyók, míg télen a síelők kedvelt célpontja. Vámmentes üzletei egész évben vonzzák a turistákat és a szomszédos Spanyolország és Franciaország lakóit. A bájos főtéren Salvador Dali szobra fogad.

Liechtenstein, Európa 4. legkisebb állama

Liechtenstein (hivatalosan Liechtensteini Hercegség vagy Liechtensteini Fejedelemség) európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Liechtenstein az egyetlen ország, ami csak az Alpokban fekszik és Üzbegisztán mellett az egyetlen ország, amelynek csak tengerparttal nem rendelkező szomszédai vannak.

Liechtenstein Közép-Európa legkisebb, Európa 4. legkisebb (megelőzi a Vatikán, Monaco, San Marino) és a Föld 6. legkisebb állama. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. Uralkodója 1989 óta II. János Ádám fejedelem, kinek székhelye a főváros, Vaduz, mely az ország második legnépesebb városa.

A világ egyetlen országa, amely egy család nevét őrzi. Az első világháború végéig az Osztrák–Magyar Monarchiával volt vámunióban, s mint vesztes államra hasonló rendelkezések vonatkoztak, mint Ausztriára és Magyarországra. Azóta Svájccal létesített vámuniót, s az egykori szegény hegyvidéki ország egy svájci kanton benyomását kelti a Rajna jobb oldalán.

Vaduz az ország fővárosa. Megtekintésre érdemes a 12. századi hercegi várkastély, amely egy sziklaorom tetején áll, tele műkincsekkel a 16. század óta. A parlament és a kormányépülete a 19. századvégi német szecessziós hangulatú. Ma is kiemelkedően jövedelmező a bélyegkiadása.

Monaco, Európa és a világ második legkisebb törpeállama

Ha más nem is, a Forma1 és a kaszinó mindenkinek beugrik Monaco nevének említésére.

Monaco (monacóiul Munegu), hivatalos nevén Monacói Hercegség (Principauté de Monaco) egy önálló és független városállam Európában. A világ második legkisebb országa Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára.

1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben, jelenlegi uralkodó II. Albert. Általános és hasznos információk, látnivalók, nevezetességek sorát gyűjtöttem össze Monacoról, hogy megkönnyítsem a csodálatos törpeállamba, Monacoba való utazást.

A kiemelkedő turisztikai ágazat fő jövedelemtermelői: a hercegi palota, a kaszinó, a tengerparti luxus üdülőövezet, az érme- és bélyegkibocsátás és legújabban a Formula 1-es versenyek monacói futama.

Bár Monaco a világ második legkisebb országa, szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla. Az adóparadicsom neve egyet jelent a pénzzel, a csillogással, a kaszinóval, a napsütéssel, a festői fekvéssel és a legizgalmasabb Forma 1 futammal. A szokásos látnivalók mellett a természetimádóknak a botanikus kert felkeresése is kihagyhatatlan. Lássuk, milyen Monaco botanikus kertje.

A Monaco Oceanográfiai Múzeum ma a törpeállam egyik legnépszerűbb látnivalója. A páratlan értékű gyűjteménye joggal teszi a múzeumot és a hozzátartozó akváriumot a világ egyik legjelentősebb tengeri múzeumává. 

Monte-Carlo japánkertje nem tartozik épp Monaco legismertebb látnivalói közé. A világhíres a Monte Carlo Casinót sokan felkeresik, hogy próbára tegyék szerencséjüket, de azt kevesen tudják, hogy a közelében egy csodálatos japánkert rejtőzik. Nézzük, milyen csodálatos Monte-Carlo japánkertje!

Málta

Málta Európa és Afrika között a Földközi-tenger közepén helyezkedik el. A három lakott (Malta, Gozo és Comino) és több lakatlan szigetből álló ország az elmúlt évtizedekben vált a turizmus célpontjává. A nagyrészt lapos mészkőszigetek látványos és üdülésre alkalmas tengerpartokkal is rendelkeznek.

Legszebb része Máltán a Kék barlang. A Gozón lévő Azúr ablak szintén kedvelt célpont volt, de pár éve sajnos leomlott.

Az ország fontos látnivalói a történelem előtti emlékek (Málta megalitikus templomai), ezek, valamint a főváros, Valletta belvárosa UNESCO világörökségi emlékek. Régi fővárosa, Mdina kulturális turizmusa,és a hangulatos halászfalvak is említést érdemelnek. Szent Pál-öböl a sziget legszebb partszakaszainak egyike. Az itteni Szent Pál-templom annak emlékére épült, hogy a közeli szigeten szenvedett hajótörést Pál apostol.

Kemmuna, közismertebb nevén Comino a Máltai-szigetcsoport Málta és Gozo között fekvő kisebb szigete. A legszebbenk tartott, 3,5 km²-es sziget legfontosabb látnivalója az ún. Kék Lagúna (Blue Lagoon), a hajós kirándulások kedvelt célállomása. A fantasztikus színű, tiszta vize miatt Comino az egyik legnépszerűbb búvár célpont. A meseszép öbölben strandulni is lehet, de a lakatlan madár- és természetvédelmi terület gyalogos felfedezése is feledhetetlen élmény. Gyönyörű kék tenger, lélegzetelállító partszakasz, csodálatos természet és nyugalom. Hát ez Comino.

Az 1980-ban bemutatott Popeye című élőszereplős zenés játékfilm egykori forgatási helyszíne, a Popeye Village, más néven Sweethaven Village Málta egyik legnépszerűbb látnivalója. Popeye, a tengerész rusztikus és rozoga faépületekkel teli lakhelye szabadtéri múzeumként, szórkoztató központként és tengerparti üdülőhelyként látogatható. Az elbűvölő fekvésű Popeye Falu rengeteg látnivalója és attrakciója kicsik és nagyok számára is feledhetetlen élményt nyújt.

San Marino, Európa harmadik, a világ ötödik legkisebb törpeállama

San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és középkori épületei, hangulata miatt kedvelt a turisták körében. Látnivalói, nevezetességei közül a három torony a leghíresebb és legtöbbet fényképezett, ezt láthatjuk az ország zászlajában is. Az országgal azonos nevet viselő fővárosának óvárosa 2008 óta az UNESCO világörökség része.

Vatikán, Európa és a világ legkisebb törpeállama

A Vatikán, hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam, gyakran Vatikánváros független állam, teokratikus, választásos abszolút monarchia Európában, az Appennini-félszigeten. A világ legkisebb területű és népességű független állama, melyet teljes egészében körülvesz Róma, Olaszország fővárosa. Államfője a pápa.

A katolikus világ egyházi központjának legfőbb szentélye a Szent Péter székesegyház. Helyén Péter apostol sírja fölé Nagy Konstantin építtetett egy öthajós bazilikát. 1506-tól D. Bramante tervei szerint alakították illetve építették át. Pár évvel ezelőttig a világ legnagyobb temploma volt, területe 15.160 m². A kupolájának a magassága 132,5 méter, 44 oltára van.

A Sixtus-kápolnát, a római pápák házi kápolnáját IV. Szixtusz pápa idejében 1473-81 között építették. Belsejében az Ó- és Újszövetség jeleneteit több mester, míg a mennyezetét teremtéstörténetét, valamint a nagy prófétákat és a szibillákat Michelangelo alkotta 1508 és 1512 között.

A vatikáni múzeumok felbecsülhetetlen értékű, világhírű gyűjteménnyel rendelkeznek. A Museo-Pio-Clementinóban szoborgyűjtemény található. A Chiamonti gyűjteményben túlnyomórészt római kori anyag látható. A belvederei gyűjteményben található a híres Laokoón-csoport szobra, a Museo Profanóban Caracalla termáinak romjai vannak kiállítva.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük