Emlékhelyek napja 2023 rendezvények

A Nemzeti Örökség Intézete 2023. május 13-án már nyolcadik alkolommal rendezi meg az Emlékhelyek Napja 2023 programsorozatát, mellyel a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A résztvevő helyszínek különleges programokkal és kedvezményes vagy ingyenes belépéssel várják a családokat.

Mohácsi Csata Emlékhely  bejárati kapuja

Emlékhelyek napja 2023

Az Emlékhelyek Napját 2016-ban rendezték meg először, amihez akkor közel 50 helyszín csatlakozott. Azóta minden évben egyre több intézmény kínál programokat ezen a napon. A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett országos programsorozat a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet.

A magyarországi emlékhelyekről kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény rendelkezik. A törvény három kategóriába sorolja ezeket: nemzeti emlékhely, kiemelt nemzeti emlékhely és történelmi emlékhely. Számuk fokozatosan nő.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Az emlékhelyek küldetése, hogy megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, vagy épp dicső pillanatait is.

Az idei év megnyitója délelőtt tíz órakor a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhelyen lesz, amely helyszín 2022-ben az Év Emlékhelye Díj nyertese.

A díjat a Nemzeti Örökség Intézete alapította azoknak az emlékhelyeknek, amelyek az előző évben az emlékhelyet és a hozzá fűződő nemzeti, kulturális értékeket újszerű módon, akár más emlékhelyek számára is alkalmazhatóan mutatják be. A 2023-as díjat az Emlékhelyek napján 18 órakor adják át a Fiumei úti sírkertben.

Az Emlékhelyek Napján az egyes helyszínek kedvezményes vagy díjtalan belépőt biztosítanak az érdeklődőknek és különleges programokkal várják a családokat.

A helyszínekről és programokról a rendezvény hivatalos oldalán találsz részletes információkat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük