Égig érő kaktuszok Kaliforniában

Kalifornia (angolul California) az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb tagállama. Területén többféle éghajlati zóna is megtalálható. A sivatagi, félsivatagi vidékeken jól érzik magukat és hatalmasra nőnek a kaktuszok. Olvasónk képes beszámolón mutatja meg, milyenek az égig érő kaktuszok Kaliforniában.

Kaktuszok Kaliforniában

Égig érő kaktuszok Kaliforniában

„Ahol a kaktuszok az égig érnek. Kedvenceim a kaktuszok és a szukkulensek. Kaliforniában nyaralok, ahol a kertben terem az avokádó, a narancs, a citrom, a mangó és a gránátalma. És még mindenféle gyönyörűség van itt.” – ezekkel a szavakkal kaptunk gyönyörű fotókat Buzás Erikától.

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén található Kalifornia, 1400 km hosszú, napsütötte tengerpartjával, ragyogó városaival, kellemes éghajlatával igen népszerű a turisták körében. Los Angeles mellett található a filmipar központja, Hollywood és az amerikai művészvilág számos híressége él itt. A Golden Gate-hídról is ismert csodálatos fekvésű San Francisco sokak szerint az Államok legszebb városa.

Kalifornia területén többféle éghajlati zóna is megtalálható. A csendes-óceáni partvidék éghajlata kellemes, mediterrán, a tél enyhe és csapadékos, a nyár meleg és száraz. Itt a természetes növényzetet az örökzöld keménylombú erdők alkotják.

Kalifornia északi részére már az óceáni éghajlatnak is jelentős hatása van. Az átlaghőmérséklet hasonló a partvidéki területekéhez, a csapadékmennyiség viszont nagyobb. Ezen a területen főként lombhullató erdők helyezkednek el, de megtalálhatók a mérsékelt övezeti esőerdők is.

Az állam déli részét nagy kiterjedésű sivatagok és félsivatagok alkotják, ahol csak a szárazságtűrő növények képesek alkalmazkodni az éghajlathoz. Ezen a területen télen a hőmérséklet 15-20 °C körüli, nyáron a nappali hőmérséklet 40 °C feletti. Itt található a Halál-völgy, ahol a nyári időszakban csapadék nincs, téli időszakban 3-4 évente fordul elő, hogy kisebb mennyiségű csapadék érkezik a Csendes-óceán felől.

A Kalifornia déli részén található Death Valley Nemzeti Park joggal viseli a Halál-völgy nevet. A világ legforróbb sivatagában nehéz felfedezni az élet nyomait. Pár évente azonban, – a nagyon csapadékos időszakban -, fantasztikus természeti jelenség figyelhető meg. Vadvirágok ezrei nőnek ki a földből, hogy sárgára színezzék a tájat. Aztán pár nap múlva megszűnik a varázslat, a virágok ismét átadják a helyüket a komor köveknek és ismét a sivárság uralja a tájat. 1984-ben felkerült az UNESCO világörökségi listára is.

A kedvező éghajlati adottságoknak, a lélegzetelállító természeti csodáknak, a változatos tájaknak, az óceánpartok közelségének, a világon egyedülálló városi nevezetességeknek, valamint a híres személyeknek köszönhetően minden évben a világ minden tájáról több tízmillió turista keresi fel Kaliforniát.

Főbb természeti látnivalók Kaliforniában

  • Sequoia Nemzeti Park – az óriás mamutfenyők, köztük a világ egyik legnagyobb fája, a General Sherman otthona
  • Kings Canyon National Park
  • Yosemite Nemzeti Park – a világ legmagasabb gránitfalának, az El Capitannak, és az USA legmagasabb vízesésének, a Yosemite-vízesésnek az otthona
  • Death Valley – Amerika legmélyebb szárazföldi pontja, a Föld egyik legmelegebb helye
  • Joshua Tree Nemzeti Park

Nagyon köszönjük a fotókat Buzás Erikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük