Detrekő vára (Plavecký hrad) Szlovákiában

Detrekő vára (Plavecký hrad), pontosabban a valamikori csodálatos reneszánsz erődítmény romjai egy 400 méteres dombon meredeznek Délnyugat-Szlovákiában található. Vélhetően V. István magyar király építette a tatárjárás után. 1683-ban, Bécs török ostromakor itt őrizték a magyar kamarai levéltár iratait.

Detrekő vára (Plavecký hrad)

Detrekő vára (Plavecký hrad)

A vár feltételezhetően 1256-1273 közötti években, V. István magyar király rendeletére épült a Kis-Kárpátok lábánál, a cseh-morva határ őrizetére egy meredek dombon. A korai vár az  öregtoronyból és annak körítő falából állt. A fal szabálytalan alakú volt és követte a szikla peremét.

1394-ben Zsigmond Detrekő várát a lengyel származású Stiborici Stibornak adományozta. Stibor a várat átépítette. Az északi oldalon egy reprezentatív palotát emelt, a déli oldalt pedig megerősítette. Stibor halála után birtokat fia örökölte, akinek örökös nélküli halála után, 1435-ben visszaszállt a koronára.

1438-ban Habsburg Albert király Detrekőt Szentgyörgyi és Bazini Györgynek adományozta. 1543-ban az utolsó Szentgyörgyi és Bazini gróf halálával visszakerült a királyi kamara kezelésébe és zálogbirtok lett. 1552-től a Fuggerek zálogbirtoka volt, Balassa Menyhért kezébe került.

A 16. század közepén egy félköríves ágyúrondellát építettek a régi bejárat elé, a bejáratot pedig átrakták a nyugati oldalra.

Az az üldöztetés elől Bornemissza Péter író és prédikátor, Balassi Bálint nevelője Balassa Istvánhoz Detrekőre menekült. 1579-ben itt adta ki prédikációinak az ötödik kötetét.

Detrekő vára (Plavecký hrad)

A 16. század második felében reneszánsz erődítménnyé alakították át a várat. 1641-ben Pálffy Pál pozsonyi főispán vásárolta meg, a Pálffyaknak köszönhető a vár mai arculata. Az alsóvárat egy kör alakú rondellával bővítették, az alsóvár kapuit megerősítették.

1683-ban Bécs török ostromakor a magyar kamarai levéltár iratait itt őrizték. 1703 után a vár kuruc kézre került. 1707-ben a császár hadak lerombolták a várat. A felső várból a torony és a palota, az alsó reneszánsz várból a nagy tüzérségi bástyákmaradványai maradtak fenn.

A sérült várat a Pálffyak elhagyták, a faluban építettek reneszánsz stílusú várkastélyt, de a vár 1945-ig a Pálffy család tulajdonában volt.

A vár szlovák nevének, a Plavecký szónak a jelentése: Kun vagy Palóczy.

A közelben találjuk a Detrekői-karszthoz tartozó detrekői barlangot (Plavecká jaskyňa).

Nagyon köszönöm a fotókat Vadkerti Katicának!

Utólag kaptunk egy kiegészítést is:

András Szabó: „Itt talált menedékre nyomdájával egy darabig Bornemisza Péter író (1535-1584), a vár akkori tulajdonosa Balassi István pártfogásával.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük