Európa legromantikusabb helyszínei – 3. rész

Elérkeztünk az Európa legromantikusabb helyszíneit bemutató sorozat harmadik, egyben befejező részéhez. A Europian Best Destinations portál 20-as listájából már csak hét maradt vissza. Na de nem akármilyen hét!

Európa legromantikusabb helyszínei – 3. rész

A legromantikusabb helyek kiválasztása a European Best Destinations portálnál sok ember véleménye alapján történt. Személy szeint nem feltétlenül értek egyet ezzel a listával. Különösen furcsának találom, hogy Rómeó és Júlia városa, Verona kimaradt a rangsorból.

Madeira – Portugália

Madeira szigetvilága a báj és a kifinomultság szinonimája, így ideális hely romantikus lehetőségekkel teli nyaraláshoz.

Gyakran csak Madeiraként emlegetjük, de valójában egy szigetcsoportról van szó, ami két nagyobb és több kisebb szigetből áll. A Portugáliához tartozó, de Lisszabontól 978 km-re fekvő Madeira öt kontinens több száz növényfajának ad otthont. Leginkább a természeti szépségei miatt érdemes felkeresni.

Madeira botanikus kertje fekvésével és csodálatos növénygyűjteményével kihagyhatatlan látnivaló az Atlanti-óceánban található szigetre érkezők számára. A kellemes klímájú kertben sétálva pár óra alatt átfogó képet kaphatunk a 57 km hosszú és 23 km széles sziget növényvilágáról.

Az advent Madeirán sok mindennek mondható, csak szokványosnak nem. Rövid ujjú ruhában sétálgatva válogatni a karácsonyi ajándékok között igazán különleges élmény.

Róma – Olaszország

A romantika az Örök város levegőjében mindenhol jelen van.

Az Örök Város, Róma egyik legnépszerűbb és legnagyobb látványossága és egyben egyik jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. A kolosszális építmény volt az első, a tömegszórakoztatást szolgáló kőböl emelt épület. A világ egyik leghíresebb épületét, és legnagyobb amfiteátrumát emberek milliói látogatják évente.

Az Angyalvár (Castel Sant’Angelo) Róma egyik ikonikus épülete a Vatikán közelében. A kerek épület valójában nem egy középkori erőd, hanem Hadrianus császár mauzóleuma. Nevét a tetején álló angyalszoborról kapta. Napjainkban múzeumként működik. Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják.

Akár hosszú ideje nem utazhatunk, akár most tértünk haza egy kiruccanásból, igazán jól jön egy szívből jövő húsvéti üdvözlet Rómából. Bár a fotókat pár évvel ezelőtt készítette olvasónk és mára Olaszországban is sok minden megváltozott, biztos vagyok benne, hogy a virágok az idén is pont ilyen szép virágosan köszöntik az ünnepet. Na és várják, hogy visszatérjenek a turisták.

Bergen – Norvégia

Bergen a Norvégia fjordjainak kapuja tele történelemmel és hagyományokkal, kisvárosi bájjal és hangulattal. A régi utcákon és sikátorokon való sétálás olyan, mint egy tündérmese.

A fjordok kapujaként hívott norvégiai Bergen az egyik kedvenc városom. Bergen látnivalói elbűvölőek és minden megvan itt, amire egy utazó vágyik. Fantasztikus környezet, tenger, kikötő, fjordok, színes házak, finom ételek, kedves emberek és a nyugodt, visszafogott skandináv életérzés.

Lenyűgöző táj, végeláthatatlan csipkézett tengerpart és egekbe szökő hegyek között kanyargó smaragdzöld fjordok. Számomra leginkább ez jelenti Norvégia báját. A hajózható norvég fjordok, melyekből több mint ezer található az országban, első ránézésre tónak tűnnek, de ezek valójában a szárazföldbe mélyen benyúló tengeröblök. Kivételes szépségükért némelyik az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Évek óta Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben épül fel a világ legnagyobb mézeskalács-városa, a Pepperkakebyen. A miniatűr “édes város” Bergen valamennyi szépségét felvonultatja, az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól kezdve a kikötőben veszteglő hajókig.

Porto – Portugália

Porto Európa egyik legrégebbi turisztikai célpontja. A gazdag monumentális és művészeti örökség, a portói bor, a szabadtéri szabadidős terek és a kulturális élet csak néhány indok a város látogatására.

Portugália második legnagyobb városa Porto, aminek a neve teljesen összefonódott a borral. A várost átszelő Douro folyó egyik oldalán a bájos óváros keskeny, düledező házai állnak. Velük szemben pedig a híres borpincék népesítik be a hegyoldalt. A folyó torkolatra tekintő hegyoldalakról kivételes látkép tárul elénk, 2000 éves történelemmel. Az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Porto látnivalói, nevezetességei kihagyhatatlanok.

Egy séta egy hangulatos városban mindig kellemes időtöltés. Egy séta Portoban, Portugália második legnagyobb városában feledhetetlen élmény. Tapasztald meg és fedezd fel Porto nevezetességeit olvasóm segítségével!

Portugália szinte minden négyzetméterén tartogat való izgalmasat, valamit, amit érdemes felfedezni. Olvasónk, Arnhoffer Klára ajánlása nem más, mint kirándulások Portótól északra.

Prága – Csehország

Prágát a középkor óta a világ egyik legszebb városaként tartják számon. Az olyan jelzőket tudhat magáénak, mint az „arany”, „száz tornyos város”, „a világ koronája”. Prága történelmi központja 1992 óta szerepel az UNESCO Világörökség listán, és 866 hektárjával a világ legnagyobb történelmi városközpontja ezen a listán.

Prága nekem is az egyik kedvenc városom, négyszer jártam ott, ebből kétszer már a digitális fényképezés korában, de valahogy eddig kimarad leírásokból. Remélem idén újra lesz alkalmam eljutni és akkor már a friss élményekkel, új fotókkal pótolom ezt a hatalmas mulasztást.

Csehország legszebb parkjának tartják a Prága melletti Pruhonice-kastély (Průhonice) parkját. Az európai tájépítészet kiváló példája rendkívül értékes botanikai gyűjteménnyel rendelkezik. A kastély és parkja Prága óvárosával együtt az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel.

Brüsszel – Belgium

Brüsszel a csokoládé, a praliné és a virágok csábításával várja a romantikára vágyókat. Számos kedves szálloda és gyógyfürdő található a városban, ahol pazar luxusban töltődhetünk fel és pihenhetünk kedvesünkkel.

Szívszorongató volt 2016. március 21-én a brüsszeli terrortámadásról készült tudósításokat nézni. Felfoghatatlan, hogy tud egy mindig nyüzsgő, ugyanakkor békés város egyik pillanatról a másikra rémálom helyszínévé válni. Tudom, a helyieknek és az odalátogatóknak még sokáig eszébe jut majd a szörnyűség, de remélem, soha nem kell megélniük hasonlót és a félelmet örökre száműzhetik szótárukból. És hiszem, hogy Brüsszel mindig pont olyam lesz, ahogy én szeretem.

Az Európai Uniónak több országban is vannak irodaépületei, üléstermei, de legtöbbet és legnagyobb kiterjedésben a belga fővárosba találunk. Az Európa negyed Brüsszelben ráadásul folyamatosan bővül, szépül. Brüsszel ad otthont az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak, valamint részlegesen az Európai Parlamentnek.

Amszterdam – Hollandia

Amszterdammal hasonlóan vagyok, mint Prágával. Az egyetlen kivétel, hogy az idénre nem tervezek amszerterdami utazást, de azért majd igyekszem leírásokat készíteni sok szuper látnivalóról.

Amszterdam romantikájának egy része a város óvárosát átszövő vízi utakon való sétálás vagy hajókázás. A lassan folyó csatornák labirintusa fölött magasodó (és ingadozó) évszázados impozáns építmények háttere kétségtelenül valami varázslatos és pihentető érzést áraszt.

Minden év április 27-én egész Hollandia narancssárgába öltözik és emberek milliói özönlenek az utcára, hogy együtt ünnepeljék uralkodójuk, Willem-Alexander (Vilmos Sándor) király születésnapját. A Király Napja (Koningsdag) hivatalos nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. A királyukat szerető és tisztelő hollandok országszerte megrendezett királyi játékokon, bolhapiacokon és szabadtéri koncerteken való részvétellel tisztelegnek az államfő előtt.

Rembrandt Éjjeli őrjárat festménye világhírű, de vajon tudunk mindent az amszterdami Rijsk Múzeum híres festményéről vagy festőjéről? A külföldi festőket igen gyakran csak a vezetéknevükkel emlegetjük, a keresztnevükről valahogy megfeledkezünk, mintha nem is lenne. Olyannyira igaz a 17. századi holland festőóriásra, Rembrandtra, hogy szerintem tízből kilenc ember nem tudná megmondani mi a keresztneve.

Érdekes lett ez a legromantikusabb helyszín válogatás. Magam részéről például Rómeó és Júlia gyönyörű városát, Veronát hiányolom a sorból. De Közép-Európa legromantikusabb kisvárosai közül is befért volna néhány a listába.

Európa legromantikusabb helyszínei sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük