Élőben nézhető a téli napforduló napkeltéje Stonehenge-ből

A december 21-én online és ingyenesen tekinthető meg a téli napforduló napkeltéje Stonehenge-ből. Az UNESCO világörökségi helyszíni élő közvetítésre a világjárvány miatt kerül sor.

ingyen, online nézhető a téli napforduló napkeltéje Stonehenge-ből

Téli napforduló napkeltéje Stonehenge-ből online

A téli napforduló napfelkeltéje és az ekkor szokásos ünnepségek általában 5000 embert vonzanak Stonehenge ókori köveihez. Az ünnepségek az idén elmaradnak, de a napfelkelte élőben és online megtekinthető az English Heritage közösségi média csatornáin. Az élő közvevítés már a nyári napforduló idején is nagy sikert aratott, akkor 5,2 millió ember nézte a világ minden tájáról.

Stonehenge (ejtsd: sztónhendzs) Kr. e. 3100 és 1100 között, több szakaszban épült, körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális építmény. A legmagasabb kőoszlop 9,1 méteres, a legnehezebb körülbelül 30 tonnát nyom.

Bár a történészek máig eltérően vélekednek a kőtömbök rituális funkciójáról, évente több mint egy millióan látogatják a világ minden tájáról. A téli és a nyári napforduló különsen sok látogatót vonz. Minden Szent Iván-éj hajnalán hagyományőrző rituálé helyszíne.

Nichola Tasker, a Stonehenge igazgatója az online közvetítéssel kapcsolatban elmondta:

„A napfordulók és az napéjegyenlőségek hihetetlenül fontos pillanatok a Stonehenge naptárában, de ez az év nem volt kegyes az ilyen összejövetelekhez. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem rendezhetjük meg a szokásos téli napfordulói ünnepségeket.”

Stonehenge-i téli napforduló élő közvetítése az English Heritage közösségi média oldalain tekinthető meg:

www.youtube.com/EnglishHeritage

https://twitter.com/EnglishHeritage 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük