Már egy éve néma a Big Ben

Már egy éve néma a Big Ben. 2017 augusztusában olyan dolog történt London egyik legikonikusabb látványosságával, mint több mint 150 éves fennállása óta csupán csak kétszer. A Big Ben, azaz a Westminster-palota toronyórájának harangja egy jó időre elhalkult. Nem örökre kell lemondani a kongásról, a négy évig tartó felújítás után ismét felzendül majd. 

néma a Big Ben

Néma a Big Ben

A Westminster-palota, vagyis az Egyesült Királyság parlamentjének épülete 1987 óta az UNESCO világörökség része. Először a 11. században épült itt királyi palota. Mai kinézetét tűzvészek és a háborús rombolások miatt átépítések, renoválások után érte el.

Az óratorony hivatalos neve Erzsébet-torony, de szinte mindenki Big Ben néven emlegeti. A Big Ben (a nagy Béni) becenevet eredetileg csak a 13 tonnás nagy harang kapta Benjamin Hallra, a közmunkálatok 1840 és 1857 közötti főfelügyelőjére utalva.

néma a Big Ben

A harang építése elég kalandos volt. Először túlméretezték a kongatónyelvet, ami javíthatatlan repedést okozott, ezért beolvasztották. Az új haragot 1859-ben emelték a helyére, ekkor szintén nagyobb nyelvet öntöttek, aminek eredménye újabb repedés lett. Ekkor azonban elég volt csak a nyelvet kisebbre cserélni.

Az 1862 óta hallható harangjáték egy rövid átdolgozás Handel Messiás című oratóriumából, ez a BBC szignálja is. Az óramű 1913-ban kapott felhúzó automatikát. Ezelőtt két ember 5 órai munkával kézi erővel végezte.

A Big ben órája meglepően pontos, az ingák járását mai napig régi pennyt hozzáadásával vagy elvételével szabályozzák. Egy pénzérme be vagy kicsúsztatása 0,4 másodperces kiigazítást végez 24 órán belül.

A számlapok átmérője 7 m, a perc mutatók pedig 4,3 méteresek. A torony csúcsának belsejében jelzőfény világít, ha a parlamentben esti ülésszak van.

néma a Big Ben

További látnivalók Angliában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük