Déri Múzeum, Debrecen – a Krisztus-trilógia otthona

A Déri Múzeum Debrecen és hazánk egyik legnevezetesebb közgyűjteménye. Régészei tára, több ezer darabos természetteudományi, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti gyűjteménye önmagában is kiemelkedő. A múzeum legnagyobb értéke és egyben leglátogatottabb része a Munkácsy Mihály festette trilógia együttes kiállítása. A Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo című hatalmas festmények egy külön teremben láthatók a legfelső szinten.

Déri Múzeum Debrecenben

Déri Múzeum története

A Déri Múzeum a Déri tér 1. sz. alatt, a hajdani Pap tava helyén létesített botanikus kertből kialakított parkban áll. A nagytemplom közelében lévő, az épület előtti parkot Medgyessy Ferenc szobrai díszítik. Négy allegorikus szobor a múzeumi tevékenységgel összefüggésben áll: a Régészet, a Tudomány, a Művészet és a Néprajz szimbólumai.

A Déri téren áll továbbá Medgyessy Ferenctől a Debreceni Vénusz, a Táncosnő és Móricz Zsigmond ülő alakja, valamint Debreczeny Tivadartől a Merengő című női aktszobor.

Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő adományából alakult meg a Városi múzeum 1902-ben. A múzeum fejlesztésében különösen kiemelkedő szerepe volt Zoltai Lajosnak (1905–1929), Ecsedi István etnográfusnak (1912–1929) és Sőregi János történésznek (1936–1950).

A Városi Múzeum gyűjteményének gyarapodását 1920-ban Déri Frigyes (1852-1924) bécsi selyemgyáros hatalmas kollekciójának (iparművészeti, művészeti, népművészeti, kelet-ázsiai és numizmatikai anyagok) adománya lendítette fel. Ezután került sor az új, mai is látható múzeumi épület létesítésére.

A neobarokk épület Györgyi Dénes és Münnich Aladárral közös terve alapján készült el 1923–1929 között. 1930. május 25-én, országos ünnepély keretében nyitották meg.

A felújított múzeumot 2012 márciusában adták át.

A múzeum gyűjteménye

A múzeum gyűjteménye Déri Frigyes nagylelkű adomány után is folyamatosan gyarapodott.

Jelenlegi gyűjtemény:

  • természettudományi gyűjtemény 3000 egyedi muzeális darabbal, s 20 ezer ún. szekrénykataszterként leltározott anyaggal,
  • régészeti tár 60 ezer körüli paleolit, neolit és népvándorláskori lelet,
  • történeti anyag negyvenezer,
  • néprajzi gyűjtemény huszonkétezer,
  • a képzőművészet tízezer,
  • az iparművészeti anyag húszezer muzeális tárgyat mondhat magáénak,
  • fegyvergyűjtemény,
Déri Múzeum fegyvergyűjteménye
  • egyiptomi gyűjtemény.
Déri Múzeum egyiptomi gyűjtemény

Munkácsy Trilógia

A múzeum legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály világhírű trilógiája (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota) 1995-től látható együtt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – a három festmény.

Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotások (trilógia) közös bemutatásának érdekessége, hogy maga az alkotó, Munkácsy sohasem látta együtt a három remekművet.

Déri Múzeum, Debrecen - a Krisztus-trilógia otthona

A múzeum felújítása alatt 2010 és 2011 között Pécsett és Budapesten csodálhattuk meg Munkácsy műremekeit. Aztán kezdődtek a képek tulajdoni viszonyai miatti huzavonák.

2014-ben egy rövid időre a Krisztus Pilátus előtt című képet a tulajdonosához, Kanadába szállították, mivel lejárt a bérleti szerződés. A Golgotát tulajdonló Pákh Imre amerikai magyar műgyűjtő pedig a tárgyalások idejére letakartatta a festményt, amikor vitában volt az állammal, met nem engedték elszállítani az országból. Mára már mindhárom kép a magyar tulajdonban van.

Munkácsy a trilógiá megfestésével fejezte ki a keresztény Európához való tartozásunkat. A bibliai történések sorrendjében az első a Krisztus Pilátus előtt képet festette meg először Munkácsy. A 417×636 cm-e művet 1881-ben fejezte be.

A sorozat történés szerinti második darabja, a 403×650 cm-es Ecce Homo, harmadikként 1896-ban készült el. Ez a Déri Múzeum tulajdonában van.

A történet szerint harmadik mű, a Golgota 1884-ben készült el. A 460×712 cm-es kép 1905-ben megsérült, amikor a Golgota első tulajdonosának, John Wanamaker multimilliomos amerikai kereskedő és reklámszakembernek a háza leégett. A festményt úgy mentették meg a lángoktól, hogy kivágták a keretből. Néhány évvel később pótolták a hiányzó részeket. 2019-ben a magyar állam 3 milliárd forintért megvásárolta Pákh Imretől a képet.

Déri Múzeum, Debrecen - a Krisztus-trilógia otthona

Déri Múzeum aktualitásai

Újraindulnak a múzeumban a népszerű fényjátékok a Munkácsy Teremben az alábbi időpontokban:

Kedd 13:30 Bibliai fényjáték
Szerda 13:30 Zenekísérettel egybekötött fényjáték
Csütörtök 13:30 Bibliai fényjáték
Péntek 13:30 Zenekísérettel egybekötött fényjáték
Szombat 13:30 Bibliai fényjáték
Vasárnap 13:30 Zenekísérettel egybekötött fényjáték

A fényjáték ideje alatt a Munkácsy Terem nem látogatható. A meghirdetett programot minimum tíz jelentkezőnél tartják meg.

Jegyárak:
Felnőtt: 1.800 forint (teljes árú belépő) + 200 forint
Kedvezményes belépő: 900 forint + 200
Családi belépő: 3.500 forint, minden személy után 200 forint
Hetven év felett és hat év alatt egységesen csak 200 forint a fényjátékra a jegyek ára.
A fényjáték – csoportok esetén előzetes egyeztetéssel – egyedi időpontokban is kérhető.
Jelentkezni a 06/52/322-207/132-es melléken lehet.

Köszönöm Sutusné Grébel Irénnek a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük