Emlékhelyek Napja 2021 rendezvények

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2021 elnevezéssel országos rendezvényt szervez 2021. június 20-án. A programsorozat a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A részt vevő helyszínek különleges programokkal várják a családokat.

Emlékhelyek napja 2021 rendezvéy sorozat 2021. június 20

Emlékhelyek Napja 2021

Az Emlékhelyek Napját 2016-ban rendezték meg először, amihez közel 50 helyszín csatlakozott. Azóta minden évben egyre több intézmény kínál programokat ezen a napon. A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett országos programsorozat a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet.

A magyarországi emlékhelyekről kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény rendelkezik. A törvény három kategóriába sorolja ezeket: nemzeti emlékhely, kiemelt nemzeti emlékhely és történelmi emlékhely. Számuk fokozatosan nő. A bejegyzés időpontjában, 2021 közepén 20 nemzeti emlékhely, 1 kiemelt nemzeti emlékhely és 57 történelmi emlékhely van nevesítve a törvény által.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Az emlékhelyek küldetése, hogy megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, vagy épp dicső pillanatait is.

Nemzeti emlékhelynek számít például a Fiumei úti sírkert, budapesti Hősök tere, a máriapócsi kegytemplom, a mátraverebélyi Szent-kút, a mohácsi Nemzeti Emlékhely, a nagycenki Széchenyi-kastély és a pákozdi Katonai Emlékpark.

A történelmi emlékhelyek listáját gyarapítja például a fertődi Esterházy-kastély, a Gyulai vár, a Diósgyőri vár, a Sárospataki és a Visegrádi vár.

Az Emlékhelyek Napján a helyszínek kedvezményes vagy díjtalan belépőt biztosítanak az érdeklődőknek.

A helyszínekről és programokról a rendezvény hivatalos oldalán találsz információkat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük