Doblhoffpark: Baden bei Wien csodálatos rózsakertje

Az alsó-ausztriai Baden bei Wienben, a Habsburg idők legdivatosabb fürdővárosában található Ausztria legnagyobb rózsakertje. A 8 hektáros Doblhoffparkban 1960-ban alakították ki a rozáriumot. A több mint 800 rózsafajta és több mint 30 ezer rózsabokor között tett sétákhoz vonzó hátteret nyújtanak a felújított barokk épületek. 

Doblhoffpark: Baden bei Wien  csodálatos rózsakertje

Doblhoffpark: Baden bei Wien csodálatos rózsakertje

 

Baden bei Wien, a Habsburg idők legdivatosabb fürdővárosa volt, kénes gyógyfürdője miatt kedvelték. Hangulatos utcácskáival és Beethoven, Mozart, Schubert és Strauss emlékeivel ma is monarchiás hangulatot áraszt. A házakat az 1812-es nagy tűzvész után egységes biedermeier stílusban építették újjá.

A 8 hektáros Doblhoffpark valamikor a Weikersdorf-kastélyhoz tartozott, amelyet utolsó tulajdonosai után általában „Doblhoff-kastélynak” neveztek.

Az 1960-as években Baden önkormányzatának tulajdonába került a második világháború bombázásaiban súlyosan megsérült a Doblhoffpark, ezután alakították ki a park mai arculatát. Rózsákat már a 200 évvel előbb is neveltek a kastély parkjában. Mára több mint 800 rózsafajta és több mint 30 ezer rózsabokor illatozik.

 

A parkban található egy kis tó is, amit a 19. század elején fürdőtóként használtak. Délelőttönként a hölgyek, délutánonként pedig az urak fürdőzhettek benne. A két világháború között vidámpark működött körülötte, ma csónakázni lehet benne.

Doblhoffpark, Ausztria legnagyobb rozáriuma

A parkban található rózsák kétszer virágoznak egy évben. A júniusi fővirágzás idején tartják a Baden Rózsa Napokat. A második virágzás miatt októberben érdemes meglátogatni a parkot.

A park éjjal-nappal nyitva van és ingyenesen látogatható.

Doblhoffpark, Ausztria legnagyobb rozáriuma

Nagyon köszönjük a fotókat Paudics Ferencné Adrinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük