Hagyjátok elveszni magatokat épített örökségünk részleteiben!

A szórakozás nem mindig pénzfüggő. Kellemesen kikapcsolódni ingyenesen is tudunk, hisz  gyönyörű országunkban számtalan pénztárcakímélő lazítási lehetőséget találunk. Elég csak nyitott szemmel sétálni Győr vagy Pápa barokk házakkal teli belvárosában vagy Budapest UNESCO világörökségi helyszínein és máris csodákra lelhetünk. Építészeti örökségünk rejtett kincsei magukban hordozzák elődeink szellemiségét, kultúráját és értéket közvetítenek a jövő generációi számára is. Ne csak nézzétek, lássátok is, és fedezzétek fel a legszebb épületeinket úgy, ahogy eddig nem tettétek!

Budapest háztetői

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Építészeti örökségünk csodái

A kora tavaszi idő különösen alkalmas arra, hogy útra keljünk és felfedezzük, miről mesélnek az elődeink által épített bérházak, paloták. Lombfakadás előtt még a fák lombjai sem gátolnak bennünket abban, hogy egy-egy épület legapróbb részleteit is szemügyre vegyük. Mert bizony, ahogy a mondásból is tudjuk, az ördög a részletekben rejlik.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

„Akárhol is járjunk, ne felejtsünk el felnézni: szép homlokzatokat, díszes faragványokat, különleges cserepeket, egyedi be- és ráépítéseket keresni, hiszen ahogy a fa törzse, úgy egy-egy épület homlokzata is tükör arról, hogyan éltünk mi, és mit élt át velünk az a ház, némán, de biztonságot és otthont nyújtva sokaknak.” – ajánlja a Magyar Turisztikai Ügynökség a Csodasmagyarorszag.hu honlapján.

épített örökségünk: Halász bástya Budapesten
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A zsúfolt, kihívásokkal teli hétköznapokon nincs módunk megfigyelni a részleteket és elmerülni bennük. Nem vesszük észre, milyen csodák vesznek körül bennünket és mennyi szépség bújik meg a fejünk felett. Pedig ha megpróbálunk kicsit visszavenni a tempóból és szemmagasságnál feljebb is emeljük a tekintetünket, olyan szépségek is elénk tárulnak, amelyek mellett akár nap mint nap szempillantás nélkül elmentünk az utcán.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Elég csak a sajátos, egyedi és utánozhatatlan formakinccsel rendelkező szecessziós házakra gondolni. Túldíszítettségük akár giccs is lehetne, de nem az. A növényi motívumok csavart, hullámzó, ritmikus ismétlődése megteremti a harmóniát és olyan összképet ad, amire szemünknek és lelkünknek is jól esik rátekinteni.

szecessziós kovácsoltvas kapu virágmintákkal
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A szecesszió itthoni atyjának, Lechner Ödönnek a legismertebb alkotásai, a jelenleg felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum, a Postatakarékpénztár és a Földtani Intézet épülete Budapesten találhatók. Az UNESCO világörökségi várományosi listára is felkerült építményei közül többet vidéki városainkban vagy határainkon túl találunk. A kecskeméti és a szegedi városháza is Lechner nevéhez köthető, csak úgy, mint a pozsonyi Kéktemplom építése.

Szegeden járva többek közt a Zsinagóga és a Reök-palota is remek helyszín arra, hogy elmerüljünk a részletekben. A Reök-palota kovácsoltvas korlátai nagyon szép képviselői a 20. század elejei építészeti irányzatnak.

szegedi Reök-palota díszes szecessziós lépcsőháza

A szecessziós épületek dekoratív faldíszeit és tetőcserepeit többnyire a pécsi székhelyű Zsolnay gyárnak köszönhetjük. Itt készültek a kevéssé ismert, de gyönyörű, a napjainkban MTA székházként működő pécsi Vasváry-villa díszítőelemei is. A 2010-re elkészült Zsolnay Kulturális negyedben az időtálló kerámiák érdekes történetével is megismerkedhetünk.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az előző századok építészeti stílusai nem kevesebb kincset rejtenek. A 18. századra jellemző barokk stílusú építmények Budapesten a Várnegyedben, vidéken elsősorban paloták, kúriák és templomok formájában maradtak ránk. Különösen Győr, Sopron vagy Pápa utcáin bandukolva csodálhatjuk meg a stukkókkal díszített remekműveket. Pápán, a szépen felújított Esterházy-kastélyban az előkelőségek évszázadokkal ezelőtti életébe is bepillantást nyerhetünk.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A romantika korából kiemelkedő alkotás az Európai Örökségi Címmel is kitüntetett Dohány utcai zsinagóga. Európa legnagyobb zsinagógája az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok, a hagyományokat követő zsidó vallású ember él.

Épített örökségünk: Dohány utcai zsinagóga
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Csodák, melyekért érdemes útraindulni

Ahhoz, hogy észrevegyük a velünk élő történelmet és felfedezzünk, netán megtapintsuk az apró csodákat tényleg nem kell sok minden. Néha elég csak annyi, hogy nem a megszokott útvonalon gyalogolunk haza a munkából, az oviból vagy a közértből. Az utca másik oldalán közlekedve máris új perspektíva és látványvilág tárul elénk. De ezek egyben olyan csodák is, amelyek miatt érdemes útnak is indulni, és egy hétvégét eltölteni akár a fővárosban, akár vidéki városainkban azzal, hogy felnézünk és megismerjük építészeti kincseinket is, ezzel új szintre emelve a „városnézés” kifejezést.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Gyerekkel is remek szabadtéri élmény, jó móka egy-egy családi városnéző túra. Játékosan versengve kereshetjük, honnan mosolyog ránk egy angyalka, találgathatjuk, milyen állatot formáz a vízköpő. Összemérhetjük szemfülességünket, hogy vajon ki veszi észre legelőször, hogy egy pompás, majolikákkal díszített épület felé közeledünk.

Egy-egy ilyen barangolás során olyan rejtett arcát fedezhetjük fel hazánknak, és mutathatjuk meg gyermekeinknek, amely nincs benne a történelemkönyvekben. Játéknak álcázva új értékeket, új nézőpontot és feledhetetlen közös élményeket adunk a kicsiknek, akik aztán ezt a szülői mintát követve tovább viszik saját családjukba is.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Páratlan építészeti örökségünk felfedezéséhez további remek ötleteket találsz a Magyar Turisztikai Ügynökség oldalán.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük