Így előzhető meg az utazási betegség, a kinetózis

Az utazás a kaland, a felfedezés és a szabadság lehetőségeit hordozza magában, azonban néha egy árnyék is nehezedhet rá: az utazási betegség, más néven kinetózis. Sokak számára az autóban, repülőgépen vagy hajón való utazás kellemetlen tüneteket okozhat, amelyek hatására az élmény kevésbé élvezetessé válhat. De ne aggódj, az alábbiakban áttekintjük, hogy mi is az a kinetózis, melyek a leggyakoribb tünetei, hogyan lehet megelőzni és kezelni.

utazási betegség

Mi az az utazási betegség?

Az utazási betegség (kinetózis) az egyensúly-érzékelés zavara, amit mozgási ingerek váltanak ki. Bármilyen mozgó tárgyon kialakulhat például autóban, repülőn vagy tengeren való utazáskor. Nem kell ahhoz hatalmas távolságot megtenni, hogy utazási betegséget kapjunk. Az arra hajlamos embereknél akár egy párkilométeres autós úton is kialakulhat.

A kinetózis az egyensúlyérzék zavara, amelyet a mozgásszervrendszerünk és az agy közötti konfliktus okoz. Amikor az agy mozgásra vonatkozó érzékelései (amit például a szemünk lát) nem egyeznek meg a testünk érzékeléseivel (mint például az egyensúlyunk), akkor szédülés, hányinger, és általános rosszullét jelentkezhet.

A kinetózist a belső fülben található egyensúlyérzékelő szerv, a vesztibuláris rendszer zavara okozza. Amikor mozgásban vagyunk, a vesztibuláris rendszer ellentmondásos jeleket küld az agynak a testünk mozgásáról és a környezetünkről. Ez zavart okozhat, ami kinetózishoz vezet.

Az utazási betegség leggyakoribb tünetei

 • rossz közérzet,
 • szédülés,
 • hányinger,
 • hányás,
 • fejfájás
 • sápadtság,
 • koncentráció romlás.

A kinetózist nem szabad félvállról venni, mert akár életveszélyes balesetek okozója is lehet, ha a jármű vezetőjét érinti. Tünetei miatt az utas számára is igen kellemetlen.

Egyéni érzékenységtől függ a kialakulása és az erősségi foka is. Van akinél csak nagyobb járművön, például buszon vagy kanyargós, dimbes-dombos tájon alakul ki. Elsősorban a két és tizenkét év közötti gyerekek, a felnőttek közül pedig a nők hajlamosabbak rá, de bárkinél jelentkezhetnek akár időlegesen is. A tünetek jelentkezésének kockázatát növeli a migrén, az alkoholfogyasztás, a félelem (pl. repüléstől, utazástól), a terhesség és a menstruáció is.

Tanácsok a kinetózis megelőzéséhez

Bár a kinetózis egyénenként változó lehet, néhány egyszerű lépéssel csökkenthetjük a kialakulásának esélyét.

Aki tudja magáról, hogy hajlamos a betegségre, jól teszi, ha utazás előtti gyógyszer szedéssel kivédi a tünetek jelentkezését. Az utazási hányinger megelőzésére szolgáló gyógyszerek általában akkor a leghatékonyabbak, ha az indulás előtt 30 – 60 perccel vesszük be azokat. Gyógyszer nevet direkt nem említek, a házi orvosával mindenki meg tudja beszélni melyik a legmegfelelőbb számára és természetesen előírás szerint kell alkalmazni.

Sokat segít, ha könnyű ételeket fogyasztunk előtte (szendvics, gyümölcssaláta, stb). Mindenképp kerüljük a zsíros ételetek és az alkoholt. A koffeinfogyasztást is minimalizáljuk.

Célszerű a menetiránnyal szemben ülni, lehetőleg minél előrébb, hogy az úton tarthassuk a szemet. Az autóban az anyós ülés, autóbuszban a középső ülések valamelyike ajánlott, mivel az utazás itt a legkevésbé rázós.

Repülőn a folyosó felőli oldal az ideális, mert itt felállhatunk és jót tesz, ha teszünk néhány lépést.

Hajón az alsóbb szintek ajánlhatók, mert itt kevésbé érződik a mozgás.

Ezt tedd az utazási betegség megelőzésére

 • Ülj előre: Ha repülőgépen vagy vonaton utazol, válassz olyan helyet, ahol a legkevesebb a rezgés.
 • Tekints a távolban: Próbáld meg rögzíteni a tekintetedet a távolban lévő tárgyakra, ez segíthet az agynak a mozgás érzékelésében.
 • Légy jóllakott és hidratált: Kerüld az üres gyomrot, mivel az éhes vagy szomjas állapot fokozhatja a kinetózis tüneteit.
 • Szellőztess: A friss levegő biztosítása, különösen zárt helyeken, például repülőgépen, hajón vagy autóban, segíthet csökkenteni a rosszullét érzését.
 • Kerüld a mozgást utazás közben: Ne olvass, ne nézz filmeket és ne használjon elektronikai eszközöket.
 • Csukd be a szemed: hunyd be a szemed és pihenjen
 • Egyél kekszet vagy igyál szénsavas üdítőt.
 • Vegyél be kinetózisellenes gyógyszereket.

Mit tehetünk, ha már kialakult a kinetózis?

Ha az utazás közben mégis elkap minket a kinetózis, ne essünk kétségbe, néhány módszerrel enyhíthetjük a tüneteket:

 • Pihenés és relaxáció: Próbáljunk meg lazítani, és fókuszálni a légzésünkre. Ez segíthet csökkenteni a stresszt és a feszültséget, ami hozzájárulhat a rosszullét érzéséhez.
 • Gyógyszerek: Számos vény nélkül kapható gyógyszer létezik, amelyek enyhítik a kinetózis tüneteit. Azonban mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, mielőtt bármilyen gyógyszert szednénk.
 • Friss levegő: Ha lehetséges, álljunk fel és lépjünk ki egy rövid időre a friss levegőre. Ez segíthet csökkenteni a zárt tér érzését és a rosszullétet.
 • Folyadékfogyasztás: Kerüljük a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztást, és igyunk sok vizet, hogy hidratáltak maradjunk.

Az utazási betegség, vagy kinetózis kellemetlen lehet, de néhány egyszerű lépéssel és trükkel csökkenthetjük a kialakulásának esélyét, illetve enyhíthetjük annak tüneteit. Ne hagyjuk, hogy ez az élmény befolyásolja az utazásunk élvezetét. Megfelelő előkészületekkel és kezeléssel az utazás továbbra is a szabadság és felfedezés élménye lehet!

További tanácsok a tökéletes utazáshoz

Gyakran megesik, ha görcsösen akarunk valamit, annak rossz vége lesz. Utazásaink során is előfordul, hogy elképzelünk valamit, aztán valami kirángat bennünket az álomvilágból és a szép emlékek helyett csak a bosszúságot, a dühöt hozunk haza magunkkal. Összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amelyek elronthatják a nyaralást. Kerüld el ezeket a tökéletes utazás érdekében.

Hosszas tervezgetés, gondos csomagolás. Végre eljött a nagy nap! Örömteli izgalommal és várakozással neki indulunk a nagy kalandnak. És aztán beüt a mennykő… Összeírtam, mire figyelj, hogy ne fenyegessen az utazási betegségek réme!

Egyre fontosabb, hogy külföldi tartózkodás esetén képben legyünk, hogy hol, mi a helyzet a világban és hol kérhetünk segítséget, ha bajba kerültünk. 2019 decemberi óta nagyon jó segítség lehet a konzuli szolgálat ingyenesen letölthető applikációja, a Konzinfo Utazom MobilApp.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük