Esterházy-kastély a Vértes fővárosában, Csákváron

Kevésbé ismert tény, hogy Esterházy-kastély Csákváron, a Vértes fővárosában is található. Ennek elsősorban az az oka, hogy a lenyűgöző méretű kastély napjainkban kórházként funkcionál. Hatalmas és gyönyörű angolparkja szabadon látogatható, de nyitvatartási időben a kastély épületbe is bekukkanthatunk.

Esterházy-kastély Csákváron

Esterházy-kastély Csákváron

A csákvári Esterházy-kastélyt ki más tervezte volna, mint Fellner Jakab, az Esterházyak építésze, akinek nevéhez többek közt a több éves felújítás után 2020 decemberében megnyíló tatai Esterházy-kastély és a pápai Esterházy-kastély építése is kötődik.

A csákvári kastélyt gróf galántai Esterházy János főispán kezdte építtetni 1760 és 1765 között. Először az udvarház készült el. A kastély épületet 1778-ban kezdték el építeni a fertődi kastély mintájára, barokk-rokokó stílusban. Később Göttz Anton tervei szerint átalakították.

77 hektáros angolparkját Isidore Canevale tervei alapján, 1779-ben kezdték el telepíteni. A kertben körülbelül 400 fafaj található, köztük több mint 200 éves platánok és vadgesztenyefák.

Esterházy-kastély parkja Csákváron

Az angolpark hangulatát szobrok és egyéb építmények fokozzák. Az építmények anyagához felhasználták a vértesszentkereszti templom romjait. Itt áll a Szentháromság szobor, a „Napóra”, és a műbarlang, ami a „Pokol-menyország” elnevezést kapta.

A kastély épület 1810 és 1814 között földrengések miatt megrongálódott. Klasszicista stílusban építették újjá Charles Moreau tervei szerint, csak hátsó udvari homlokzata maradt eredeti formájában. A 365 helyiséges kastélyban volt könyvtár, képtár, színházterem, kápolna és vadászterem is.

Esterházy-kastély Csákváron

1954 óta kórház van benne, jelenleg a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik.

A jelenlegi konyha és ebédlő eredetileg lovarda és istálló volt. A kastély előtt két vörös márvány díszkút látható, amiket egy-egy bronz, színjátszásra utaló álarc díszít.

A mai konyha és ebédlő, régen istálló és lovarda volt. Az épület 1954 óta TBC kórház, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik. Az épületben könyvtár és kápolna is működik.

Megtekintése

A volt kastélyban a Fejér Megyei Szent György Kórház működik. A kastélypark egész évben ingyenesen látogatható.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük