Eltűnnek a Fertő tavi cölöpházak – ez lesz helyettük

Ahogy egy ideje már sejteni lehetett, a Fertő tavi cölöpházak is áldozatul esnek az UNESCO világörökségi terület nagyszabású átalakításának. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó természeti környezet teljesen megváltozik majd: a nádast felváltják a térkövek. 2023 elején a helyzet siralmas: ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol. A Fertő tavi gigaberuházásra eddig két év alatt tízmilliárd forintot költöttek el, ebből csak a pusztításra futotta. A gazdasági válság miatt  leállították az építkezést. 

Fertő tavi cölöpházak

Eltűnnek a Fertő tavi cölöpházak

A Fertő-tó (németül Neusiedler See) Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található. Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete mintegy 20 ezer éves. Nagyobb része Ausztriához, Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz, a többi pedig Magyarországhoz, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik.

A tó nevét adó „fertő” szó jelentése: mocsaras, agyagos, sáros hely. Ez részben ma is igaz, a magyar rész vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak felét nád fedi.

A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is 2011 óta az UNESCO világörökség része. 

A tó magyar oldalán több érdekes látnivalót is találunk. A kastély kedvelőket Esterháza és az Esterházyak nyári rezidenciája, fertődi kastély mellett a nagycenki Széchenyi-kastély is várja. Fertőrákoson a nyaranta kulturális rendezvényeknek is helyet adó kőfejtő és tó partján kialakított üdülőövezet a legnagyobb vonzerő.

Fertőrákos nádfedeles cölöpházait 1960-as években építették vállalatok és üzemek hétvégi házaiként. Később a házak egy része magánkézbe került. Az egyik ház pédául 200 millió forintért kelt el 2016-ban. 

2017-ban nyarán az egyik felújítás alatt álló házban tűz ütött ki, ami az erős szél miatt gyorsan átterjedt a szomszédos épületekre. A 21 épületből tíz teljesen megsemmisült. Most a fentmaradt épületek sorsa is megpecsételődött.

A Fertő- tó magyar területének jövője

Idézve az atlaszo.hu 2019. augusztusi cikkéből.

„2016-ban a kormány 7,9 milliárd forintot irányzott elő a Fertő-tó turisztikai fejlesztésére, majd 2019 tavaszán ezt az összeget 23,2 milliárd forintra emelték. Mivel a Fertő-tó egyetlen stranddal és víziteleppel rendelkező magyarországi partszakasza Fertőrákoson van, a pénzből itt akarnak megvalósítani egy óriási állami beruházást. A part jogilag a 10 kilométerre fekvő Sopronhoz tartozik, Natura 2000 besorolású természetvédelmi terület, és a tóval együtt a Fertő-Hanság Nemzeti Park része.

A tervek szerint épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak ide, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is. Elvileg két ütemben fog megvalósulni a projekt, az első az eddigi strand területén és mellette, a második pedig a part másik oldalán, ahol a híres cölöpházak is találhatók. Arról egyelőre nincs szó, hogy az állami forrásból felépülő új létesítményeket ki fogja üzemeltetni, vagyis kinek termel majd hasznot – vagy veszteséget – a közpénzből megvalósuló idegenforgalmi fejlesztés.”

Fertő parti fejlesztés – bemutató film

A cikkben szereplő fotókat még jóval a tűz előtt, 2011-ben készítettem.

Fertő-tó környezete 2023 elején

Update: 2023 elején az RTL Házon kívül adásában mutatták be, hogy mi történt eddig a természetvédelmi és UNESCO világörökségi területen.

Évek óta le van zárva, mostanáig még megközelíteni sem lehetett a Fertő tavat. Január elsejétől viszont szabad a bejárás, de a partra továbbra sem lehet lemenni, azt biztonsági őrök védik, no meg egy kerítés is. A Fertő tavi gigaberuházásra eddig két év alatt tízmilliárd forintot költött el Mészáros Lőrinc cége, de jött a gazdasági válság, és leállították az építkezést. Arról, ami a helyszínen maradt, a helyiek csak elcsukló hangon tudnak beszélni. Ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol. – olvasható az rtl.hu oldalon

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük