Egerszalók, a gyógyhellyé nyilvánított sódomb hazája

Egerszalókot és környékét 2016. október végén gyógyhellyé minősítő az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A minősítésnél olyan környezeti tényezőket vizsgáltak, mint a levegő tisztasága, vagy a zajszint. Nézzük, mitől olyn ahíres és mit tud Egerszalók gyógyvize!

Egerszalók

Egerszalók és a hőforrás

Európában is egyedülálló egerszalóki hőforrás és mésztufadomb és környéke hazánk 27. minősített gyógyhelye. Az Egertől csupán 5 km-re fekvő kis településen 410 méter mélyről feltörő 65-69 Celsius-fokos hőforrás dombról lefolyó vize és a belőle kicsapódó mész csodálatos természeti képződményt alakított ki. A mészkőlerakódás mérete évről évre növekszik, beborítva a domboldalt.

A világszinten is ritkaságnak számító természeti jelenséget 1961-ben fedezték fel, amikor kőolaj és földgáz után kutatva próbafúrásokat végeztek. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak, amiből aztán a 1969-ben a helyi Termelőszövetkezet 6 m átmérőjű medencét épített. 1987-ben újabb kutat fúrtak, ekkor 426 méter mélységéből 68 termálvíz tört föl. A barneológusok szerint a kutak 18-20 ezer évesek lehetnek.

Már az 1980-as években is sokan megfordultak itt gyógyulást remélve vagy csak a természeti csodát szemlélve. Én is ekkor jártam itt először. Akkor bárki szabadon sétálhatott a sódombon. Pár éve újra visszatérve aztán nagyon meglepődtem, szinte rá sem ismertem a helyre. A domb kiterjedése sokkal nagyobb lett és mivel védett, már nem lehet sétálni sem rajta.

A sódomb történetének fontos fordulópontja 1992-ben következett be, amikor is az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Azóta a falu gyógyturizmus fontos központja. Gyógyvize főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javasolják. Évente több százezren látogatnak el ide pihénésre és gyógyulásra vágyva.

Aki hasonló mészkőteraszokat szeretne látni, annak törökországi Pamukkaléig, vagy az USA-ban található Yellowstone Nemzeti Parkig kell utaznia.

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

További olvasnivalók hasonló témában

Köszönöm a megosztásokat!
  • 131
  • 2
  •  
  •  
  • 131
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük