Dzserba (Djerba), az UNESCO világörökségi sziget

Dzserba (Djerba) 514 km²-es területével Tunézia legnagyobb szigete, kedvelt turistaközpont. Építészetében, vallásában és kultúrájában is nagyban különbözik Tunézia más részeitől. Dzserba a görög mitológiában is megjelenik, „a feledés szigeteként” emlegetik. A legenda szerint Odüsszeuszt az egyik hajóútján annyira elbűvölte az akkor még ismeretlen sziget, a „Lótuszevők sziget”, hogy nem is akart innen hazatérni. A 9. században kialakult sajátságos településmintána, ősi romoknak, mecseteknek és zsinagógáknak köszönhetően 2023 őszén Dzserba szigetét az UNESCO világörökség részévé nyilvánították.

Djerba

Dzserba (Djerba) rövid történelme

Djerbát elsőként Homérosz említette az Odüsszeiában a Lótuszevők szigeteként.A szigetre érkező hajósok úgy elbódultak a lótuszitaltól, hogy nem is akarták többé tovább állni.

A karthágóiak és rómaiak a hajók számára ideális Bou Gara-öbölben állomásoztatták flottájuk egy részét. A rómaiak egy várost is építettek Djerbán, ami hamar fontos textilkereskedelmi központtá is vált. A karthágói punok „Menix” néven emlegették, és ez a neve a Római Birodalom írásos emlékeiben is, amelyek több, a szigeten virágzó város nevét – Girba, Haribus – említik .A rómaiak óta a szigetet földnyelv köti össze a szárazfölddel.

Az arabok a 7. században foglalták el a szigetet, amiért hosszú időn át hadakoztak a keresztényekkel. Szicíliai normannok, spanyolok, törökök követtek őket. Végül a 15. századtól a dzserbaiak a környék legügyesebb kalózai lettek, akik még a felszámolásukra induló föniciaiakat, spanyolokat és nápolyiakat is megfutamították.

A szigetet főként szunnita muszlim vallású arabok lakják, de élnek köztük berberek és zsidók is. A lakosság nagyrészt a turizmusból, kisebb részben mezőgazdaságból és kézműves iparból él.

Dzserba fővárosa és legnépesebb települése a 80 ezres Houmt-Souk.

Dzserba az UNESCO világörökség része

Dzserba immár a kilencedik világörökségi helyszín Tunéziában, amit 2023 őszén érdemelt ki. Az UNESCO védelem a sziget hét területére és 24 műemlékre vonatkozik. Djerba otthont ad karthágói és római romoknak, valamint hagyományos házaknak („houch”), amelyek egy belső udvar köré szerveződnek, és ötletes esővízgyűjtő rendszerekkel vannak felszerelve.

A cím odaítélésénél azt vették fugyelembe, hogy sajátságos a sziget településszerkezete. Jellemző a szétszórt, tanyavilághoz hasonló magányos gazdaságok nagy száma. Városiasodott települése nincs is a szigetnek. Székhelye, Houmt-Souk kis települések halmaza, közepén az adminisztrációval és a bazárral, piaccal. Ez a forma ősidők óta így alakult, azóta is őrzik.

Ez a településminta Djerba szigetén az i.sz. 9. század körül alakult ki a félszáraz és vízszegény környezetben. Legfontosabb jellemzője az alacsony népsűrűség volt: ez a sziget felosztását jelentette, egy csoportba tömörült, gazdaságilag önfenntartó, egymással, valamint a sziget vallási és kereskedelmi helyeivel, összetett úthálózaton keresztül kapcsolódó városrészekre. 

Dzserba fő látnivalói

Dzserba népszerű turisztikai célpont, a fehér homokos, pálmafás, türkizkék vizű és lassan mélyülő tengerparti strandok hangulatát sokan hasonlítják a karib-tengeri üdülőparadicsomokéhoz. Főleg oroszok, franciák, németek, olaszok és csehek látogatják, de magyar utazási irodák is szerveznek ide utakat.

A gyönyörű tengerpart, a szuper luxusszállodák mellett vonzó tény, hogy a helyiek még beszélik a berber nyelvet. Különösen népszerű a turisták körében 1977 óta, amikor is Tunéziában forgatták az első Csillagok háborúja filmet. A filmben lévő Mos Eisley várost Ajim városában hozták létre.

A kerékpározás, a búvárkodás,a teniszezés, tevegélés mellett a kényelmes hotelekben is sok sportlehetőséget találunk.

Houmt Souk

A Djerba fővárosa, Houmt Souk fő látnivalója a kikötőben álló 15. századi erőd. További célpont lehet még medinában lévő hangulatos piac, a Djama el Ghorba mecset és a Sidi Zituon mauzóleum.

Dzserba erődje

Midoun

A települést keleties bazárja és krokodil farmja miatt keresik fel leginkább, ezutóbbiban a délutáni órákban az etetést is megtekinthetjük.

Goellala

A hangulatos kis fazekas települést a szép kerámia munkái miatt érdemes felkeresni.

El-Riadh

El-Riadh fehérre festett falu házait falfreskókkal dekorálták 2014-ben a különböző országból meghívott művészek. A La Ghiba zsinagóga 2500 esztendős, építéséhez egy leganda is kapcsolódik egy gazdag lányról, aki adományokkal segítette az építkezést, majd rejtélyes módon eltűnt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük