Élőben figyelhetjük, hogy halad az Éjjeli őrjárat restaurálása

Első hollandiai látogatásom meghatározó élménye volt Rembrandt remekművének, az Éjjeli őrjáratnak a megtekintése. Egyre többet akartam megtudni a lenyűgöző festményről és festőjéről egyaránt. Azóta is folyamatosan követem a festménnyel kapcsolatos híreket. Most épp az Éjjeli őrjárat restaurálása tart lázban. 

Éjjeli őrjárat

Most, hogy a kép történetének legnagyobb mértékű restaurálása folyik, kíváncsian várom vajon fény derül-e újabb titkokra.

Az amszterdami Risk múzeum az egyik fő attrakciója kétség kívül Rembrandt Hermenszoon van Rijn, a Holland Aranykor leghíresebb festőjének Éjjeli őrjárata (The Night Watch). Nem véletlen, hogy a 2013-ban, amikor a múzeum több éves restaurálás után teljesen megnyílt a látogatók előtt, az Éjjeli őrjárat flashmobbal ünnepelték a munkák befejezését.

A képet több mint két millió látogató csodálja meg évente. Az 1642-es elkészülte óta sokat változott, kisebb is lett. 1715-ben egy részét levágták, amikor Kloveniersdoelenről az  amszterdami városházába, a mai Dam téri királyi palotába költöztették. A színek az évszázadok során megváltoztak, a legalább 25 restaurálás során a lakk rétegeit eltávolították és újrafestették. Az alkalmazott, mára már elavult technológiák csak rontottak a két állapotán.

Néhány festményébe Rembrandt önarcképet csempészett. Joggal feltételezik, hogy az Éjjeli őrjárat is egyike azoknak a munkáknak, amelyekben a mesterfestő pillantását láthatjuk. Bár egyértelműen sosem sikerült bizonyítani, de valószínűsíthető, hogy a második sorban a balra néző és kezét felfelé tartó alak maga Rembrandt.

Még a mai napig rejtély, hogy valóban Rembrandt festette-e a kép hátterében a pajzsot. Ennek és további titkoknak a kiderítését remélik a kutatók és a restaurátorok az 2019 nyarán indult és tervezetten 10 hónapig tartó restaurálástól.

Éjjeli őrjárat restaurálása

A restaurálás a látogatók szeme láttára zajlik, így azoktól sem vonják meg a kép látványának élményét, akik ebben az időszakban látogatnak Amszterdamba. A 3,79 m x 4,53 méteres, 337 kg súlyú képet a felújítás idejére új helyre, egy üvegkalitkába szállították.  

A Risk Múzeum oldalán folyamatosan hírt ad a felújítási munkát állapotáról, többek között a kép áthelyezéséről is készítettek egy videót.

Az Éjjeli őrjáratnak van egy nagyon jó weboldala is, ahol mindent megtudhatunk a két keletkezéséről és jelenlegi állapotáról.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük