Erkel Ferenc emlékház Gyulán

A Bánk bán, a Hunyadi László és a Himnusz zeneszerzőjének szülőháza Gyula egyik jelentősebb látnivalója. Az állandó kiállítás iskola-lakóház kettőségére építve épül fel. Egyaránt bemutatja az iskolai életet és Erkel Ferenc életét és munkásságát. Az Erkel-emlékszoba a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be. Ismerd meg a magyar nemzeti opera megteremtőjét és az Erkel Ferenc emlékház kiállítását!

Erkel Ferenc emlékház Gyulán

Gyula rengeteg látnivalót kínál. Van fürdője, kastélya, vára és százéves cukrászdája.

Erkel Ferenc emlékház

Gyulán Apor Vilmos tér 7. szám alatti találjuk a házat, ahol Erkel Ferenc 1810-ben meglátta a napvilágot. A zenei tehetségeket felvonultató Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból a város földesurának Wenckheim Ferenc grófnak (1785–1838) az invitálására.

Az apa, Erkel József tanítóként dolgozott az 1795-ben épített németgyulai iskolában és emellett a Wenckheim család házi koncertjein működött közre, valamint a gróf csemetéinek zenei nevelésében segédkezett. A ház egyik szárnya az iskolának, míg a másik a tanítói laknak adott helyet. A tanítói lakásban született fia, Erkel Ferenc 1810. november 7-én. Az Erkel család 1808-1841 között lakott itt.

Az iskolai rész 1829–1830-ban részben összedőlt, a ma látható klasszicista stílusban Nuszbek Mihály építette meg 1830 végére.

Erkel Ferenc első emléktábláját 1893-ban állították fel a tér felőli falán, melyet 1910-ben lecseréltek. Az „új” táblát Mogyoróssy Sándor szobrászművész faragta és a Békésvármegyei Közművelődési Egyesület emelte.

Erkel-gyűjteményt a zeneszerző testvére, a neves gyulai orvos, Erkel Rudolf alapozta meg. 1896-ban  két ezüst serleget és egy ezüst babérkoszorút adott át a múzeumnak. Végrendeletével 1907-ben idekerült a nemzet ajándékaként Bartsch Gusztáv ötvös által Erkel Ferencnek készített arany babérkoszorú is.

A következő Erkelhez kötődő személyes tárgyra 1960-ig kellett várni. Ekkor Horányi Ferencné ajánlotta fel Erkel dohánytartóját, majd Ludvigh József ajándékozott egy 19. századi tintatartót.

Az állandó kiállítás iskola-lakóház kettőségére építve épül fel. Egyaránt bemutatja az iskolai életet és Erkel Ferenc életét és munkásságát.

A kiállítás nyitóterében meghallgathatjuk Európa himnuszait, megismerkedhetünk a történetükkel, s magyar fordításuk szövegével.

Az európai zene termében nagyhírű kortársak portréi között a zeneszerző életének fontosabb állomásait követhetjük nyomon.

Erkel Ferenc emlékház Gyulán

Erkel-emlékszoba az Erkel Ferenc emlékház

Az „Erkel-emlékszoba” a zeneszerző személyes tárgyait (pl. pipája, dohányzacskója, sétabotja, mandzsetta gombjai), relikviáit mutatja be, a mester operáit és a himnuszt állítva a központba.

A hálószoba szekrényében Erkel Ferencné személyes tárgyai: napernyője, főkötője és vállkendője, stb láthatóak. Itt alakították ki a dolgozószobára utaló sarkot is: íróasztal székkel, s rajta egy korabeli kötettel, illetve Erkel Ferenc ezüst gyertyatartóival.

A szalon a biedermeier hangulatát idézi asztallal, székekkel, írószekreterrel és vitrinnel.

A népies konyhában szabadkéményű tűzhelyt látható.

19. századi osztályterem

A 19. századi osztályteremében lévő interaktív sarokban korabeli feladatok megoldására van lehetőség.

Erkel Ferenc emlékház Gyulán

A vetítőteremben Erkel Ferenc életéről, illetve műveiből készült filmrészleteket nézhetünk meg.

Az udvari „Erkel-promenád” korabeli Erkel hangverseny- és operaplakátok reprodukcióit vonultatja fel, valamint reformkori ruhákkal ismeskedhetünk meg.

Dürer-emléktábla az Erkel Ferenc emlékház oldalán

A ház utca felőli oldalán egy Dürer-emléktáblát is elhelyeztek, ami jelzi Albrecht Dürernek, a neves német festőnek a gyulai kötődését. A festő apja innen indult világot látni és ajtósi származása révén az Ajtósi Dürer Albert nevet használta. Fia ezt az előnevet már elhagyta.

Nyitva tartási és egyéb információkat az emlékház hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönjük a fotókat Sutusné Grébel Irén‎nek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük