Észak-Magyarország őszi videó

Észak-Magyarország három megyéje rengeteg kulturális és természeti látnivalót rejt. Csodálatos túra útvonalak, tavak, vízesések, cseppkőbarlangok, várak, kastélyok bájos kis települések, és nyűzsgő városok váltják egymást. Az Észak-Magyarország őszi videó ebbe a csodás világba kalauzol el.

Boldogkőváralja

Észak-Magyarország látnivalói

Észak-Magyarország a hét magyarországi statisztikai régió egyike; az ország északkeleti részében helyezkedik el. Régióként Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéket foglalja magába, de a köznyelvben gyakran Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részeit is ideértik. A régió központja a több mint 150.000 fős Miskolc, ami Budapest, Debrecen és Szeged után az ország negyedik legnépesebb városa.

Az Észak-Magyarország turisztikai régióhoz három észak-keleti megyénk nagy része tartozik. A Börzsöny hegység Nógrád megyére eső vidéke (Nógrád és Diósjenő környéke) a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióhoz tartozik. Heves megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legdélibb területei pedig a Tisza-tó turisztikai régió részét képezik. A megyék többi részét nevezzük közös néven Észak-Magyarország turisztikai régiónak.

Magyarország nyolc UNESCO világörökségi helyszíne közül három az észak-magyarországi területhez tartozik.

aggteleki cseppkőbarlang

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A megyében rögtön két UNESCO örökséget is találunk. Itt van a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj és a Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai. Fő turisztikai vonzerejét többek között a látványos természeti értékek adják.

Elég csak Lillafüredet, Szilvásváradot és a híres aggteleki cseppkőbarlangot említeni.

A Megyer-hegyi tengerszem vagy a bájos Hejce szintén megér egy látogatást.

A romantikus középkori várak és várromok közül a boldogkői vár, a diósgyőri vár, a füzéri vár, a sárospataki vár és a szerencsi vár a legkedveltebbek. A megye nevezetességei a tokaji aszú, a gönci barackpálinka és a matyó hímzés.

Az alábbi linkre kattintva több mint 50 borsodi látnivalóról találsz képes beszámolót.

https://kozelestavol.hu/europa/magyarorszag/borsod-abauj-zemplen-megye/

Heves megye

A váráról is híres Eger Magyarország legszebb barokk városainak egyike. Műemlékei mellett kiváló borai és gyógyvizei is sok turistát vonzanak. Igazi gyöngyszem a Noszvaji De la Motte-kastély a Feldebrői templom és a Egerszalók különleges sódombja is.

További Heves megyei látnivalókról és nevezetességekről itt olvashatsz:

https://kozelestavol.hu/europa/magyarorszag/heves-megye/

Nógrád megye

Nógrád megye fő turisztikai vonzerejét a megkapó természeti környezet, a palóc néphagyományok és a számos műemlék és kulturális emlék jelenti. Itt található hazánk egyetlen világörökségi faluja Hollókő ófalu, ami fölé még egy vár is magasodik.

Igen látogatott a feledelmi város, Szécsényi várnegyede és a Bánki-tó, a palóc Balaton is.

Nógrád megyei olvasnivalókat itt találsz:

https://kozelestavol.hu/europa/magyarorszag/nograd-megye/

Észak-Magyarország őszi videó

https://vimeo.com/310625879

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük