Észak-Magyarország őszi videó

Észak-Magyarország három megyéje rengeteg kulturális és természeti látnivalót rejt. Csodálatos túra útvonalak, tavak, vízesések, cseppkőbarlangok, várak, kastélyok bájos kis települések, és nyűzsgő városok váltják egymást. Az Észak-Magyarország őszi videó ebbe a csodás világba kalauzol el.

Boldogkőváralja

Az Észak-Magyarország turisztikai régióhoz három észak-keleti megyénk nagy része tartozik. A Börzsöny hegység Nógrád megyére eső vidéke (Nógrád és Diósjenő környéke) a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióhoz tartozik. Heves megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legdélibb területei pedig a Tisza-tó turisztikai régió részét képezik. A megyék többi részét nevezzük közös néven Észak-Magyarország turisztikai régiónak.

Hazánk nyolc UNESCO világörökségi helyszíne közül három az észak-magyarországi területhez tartozik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A megyében rögtön két UNESCO örökséget is találunk. Itt van a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj és a Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai. Fő turisztikai vonzerejét többek között a látványos természeti értékek adják. Elég csak Lillafüredet, Szilvásváradot és a híres aggteleki cseppkőbarlangot említeni.

A Megyer-hegyi terngerszem vagy a bájos Hejce szintén megér egy látogatást.

A romantikus középkori várak és várromok közül a boldogkői vár, a diósgyőri vár, a füzéri vár, a sárospataki vár és a szerencsi vár a legkedveltebbek. A megye nevezetességei a tokaji aszú, a gönci barackpálinka és a matyó hímzés.

Heves megye

A váráról is híres Eger Magyarország legszebb barokk városainak egyike. Műemlékei mellett kiváló borai és gyógyvizei is sok turistát vonzanak. Igazi gyöngyszem a Noszvaji De la Motte-kastély a Feldebrői templom és a Egerszalók különleges sódombja is.

Nógrád megye

Nógrád megye fő turisztikai vonzerejét a megkapó természeti környezet, a palóc néphagyományok és a számos műemlék és kulturális emlék jelenti. Itt található hazánk egyetlen világörökségi faluja Hollókő ófalu, ami fölé még egy vár is magasodik. Igen látogatott a feledelmi város, Szécsényi várnegyede és a Bánki-tó, a palóc Balaton is.

Észak-Magyarország őszi videó

Köszönöm a megosztásokat!
  • 168
  • 12
  •  
  •  
  • 168
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük