Emlékhelyek Napja 2020 rendezvények

A szokásos időpontban, május második hétvégéjén a COVID-19 miatt elmaradt az emlékhelyek napja. Jó hír azonban, hogy 2020. augusztus 29-én, a mohácsi csata évfordulóján megrendezésre kerül. Érkezik tehát az Emlékhelyek Napja 2020!

Emlékhelyek Napja 2020 - Mohácsi csata emlékhely

Emlékhelyek Napja 2020

Az Emlékhelyek Napját 2016-ban rendezték meg először, amihez közel 50 helyszín csatlakozott. Azóta minden évben egyre több intézmény kínál programokat ezen a napon. A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett országos programsorozat a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet.

A magyarországi emlékhelyekről kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény rendelkezik. A törvény két kategóriába sorolja ezeket: nemzeti emlékhely és történelmi emlékhely. Nemzeti emlékheyból 20, történelmi emlékheylből pedig 50 várja, hogy újra felfedezzék őket.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Az emlékhelyek küldetése, hogy megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, vagy épp dicső pillanatait is. 

Nemzeti emlékhelynek számít például a Fiumei úti sírkert, budapesti Hősök tere, a máriapócsi kegytemplom, a mátraverebélyi Szent-kút, a mohácsi Nemzeti Emlékhely, a nagycenki Széchenyi-kastély és a pákozdi Katonai Emlékpark.

A történelmi emlékhelyek listáját gyarapítja például a fertődi Esterházy-kastély, a Gyulai vár, a Diósgyőri vár, a Sárospataki és a Visegrádi vár.

Az Emlékhelyek Napján a helyszínek kedvezményes vagy díjtalan belépőt biztosítanak az érdeklődőknek. 

Az Emlékhelyek napja 2020 rendezvényeiről a hivatalos oldalon tájékozódhatsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük