Diósgyőri vár 2020 videó

Furcsa volt ez a 2020. Nagyon furcsa. Néha már azt érzem, hogy sokkal többet utazom, mint az előző években. Pedig szinte ki sem mozdulok… Az utazási és kulturális élményeket most a számítógép előtt ülve gyűjtöm. Nincs egyszerű dolgom, mert mindig jobbnál jobb programokat, videókat találok múzeumokról, kastélyokról, várakról. A napokban a meseszép Diósgyőri vár 2020 videó került a látókörömbe a vár Facebook oldaláról. Csodáld meg Te is!

Diósgyőri vár 2020 videó

Fotó: Arnhoffer Klára

Diósgyőri vár

A Miskolchoz tartozó, négytornyú gótikus erőd, a Diósgyőri vár a királynék kedvelt nyaralóhelye volt, ma pedig a lovagi kultúra magyarországi szimbóluma. Virágkora I. (Nagy) Lajos uralkodásának idejére esett (1342-1382), akit lengyel királlyá is megválasztottak. 1370-ben Diósgyőr királyi székhely is lett.

A király halála után Diósgyőr vára és a hozzá tartozó birtok a királynék vidéki rezidenciája volt. 1526-ig hat királyné kapta jegyajándékba, köztük Mátyás felesége Beatrix is. Ezért méltán emlegették Diósgyőr várát a „királynék jegyruhája”-ként.

A vár híres adventi díszítéséről is. Az adventi vasárnapokon ünnepélyes keretek közt gyújtják meg a vár udvarán álló koszorún a következő gyertyát. A vár négy bástyája pedig egy-egy hatalmas gyertyát szimbolizál. Minden vasárnap egy újabb tornyot világítanak meg. Ez azért is érdekes, mert a várnak a negyedik tornya jelenleg nem áll. A vár felújítása már hosszabb ideje, 2010 óta tart a Nemzeti Várporgram keretében, de a legégett torony helyreállításáig még nem jutottak el.

Diósgyőri vár 2020 videó

„Erősségeink minden időben tanítanak és láttatnak… és amikor újra szárnyára kap bennünket a szél… visszatérünk! #diosgyorivar, #miskolc

A szöveget előadta: Papp Endre (a felvétel telefonon készült)
Szöveg: Boronkai Edina
A vár népe képviseletében: Erzsébet
Operatőr: Kövér Tibor, Krokavecz József
Vágó, color grade: Lengyel Adrián
Film: Vision Studio
Hálásak vagyunk a Vision Studio munkájáért!”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük