Plitvicei-tavak látogatása csak bejelentkezéssel lehetséges

Plitvicei-tavak Horvátország egyik legismertebb és legszebb természetvédelmi területe, amit egyre több turista látogat meg. 2019. májustól fontos változást vezettek be a belépéssel kapcsolatban. Aki nem figyel, könnyen hoppon maradhat. Így változott a Plitvicei-tavak látogatása.

Plitvicei-tavak

Szigorodott a Plitvicei-tavak látogatása

A MTI által kiadott hír szerint a Plitvicei-tavak túlterheltsége miatt veszélyben volt az UNESCO világörökségi listán szereplés, ezért szigorítást kellett bevezetni.

Az előzetes online regisztrációt a látogatók számának szabályozására vezették be, és jelenleg tesztelik. Az érdeklődőknek a látogatás előtt legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Itt meg kell adniuk az érkezésük dátumát, az órát és a bejáratot is.

Plitvicei-tavak

A foglalásról elismervényt kapnak, amellyel megvásárolhatják a jegyeket. Ezt a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenniük, tehát ha valaki reggel tízre foglalta le belépőjegyeit, annak 11 óráig fel is kell vennie őket.

Naponta legfeljebb tízezren léphetnek be a park területére, ezért a foglalásokat érdemes mielőbb elvégezni, mert a nyári turistaszezonban gyorsan elfogynak a jegyek.

Tavaly márciusban a belépők árát jelentősen megemelték a tehermentesítéshez, de ez a nem hozta a kívánt eredményt.

Plitvicei-tavak

Az UNESCO korábban azt kérte a nemzeti park vezetésétől, készítsen akciótervet arra, hogy a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat, továbbá hozzák összhangba az övezet területrendezési tervét az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet a világörökségi listáról.

A Plitvicei-tavakat rekordszámú, kétmillió turista látogatta meg tavaly és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő a szezonban.

Plitvicei-tavak

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979 óta része az UNESCO világörökségének. Tavak, barlangok és vízesések egész sorát rejti. A Mala Kapela és a a Pljesevica hegyvonulatai között húsz, egymással összeköttetésben álló tó található.

A tórendszert tápláló Bijela rijeka (fehér folyó) és a Crna rijeka (fekete folyó) folyók víztömegükkel, sodrásukkal és erejükkel több ezer éven keresztül vájták ki, alakították ki a Plitvicei-tavak jelenlegi formáját.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak egy tájvédelmi körzet, egy tórendszer, a tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épül fel. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. A víz erejének köszönhetően még ma is folyamatosan változik.

A tórendszer alsó és felső tavakból áll. A legmagasabb tava (Proscanski tó) 637 méteren található, míg a legalsó 503 méter magasan. A 134 méter szintkülönbségen csodálhatjuk meg a vízesések sorozatát.

A változó magassági és talajviszonyok sokszínű növényvilág kialakulását tették lehetővé. A gazdag vadvilágot rejtő sűrű erdők pedig barnamedvéknek, farkasoknak és számos ritka madárfajnak adnak otthont.

Plitvicei-tavak

A régészeti maradványok Kr. e. 1000-ből származó illír törzsi településről tanúskodnak.

A teljes park felfedezésére egy egész napot szánjunk. Az egyes távolságokat hajóval vagy busszal is megtehetjük. Ha elfáradtunk itt-ott padot is találunk. Érdemes ételt és italt vinni magunkkal, mert azt csak a főbejárati parkolónál tudunk vásárolni.

Plitvicei-tavak

Plitvicei-tavak látogatása

Plitvicei-tavak autóval nagyon könnyen megközelíthető. Az M7-es autópályán egyenesen kell haladni egészen Zágrábig. Itt a tengerpart felé induló A1-es autópályán haladjunk Karlovacig. Karlovac előtt már jól láthatóan ki van táblázva a Plitvicei-tavak.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak egy nap maximum 10 ezer turistát tud fogadni, Minden nap, ünnepnapokon is reggel 7 és este 8 óra között van nyitva.

A belépő árai magukban foglalják a nemzeti park területén levő járművek használatának díjait is, így a kis hajóért illetve a buszozásért nem kell már külön fizetni.

Ha biztosra szeretnél menni, az alábbi linken tudod előre, online megvenni a belépő jegyedet:
https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/Index.aspx?l=EN

A legtöbb látogató nyáron érkezik, de a park egész évben myitva van és igen a látványos a befagyott Plitvice is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük