Déri Múzeum, Debrecen – a Krisztus-trilógia otthona

A Déri Múzeum Debrecen és hazánk egyik legnevezetesebb közgyűjteményének otthona. Régészeti tára, több ezer darabos természettudományi, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti gyűjteménye önmagában is kiemelkedő. A múzeum legnagyobb értéke és egyben leglátogatottabb része a Munkácsy Mihály festette Krisztus trilógia együttes kiállítása. A Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo című hatalmas festmények egy külön teremben láthatók a legfelső szinten.

Déri Múzeum Debrecenben

Déri Múzeum története

Debrecen, Hajdú-Bihar vármegye székhelye rengeteg látnivalót rejt, amelyek közül ez egyik legnépszerűbb és legjelentősebb a Déri Múzeum.

Debrecen belvárosának ékessége a Déri tér 1. sz. alatt, a hajdani Pap tava helyén létesített botanikus kertből kialakított parkban áll. A nagytemplom közelében lévő, az épület előtti parkot Medgyessy Ferenc szobrai díszítik. Négy allegorikus szobor a múzeumi tevékenységgel összefüggésben áll: a Régészet, a Tudomány, a Művészet és a Néprajz szimbólumai.

A Déri téren áll továbbá a városban született 20. századi szobrászművész, Medgyessy Ferenc a Debreceni Vénusz, a Táncosnő és Móricz Zsigmond alkotása, valamint Debreczeny Tivadartól a Merengő című női aktszobor.

Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő adományából alakult meg a Városi múzeum 1902-ben. A múzeum fejlesztésében különösen kiemelkedő szerepe volt Zoltai Lajosnak (1905–1929), Ecsedi István etnográfusnak (1912–1929) és Sőregi János történésznek (1936–1950).

A Városi Múzeum gyűjteményének gyarapodását 1920-ban Déri Frigyes (1852-1924) bécsi selyemgyáros hatalmas kollekciójának (iparművészeti, művészeti, népművészeti, kelet-ázsiai és numizmatikai anyagok) adománya lendítette fel. Ezután került sor az új, mai is látható múzeumi épület létesítésére.

A neobarokk épület Györgyi Dénes és Münnich Aladárral közös terve alapján készült el 1923–1929 között. 1930. május 25-én, országos ünnepély keretében nyitották meg.

Déri Frigyes gazdag gyűjteményének köszönhetően a múzeum hamar kiemelkedett a hasonló múzeumok sorából.

Nem sokkel később Déri György – a bátyja gesztusát követve – a Kárpát-medence népeinek népművészeti alkotásaiból és ünnepi viseleteiből álló jelentős kollekcióját ajándékozta 1938-ban a múzeumnak.

A felújított múzeumot 2012 márciusában adták át.

A Déri Múzeum gyűjteménye

A múzeum gyűjteménye Déri Frigyes nagylelkű adomány után is folyamatosan gyarapodott.

Jelenlegi gyűjtemény:

  • természettudományi gyűjtemény 3000 egyedi muzeális darabbal, s 20 ezer ún. szekrénykataszterként leltározott anyaggal,
  • régészeti tár 60 ezer körüli paleolit, neolit és népvándorláskori lelet,
  • történeti anyag negyvenezer,
  • néprajzi gyűjtemény huszonkétezer,
  • a képzőművészet tízezer,
  • az iparművészeti anyag húszezer muzeális tárgyat mondhat magáénak,
  • fegyvergyűjtemény,
Déri Múzeum fegyvergyűjteménye
  • egyiptomi gyűjtemény.
Déri Múzeum egyiptomi gyűjtemény

A múzeum Régi képtárában láthatók azok a 17-19. században készült alkotások, melyeknek nagyobb része Déri Frigyes ajándékaként került a múzeumba. A kiállatott közel 50 festményt tematikai csoportokba rendezték. Az első ilyen a csoport a portréfestészet, a második kabinet a csendélet, a harmadik pedig a tájképek és za életképek párhuzamos kiállításával igyekszik rámutatnia a két tematika közötti kapcsolatra.

Az Új képtárban lehetőség nyílik megismerkedni jelentősebb 20. századi festőink munkásságával. Megtalálhatók itt Csók István, Fényes Adolf és Egry József festményei is.

Munkácsy Mihály Krisztus Trilógiája

A múzeum legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály világhírű Krisztus trilógiája, az Ecce homo, a Krisztus Pilátus előtt, és a Golgota című festmények. A három remekmű – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1995-től látható együtt a múzeumban.

Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotások (trilógia) közös bemutatásának érdekessége, hogy maga az alkotó, Munkácsy sohasem látta együtt a három remekművet.

Déri Múzeum, Debrecen - a Krisztus-trilógia otthona

A múzeum felújítása alatt 2010 és 2011 között Pécsett és Budapesten csodálhattuk meg Munkácsy műremekeit. Aztán kezdődtek a képek tulajdoni viszonyai miatti huzavonák.

2014-ben egy rövid időre a Krisztus Pilátus előtt című képet a tulajdonosához, Kanadába szállították, mivel lejárt a bérleti szerződés. A Golgotát tulajdonló Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő pedig a tárgyalások idejére letakartatta a festményt, amikor vitában volt az állammal, met nem engedték elszállítani az országból. Mára már mindhárom kép a magyar tulajdonban van.

Munkácsy a trilógiá megfestésével fejezte ki a keresztény Európához való tartozásunkat. A bibliai történések sorrendjében az első, a Krisztus Pilátus előtt képet festette meg először Munkácsy. A 417×636 cm-e művet 1881-ben fejezte be.

A sorozat történés szerinti második darabja, a 403×650 cm-es Ecce Homo, harmadikként 1896-ban készült el. Ez régóta a Déri Múzeum tulajdonában van.

A történet szerint harmadik mű, a Golgota 1884-ben készült el. A 460×712 cm-es kép 1905-ben megsérült, amikor a Golgota első tulajdonosának, John Wanamaker multimilliomos amerikai kereskedő és reklámszakembernek a háza leégett. A festményt úgy mentették meg a lángoktól, hogy kivágták a keretből. Néhány évvel később pótolták a hiányzó részeket. 2019-ben a magyar állam 3 milliárd forintért megvásárolta Pákh Imretől a képet.

Déri Múzeum, Debrecen - a Krisztus-trilógia otthona

Déri Múzeum látogatása

2023. márciusában a Déri Múzeum hétfői és vasárnapi napok kivételével naponta, belépő díj ellenében látogatható.

A múzeum különlegessége a fényjátékkal kísért és a bibliai témájú tárlatvezetés a Munkácsy Teremben. Ez a program min. 10 fő felett indul az alábbi időpontokban:

kedd 13.30, csütörtök 13.30, szombat 13.30 – Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés
szerda 13.30, péntek 13.30 – Zenekísérettel egybekötött fényjáték 

A fényjáték ideje alatt a Munkácsy Terem nem látogatható.

Aktuális nyitvatartási és egyéb információkért érdemes felkeresni a múzeum hivatalos oldalát.

Köszönöm Sutusné Grébel Irénnek a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük