Elárasztják a 12 ezer éves Hasankeyf városát

A Tigris folyó évezredek alatt kialakított festő völgye tűnik el örökre az Ilisu-gát építése miatt Törökországban. A hatalmas beruházásról és vele együtt a 12 ezer éves Hasankeyf elárasztásáról már 2008-ban, az ott jártamkor is hallani lehetett. A Guardianban megjelent cikk szerint viszont most már nincs visszaút, elindították a pusztítást. 

Hasankeyf

A Törökország déli részén fekvő 12 ezer éves Hasankeyf műemlékekben igen gazdag volt. Az építkezés miatt a fontos történelmi hagyatékok egy részét már tavaly elszállították múzeumokba. Most a barlanglakásokat rejtő sziklás domb lerombolása miatt került a figyelem középpontjába. Hamarosan pedig az őskori barlangok és leletek is víz alá kerülnek, gyakorlatilag eltűnik az egész város és ezzel pótolhatatlan műremekek vesznek el.

Törökország legnagyobb vízierőmű-projektje minimum 1 milliárd dollárt emészt fel. A kormány szerint az erőműre az ország növekvő energiaszükséglete miatt mindenképp szükség van.

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf  Kr.e. 1800 körül keletkezett. Uralkodtak itt a perzsák, Nagy Sándor, a rómaiak, majd a bizánciak. A bizánciak 363-ban építették 200 méterrel a folyószint fölé a várat, ami 2008-ban még látogatható volt.

Az arabok 640-ben hódították meg, a 14. században az iszlám fontos központja és selyemút fontos állomása volt. Ekkor épült a régi híd, a középkor legnagyobb hídja, amelynek tartóoszlopait még láthattam. A 16. században az Ottomán Birodalom idején elvesztette korábbi jelentőségét.

A Tigris folyó melletti mészkősziklákban kb. 4000 barlanglakás található, ahonnan a lakókat 1965-ben modern épületekbe költöztették.

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Hasankeyf

Nehéz elképzelni, hogy a 2008-ban még nyüzsgő város már nincs többé…

Belegondolni pedig még szörnyűbb…

Ismét szegényebbek lettünk valamivel…

Ismét egy hely, amit már többet már nem láthatunk….

Nem akarok több régi történetet és fotót elővenni csupán azért, mert valaki vagy valami lerombolta…

Nem és nem akarok több pusztítást!!!

Kiállítja meg ezt az örült világot?

További fotók Hasenkeyfről:

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.942928519201475.1073741891.148604088633926&type=1&l=e8dc897efd

Pusztulások, amik már szíven ütöttek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük