Doveri kastély, II. Henrik hatalmának jelképe

Dover az Egyesült Királyság egyik legforgalmasabb átkelőhelye évente 18 millió utassal. Joggal várnánk, hogy a rengeteg ideérkező szétnéz és megpihen egy kicsit a városban, de ez nem így van. Annak ellenére, hogy a doveri kastély Anglia egyik legfontosabb kastélya, igen kevesen látogatják.

doveri kastély

A közúton európai földrész felől Angliába érkezők Dovernél érik el a szigetországot. A franciaországi Calais-ból a La Manche csatornán hajóval érkezőket a híres fehér sziklák üdvözlik. A csupán 34 kilométeres távolságot kb. 1,5 órás hajóút után érhetjük el. Dover fehér krétaszikláiról kapta Anglia az Albion (fehér) nevet.

1994 óta van egy gyorsabb, de kevésbé látványos módja annak, hogy elérjük Anglia déli partjait. Idén volt 25 éve, hogy megnyitották a Csatorna-alagutat (angolul Channel Tunnel) vagy röviden Csalagutat (Chunnel). A 50,5 km hosszú vasúti alagút az angliai Dover melletti Folkestone-t köti össze a franciaországi Calais közelében fekvő Coquelles városával.

Ez a világ harmadik leghosszabb alagútja, a japán Szeikan-alagút és a svájci Gotthárd-bázisalagút után. A Szeikan-alagút összességében hosszabb, de tenger alatti része rövidebb, tehát a Csatorna-alagút a világ leghosszabb tenger alatti alagútjának tekinthető 37,9 km-rel. Az alagútrendszer két, 7,6 m belső átmérőjű vonalalagútból és egy 4,8 m belső átmérőjű szervizalagútból áll.

doveri kastély

Doveri kastély története

A Dover kastély a vaskortól a második világháborúig fontos stratégiai pont volt. A kastély építtetését II. Henrik király rendelte meg Thomas Becket (Canterburyi Szent Tamás) 1173-as meggyilkoltatása után. Nem erődnek, hanem királyi palotának épült, ahol a királyi vendégek megszállhatnak. Az érsek halála után ugyanis a külföldi uralkodók és hercegek sorra keresték fel Canterburyt, hogy ott leróják tiszteletüket. Henrik oda emeltette a kastélyt, ahol vendégei megérkeznek. Dover így nem csak szállást nyújtott, hanem a királyi hatalom erejét is szimbolizálta.

doveri kastély

A kastélyt 2009 óta láthatjuk a jelenlegi formájában, minden idők legnagyobb angliai középkor-rekonstrukciója után. A munkákat nehezítette, hogy sem írásos, sem pedig régészeti bizonyítékok nem voltak az épület kinézetéről és használati tárgyairól.

doveri kastély

Nagyon köszönöm a fotókat Tarkó Szász Ildikónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük