Egerszalók, a gyógyhellyé nyilvánított sódomb hazája

Az egerszalóki sódomb és környéke 2016. október óta gyógyhellyé minősített helyszín. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala a minősítésnél többek között olyan környezeti tényezőket vizsgált, mint a levegő tisztasága, vagy a zajszint. Nézzük, mitől olyan híres és mit tud Egerszalók sódombja és gyógyvize!

Egerszalók

Egerszalóki sódomb és hőforrás

Európában is egyedülálló egerszalóki hőforrás és mésztufadomb és környéke hazánk 27. minősített gyógyhelye. Az Egertől csupán 5 km-re fekvő kis településen 410 méter mélyről feltörő 65-69 Celsius-fokos hőforrás dombról lefolyó vize és a belőle kicsapódó mész csodálatos természeti képződményt alakított ki. A mészkőlerakódás mérete évről évre növekszik, beborítva a domboldalt.

A világszinten is ritkaságnak számító természeti jelenséget 1961-ben fedezték fel, amikor kőolaj és földgáz után kutatva próbafúrásokat végeztek. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak, amiből aztán a 1969-ben a helyi Termelőszövetkezet 6 m átmérőjű medencét épített. 1987-ben újabb kutat fúrtak, ekkor 426 méter mélységéből 68 termálvíz tört föl. A barneológusok szerint a kutak 18-20 ezer évesek lehetnek.

Már az 1980-as években is sokan megfordultak itt gyógyulást remélve vagy csak a természeti csodát szemlélve. Én is ekkor jártam itt először. Akkor bárki szabadon sétálhatott a sódombon, sokan ücsörögtek a teraszokon gyógyulást remélve. Pár éve újra visszatérve aztán nagyon meglepődtem, szinte rá sem ismertem a helyre. A domb kiterjedése sokkal nagyobb lett és mivel védett, már nem lehet sétálni sem rajta. Teljesen átalakult a környzete is, hatalmas szállodát építettek mellé.

Az egerszalóki sódomb történetének fontos fordulópontja 1992-ben következett be, amikor is az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Azóta a falu gyógyturizmus fontos központja. Gyógyvize főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javasolják. Évente több százezren látogatnak el ide pihénésre és gyógyulásra vágyva.

Aki hasonló mészkőteraszokat szeretne látni, annak törökországi Pamukkaléig, vagy az USA-ban található Yellowstone Nemzeti Parkig kell utaznia.

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük