Emlékpont múzeum Hódmezővásárhelyen

A hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum hazánkban és talán egész Európában egyedülállóan vállalta fel, hogy a látogatók elé tárja a kommunista diktatúra közel fél évszázadának történetét. A 2006-ban megnyílt kiállítás a város történetén keresztül, a legmodernebb, multimédiás múzeumi eszközökkel meséli el az 1945 és 1990 közötti korszak történéseit. 

Emlékpont múzeum Hódmezővásárhelyen

Emlékpont múzeum Hódmezővásárhelyen

Az Emlékpont múzeumnak egy 1924-ben épített emeletes épület ad otthont. Az épületben 12 szoba volt, a földszinten pedig üzletek működek. 1952-ben államosították, az Állami Gazdaságok Országos Trösztje bérelte 1963-ig. Később iskolaként, oktatási célokra használták.

Emlékpont múzeum Hódmezővásárhelyen

A 2000-es évek elején határozták el a városvezetők, hogy bemutatják kik és hogyan élték meg az 1945 és 1990 közötti közel fél évszázados időszakot Hódmezővásárhelyen és környékén.

2005-ben meghirdetett felhívásra rengeteg anyag gyűlt össze erről a időszakról.

Az Emlékpont múzeum 2006 júliusi megnyitóján részt vett többek közt Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is.

Már az múzeum udvarán szembesülhetünk a múlt árnyaival.

Emlékpont múzeum Hódmezővásárhelyen

Számomra igazán érdekes találkozás volt a gyerekkorom tárgyaival. Furcsa volt szembesülni a történelem egy szeletével, amit gyerekként és fiatal felnőttként szerencsére én egész másként éltem meg.

A kiállítás mintegy bejárható filmként mutatja be a szocialista kísérlet korszakát: a kor szemtanúival készített közel kétszáz beszélgetésen, ők maguk mondják el, hogy hogyan változott meg életük, hogyan forgatta ki sorsukat gyökerestül az államhatalom. A vásárhelyi emberek a legszemélyesebb emlékeiket is megosztják, a legszomorúbbakat, de a vidámakat is. A történetek nem csak feketék vagy fehérek; a hétköznapok szürkeségén át mindig megcsillan a benne élők életöröme, életakarása. Felidézik ugyanakkor azokat a történeteket is, amelyekről évtizedekig nem beszélhettek, és azok sorsát is, akikről nem volt szabad megemlékezni.

Az Emlékpont egyben oktatási-kutatási központ is. Lehetőséget biztosít a 20. század diktatórikus rendszereinek megértéséhez, feldolgozásához és tanításához. Előadóterme konferenciáknak, könyv- és filmbemutatóknak, előadásoknak ad otthont.

Nyitvatartási és egyéb információk a múzeum hivatalos oldalán érhetők el.

Emlékpont múzeum videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük