Így előzheted meg az utazási betegséget (kinetózist)

Nem kell ahhoz hatalmas távolságot megtenni, hogy utazási betegséget kapjunk. Az arra hajlamos embereknél akár egy pár kilométeres autós úton is kialakulhat. Az utazási betegség nem más, mint az egyensúly-érzékelés zavara. Elmondom, hogy veheted elejét a bajnak.

utazási betegség

Mi az az utazási betegség?

Az utazási betegség (kinetózis) az egyensúly-érzékelés zavara, amit mozgási ingerek váltanak ki. Bármilyen mozgó tárgyon kialakulhat például autóban, repülőn vagy tengeren való utazáskor.

Az utazási betegség leggyakoribb tünetei

  • rossz közérzet,
  • szédülés,
  • hányinger,
  • hányás,
  • fejfájás
  • sápadtság,
  • koncentráció romlás.

Nem szabad félvállról venni, mert akár életveszélyes balesetek okozója is lehet, ha a jármű vezetőjét érinti. Tünetei miatt az utas számára is igen kellemetlen.

Egyéni érzékenységtől függ a kialakulása és az erősségi foka is. Van akinél csak nagyobb járművön, például buszon vagy kanyargós, dimbes-dombos tájon alakul ki. Elsősorban a két és tizenkét év közötti gyerekek, a felnőttek közül pedig a nők hajlamosabbak rá, de bárkinél jelentkezhetnek akár időlegesen is. A tünetek jelentkezésének kockázatát növeli a migrén, az alkoholfogyasztás, a félelem (pl. repüléstől, utazástól), a terhesség és a menstruáció is.

Tanácsok a kinetózis megelőzéséhez

Aki tudja magáról, hogy hajlamos a betegségre, jól teszi, ha utazás előtti gyógyszer szedéssel kivédi a tünetek jelentkezését. Az utazási hányinger megelőzésére szolgáló gyógyszerek általában akkor a leghatékonyabbak, ha az indulás előtt 30 – 60 perccel vesszük be azokat. Gyógyszer nevet direkt nem említek, a házi orvosával mindenki meg tudja beszélni melyik a legmegfelelőbb számára és természetesen előírás szerint kell alkalmazni.

Sokat segít, ha könnyű ételeket fogyasztunk előtte (szendvics, gyümölcssaláta, stb). Mindenképp kerüljük a zsíros ételetek és az alkoholt. A koffeinfogyasztást is minimalizáljuk.

Célszerű a menetiránnyal szemben ülni, lehetőleg minél előrébb, hogy az úton tarthassuk a szemet. Az autóban az anyós ülés, autóbuszban a középső ülések valamelyike ajánlott, mivel az utazás itt a legkevésbé rázós.

Repülőn a folyosó felőli oldal az ideális, mert itt felállhatunk és jót tesz, ha teszünk néhány lépést.

Hajón az alsóbb szintek ajánlhatók, mert itt kevésbé érződik a mozgás.

További tanácsok utazáshoz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük