Etna, Európa legmagasabb működő vulkánja – hasznos tudnivalók

Európa legmagasabb működő vulkánja, a 3329 méter magas Etna az Olaszországhoz tartozó Szicília szigetén található. 2013-­ban az UNESCO Világörökség Bizottsága által természeti világörökségi helyszínné nyilvánított vulkán környezete teljesen közelről is megtekinthető.

Etna - Szicília

Az Etna

Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu, olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén. Neve valószínűleg a görög aitho (égni) vagy föníciai athana (tűzhely) szavakból ered. Területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. A kitörések miatt a magassága folyamatosan változik, jelenleg 3329 méter magas.

Mai napig a világ egyik legaktívabb vulkánja, ugyanakkor nem végez nagy pusztításokat. Hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, de biztonságosan, viszonylag közelről megfigyelhetők a vulkáni jelenségek.

A termékeny vulkáni talaj kiválóan alkalmas bor- és gyümölcstermelésre és a sok kíváncsi turista is munkát ad a helyieknek, ezért a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él.

A Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben. A kutatóknak ma is sok fejtörést okoz a működésének megfejtése.

A közelben számos vállalkozás működik, amelyek kimondottan a csúcs meghódítására vágyó turisták segítségére specializálódtak. Helyismeretük lehetővé teszi, hogy a látogatókat biztonságosan a központi kráter közelébe kísérjék. A csúcsot két irányból közelíthetjük meg.

Az északi út Linguaglossától indul és a Pineta Ragabo erdőn keresztül jut el az 1800 méter magasan fekvő Piano Provenzana síközpontig. Innen 2300 méteres magasságig síliften lehet feljutni a legmagasabb látogatható pontig.

A kedveltebb déli út Nicolosin keresztül vezet Rifugo Sapienzáig. Innen kötélpályán lehet eljutni a 2.507 magasságban fekvő Montagnola kúpig, majd 15 perces hegyi sétával érhető el a Piccola Rifugio turistaház. Erről a pontról biztonságos távolságból csodálhatjuk a félelmetes működő lávaszökőkutakat. Jó időben egészen 2800 méteres magasságig fel lehet jutni szervezett dzsiptúrákkal.

Etna - Szicília

Etna - Szicília

Etna - Szicília

Etna - Szicília

Etna - Szicília

Etna - Szicília

Etna - Szicília

Az Etna lejtőn termő pisztácia messzi földön híres. Itt terem a világ legjobb minőségű pisztáciája, a brontei pisztácia, amit szicília aranyának is hívnak. A zöldszínű olajos mag nem túl magas, masszív törzsű, 300 évig elélő fa termése. Csak kétévente lehet szüretelni, méghozzá augusztus végétől szeptember közepéig. Begyűjtése évszázadok óta kézzel történik. Lerázzák a termést az ágakról egy ponyvára és onnan szedik zsákokba. Az első pisztáciafákat még a mórok telepítették be.

A szürettől függetlenül Brontéban minden év szeptemberében fesztivált rendeznek a pisztácia tiszteletére. A legenda szerint a város létrejötte is szorosan kapcsolódik a tűzhányóhoz. Úgy tartják, az Etna mélyén laktak az a tűz és kovács mesterség istenének, Héphaisztosznak a segédei, az óriási küklopszok. Brontet egy Brontesz nevű egyszemű küklopsz alapította, akinek a neve mennydörgést jelent. Testvéreivel együtt készítették el az olümposzi istenek fegyvereit, például Zeusz félelmetes villámját.

Nagyon köszönöm a fotókat Urbánné Répás Ágnesnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük