Európa rejtett gyöngyszemei – magyar falu a negyedik helyen

A spanyolországi Villajoyosát választották Európa legszebb titkos úti céljának. A Benidorm és Alicante között megbúvó kisváros élénk színű épületeiről és gyönyörű pálmafákkal szegélyezett strandjáról híres. A Timeout.com által készített Európa rejtett gyöngyszemei 18-as lista előkelő negyedik helyén egy magyar tóparti települést találunk.

Villajoyosa, Spanyolország

Festői szépségű helyek Európában

Nemis olyan régen mutattam egy, a világ legszebb falvait bemutató listát, amit az Instagramon megjelent tartalmakat elemezve hoztak létre. A mostani listáta Timeout.com portal hozta nyílvánosságra.

Számos európai város büszkélkedhet festői szépséggel, gondoljunk csak a Cinque Terre színes házaira az Amalfi-parton, vagy Burano vibráló utcáira Velencében. Azonban Villajoyosa, 2024 legjobb európai rejtett ékköve, szintén ragyogóan festett homlokzatokkal büszkélkedhet egy lenyűgöző strand mentén – meglepő, hogy ennyire kevés utazó ismeri.

Villajoyosa, Spanyolország

A listán további spanyol gyöngyszemek is szerepelnek, mint Ares del Maestre (2. hely) és Castro Urdiales (11. hely).

De nem csak Spanyolország ragyog a listán. A harmadik helyet Primošten, egy lenyűgöző horvát tengerparti falu szerezte meg.

Primosten, Horvátország

A negyedik helyet pedig Bokodi-tó partján álló úszófalunak sikerült megcsípnie Magyarországról. Igen, jól olvastad, a Budapesttől mintegy 80 km-re nyugatra fekvő apró település cölöpökre épült házakból áll, ezért kapta Bokod az úszóafalu nevet. A fotósok kedvenc célpontját 1961-ben hoztak létre, amikor egy közeli erőmű energiája felmelegítette a Bokodi-tó vizét, és megakadályozta a befagyását.

Bokod, az úszófalu a Bokodi-tó partján

Európa rejtett gyöngyszemei – a 18 legszebb

 1. Villajoyosa, Spanyolország
 2. Ares del Maestre, Spanyolország
 3. Primosten, Horvátország
 4. Bokod, Magyarország
 5. Naantali, Finnország
 6. Bour, Feröer-szigetek
 7. Blavand, Dánia
 8. Ulm, Németország
 9. Aljezur, Portugália
 10. Dartlo, Grúzia
 11. Castro Urdiales, Spanyolország
 12. Landmannalaugar, Izland
 13. Csicsmány, Szlovákia

A felvidéki apró falucska Čičmany (magyarul Csicsmány) érdekes és egyedülálló festett házakkal dicsekedhet. Az itt élő emberek mindig is fontosnak tartották az ősi építészeti hagyományok ápolását, 1977 óta azonban ezt még tudatosabban teszik. A csicsmányi élő múzeumfaluban nemcsak a feketére festett, fehér mintázatú házakat csodálhatjuk meg, a helyi népviselettel és hagyományokkal is megismerkedhetünk. Aházak festése mind egyedi, két egyformát nem találunk.

 • Pico sziget, Azori-szigetek
 • Pont-en-Royans, Franciaország
 • Wuppertal, Németország
 • Le Puy en Velay, Franciaország
 • Staithes, Anglia

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük