Ez Európa leghosszabb nevű települése

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Ez a kimondhatatlan és nem kevesebb mint 58 karakterből, pontosabban 53 betűből álló szó a látszat ellenére nem valami durva káromkodás akar lenni, hanem egy walesi falu neve. Európa leghosszabb nevű települése az Egyesült Királyságban, azon belül Walesben, Anglesey szigetén található. Viktória-korabeli vasútállomása, ahol teljes név olvasható, a turisták kedvelt célpontja. Többnyire azért rövidítve találkozhatunk a névvel. Az útjelző táblákon Llanfairpwllgwyngyll szerepel, a helyiek általában Llanfairpwll vagy Llanfair alakban használják, de gyakran rövidítik Llanfair PG-ként is.

Európa leghosszabb nevű települése: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Készítette: Robin Drayton, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13759185

Európa leghosszabb nevű települése: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Európa legpontjai után egy igazán különleges nevű települést ajánlok figyelmedbe.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch [kiejtése: ɬanvairˌpuɬɡwɪ̈nˌɡɪ̈ɬɡoˌɡɛrəˌχwərnˌdrobuɬˌɬantɪ̈ˌsiljoˌɡoɡoˈɡoːχ] falu Walesben, Anglesey szigetén található. Hivatalosan ez a leghosszabb nevű helység az Egyesült Királyságban és egész Európában.

A számunkra kimondhatat falu nevet Y Bardd Cocos-John Evans (1827-95) a helybeli „walesi bárd” adta tréfából. A név jelentése „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”. (The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St. Tysilio’s of the red cave.)

Az útjelző táblákon Llanfairpwllgwyngyll néven szerepel, a helyiek általában Llanfairpwll vagy Llanfair rövidítéssel használják, de gyakran rövidítik Llanfair PG-ként is.

Az 58 karakter hosszú név valójában csak 51 betűből áll, mert a magyar nyelvhez hasonlóen a walesiben is vannak kettősbetűk. Az ll és ch egy-egy betű mint a magyar ly vagy cs.

Évente több ezren azért keresik fel a kis falut, hogy a szépen restaurált Viktória-korabeli vasútállomás előtt fotózkodhassanak, aminek homlokzatán a település teljes neve olvasható.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a falu nevéből származik a világon bejegyzett leghosszabb domain név:

http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk/

Csak érdekességként említem meg, hogy Magyarországon a leghosszabb település név ennek csak a kb. a harmada: Jászfelsőszentgyörgy (Jász-Nagykun-Szolnok megye), és van négy, csupán 2 betűs településünk is: Ág, (Baranya megye), Bő (Vas megye), Őr (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Sé (Vas megye).

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük