Utazási betegségek viszlát! – Így lesz önfeledt a nyaralás!

Hosszas tervezgetés, gondos csomagolás. Végre eljött a nagy nap! Örömteli izgalommal és várakozással neki indulunk a nagy kalandnak. És aztán beüt a mennykő… Összeírtam, mire figyelj, hogy ne fenyegessen az utazási betegségek réme!

utazási betegségek

Utazási betegségek

Ki a fene akarna naphosszat a szállodai szobában vagy a kórházban kínlódni egy jó kis tengerparti fürdőzés vagy tartalmas városnézés helyet? Kinek hiányzik a napszúrás vagy egy vírusfertőzés a rég várt nyaralás során?

A szokatlan élelmiszerek, a különleges fűszerek, az ívóvíz (ami nem is annyira iható), a túl erős napsugárzás, a felborult életritmus könnyen gondot okozhat.

Szerintem nem mondok újat azzal, hogy kijelentem a külföldi utazások során leggyakrabban előforduló problémák az emésztési zavarok. Az utazáshoz hozzátartozik a külföldi ország kultúrájának és gasztronómiájának felfedezése is. Nyaraláskor könnyebben elengedjük magunkat, többet és másként étkezünk. Hajlamosak vagyunk az újdonságokat megkóstolni. Az étkezési szokásaink megváltoztatása nemcsak plusz kilókat jelenthet, de egyéb veszélyeket is magában rejt. Főleg távoli, egzotikus utazásokat keserítik meg a gyomorbántalmak, emésztési gondok.

Ezeken a helyeken teljesen más a baktériumflóra, mint nálunk. Az élelmiszerekben található és szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok (vírus, baktérium, élősködő) hasmenéssel, hányással és lázzal járó gyomorproblémákat okozhatnak. A először többnyire hasmenés jelzi a bajt, majd általában jön a többi gond: puffadás, erőteljes bélmozgás, hányinger, hányás, gyengeség, láz, fáradékonyság.

Jó esetben csak néhány nap szobafogságra ítéltetünk. Rosszabb esetben akár 4 – 5 hetes lábadozás vagy kórházi kezelés a vége.

A problémák egy része előrelátással kivédhető.

A gyenge szervezet kevésbé védett. Érdemes ezért elutazás előtt magas vitamintartamú zöldségekkel és gyümölcsökkel felvértezni a testünket.

Utazási betegség viszlát! – Így előzd meg!

 • Tudd meg, hogy a célországba ajánlott-e valami védőoltás és ha igen, jó időben oltasd be magad. Érdemes az Országos Epidemiológiai Központ honlapján tájékozódni az adott térségben előforduló betegségekről és azok elleni oltásokról. Mindenképp egyeztess a házi orvosoddal is.
 • Gyakran moss kezet szappannal. Legyen nálad kéztörlő és kézfertőtlenítő kendő, folyadék. Csak tiszta kézzel, szalvétával és evőeszközzel nyúlj az ételhez. Nem árt az evőeszközt sem lefertőtleníteni.
 • Figyelj oda, hol, mit és mennyit eszel.
 • Fertőtlenítő hatású lehet étkezés előtt egy korty jó minőségű pálinka vagy bármi erős, égetett szeszes ital.
 • A csapvízzel ne kísérletezz, palackozott vizet igyál.
 • A kórokozókat a sütés, főzés, forralás elpusztítja. Érdemes vízforralót vagy vízfertőtlenítőt vinned magaddal. A fertőtlenített vízzel tisztított gyümölcsök biztonságosak, de a hámozás is sokat segít. Hosszabb tartózkodás esetén víztisztító berendezés beszerzése is megtérül.
 • Szalmonella fertőzés veszélye miatt kerüld a teljesen vagy félig nyers tojást, és ebből készült ételeket, pl. majonézt, tiramisut, stb.
 • Bármennyire is csábító, felejtsd el a véres, angolos sülteket. Csak frissen készült és alaposan átsütött ételeket egyél.
 • Fogmosásra is csak ásványvizet használj, abból is olyat, amit magad bontottál fel.
 • Kerüld el az utcai étkezdéket, mert itt többnyire nem adottak a higiéniai feltételek.
 • A jégkockát felejtsd el, mert azt többnyire csapvízből készítik.

Hamarosan összeírom azt is, mit tegyél, ha megtörtént a baj.

Addig is ne feledj utasbiztosítást kötni!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük