Ezek a városok viselik az Európa Kulturális Fővárosa 2024 címet

Gyorsan elrepült 2023, amikor többek között Veszprém és a Balaton régió volt Európa kulturális fővárosa. 2024-ben Észtország második legnagyobb városa, Tartu és a Norvégiában található Bodø mellett az ausztriai Bad Ischl, illetve a környékbeli Salzkammergut régió viseli az Európa Kulturális Fővárosa 2024 titulust.

Bad Ischl

Európa Kulturális Fővárosai kezdeményezés története

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés 1985-ben indult. Azóta az Európai Unió minden évben kinevez településeket vagy egész régiókat, amelyek lehetőséget kapnak saját hagyományainak és kultúrájának bemutatására egy teljes éven keresztül.

Mára ez az egyik legnagyobb és legismertebb európai kulturális projekt, és egyben az Európai Unió egyik legelismertebb programja.

A projekt célja, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát, és átéljék az európai összetartozás érzését.

1999-ig egyetlen város viselhette a kitüntető címet, azóta azonban általában 2-3 város vagy régi részesülhet a kiemelt figyelemből.

Magyarországról elsőként Pécs nyerte el a megtisztelő címet 2010-ben. A másik város ebben az évben a 12 milliós török Isztambul volt. A baranyai megyeszékhely nagyon jól teljesített, a rengeteg kulturális program több száz ezer turistát vonzott a városba.

2023-ban a romániai Temesvár és a görögországi Elefszina mellett pedig Veszprém és a Balaton régió viselhette Európa Kulturális Fővárosának titulusát. Veszprémben és környékén számos izgalmas, nagy érdeklődésre számott tartó programot szerveztek.

Európa Kulturális Fővárosa 2024 cím birtokosai

2024-ben szintén három város kapta meg a címet:

  • Bad Ischl és Salzkammergut régió,
  • Bodø, Norvégia
  • Tartu, Észtország,

Ugyan magyar település nincs a kiemeltek között, de a magyar határhoz csupán háromórányi autózásra található Bad Ischl.

Bad Ischlben, Salzkammergut központjában és az isler városában hivatalosan 2024. január 20-án, szombaton kezdődnek meg a kulturális programok. A szervezők kiemelt szerepet szánnak a gasztronómiának is.

Bad Ischl, a gyógyfürdőjéről híres város Ferenc József idején élte fénykorát. Különleges fekvésének, hangulatának és virágos tereinek köszönhetően napjainkban is sokan választják nyári kikapcsolódáshoz.

Bad Ischl egy bájos kisváros Felső-Ausztriában, a Salzkammerguti tóvidéken. A gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros Ferenc József és Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt tartózkodási helye volt, ezért „Császárvárosként” (Kaiserstadt) is emlegetik. Főbb látnivalói után most Bad Ischl virágai és császári pár kerülnek a bejegyzésem középpontjába.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük