Deutsch-palota, a szecesszió gyöngyszeme Szegeden

A Deutsch-palota Szeged egyik legszebb szecessziós épülete. A zöld-kék-narancs színekben pompázó, majolika díszes épület külső megjelenése és lépcsőházainak díszítése Lechner Ödön zsenijét hirdeti. Homlokzatát a népművészetből származó formavilágú Zsolnay-kerámiadíszek teszik egyedülállóvá.

Deutsch-palota

Deutsch-palota története

A Deutsch-palota Szeged belvárosi részén, a Tiszához közel, a Dózsa György út 2. szám alatt épült 1900 és 1902 között Erdélyi Mihály építész tervei alapján. Modern felszereltséggel épült, a redőnyös ablakok mellett lakásokat fürdőhengerrel és káddal szerelték fel, ami akkor még nem igazán volt elterjedt.

Erdélyi felkérésére az épület külső megjelenését és lépcsőházait a magyar szecessziós építészet atyja Lechner Ödön tervezte. Lechner ebben az időben már befutott művész volt, I. Ferenc József magyar királytól megkapta a „királyi tanácsos” címet is. Szegeden is letette már a névjegyét a Városháza 1882-as megtervezésével, ami még a historizáló stílust képviselte.

Deutsch-palota

Lechner Ödön 5 leghíresebb épülete az UNESCO világörökségi várományos listáján is szerepel. Bár a Deutsch-palota nincs ezek között, szépsége elvitathatatlan. Felfedezhető rajta az építész főművének, az 1901-ben elkészült budapesti Postatakarékpénztár épületének hatása.

Csak emlékeztetőként a Postatakarékpénztár épülete:

Az épületet az építés idején merésznek számító színkombináció és a népművészetből származó formavilágú Zsolnay-kerámiadíszek teszik egyedülállóvá. Figyelemre méltó az indadíszes kovácsoltvas erkélyek finomsága és a kovácsoltvas rácsozattal védett, magas bejárati ajtó is.

A hetvenes években és a nyolcvanas évek első felében a mesés külsejéhez illően, a Bábszínháznak adott otthont. Ma a Megyei Sportigazgatóság működik benne.

Deutsch-palota videón

További látnivalók Szegeden

Köszönöm a megosztásokat!
  • 221
  • 5
  •  
  •  
  • 221
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük