Dera-szurdok: Pilisszentkereszt csodálatos szurdok-völgye

A Pest megyei Pilisszentkereszt és Csobánka között található a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye, a Dera-patak csodálatos szurdokvölgye. A Dera-szurdok mindamellett, hogy rendkívül látványos, földtani és geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel. A szurdok mélyén vezető, fahidakkal gazdagított turistaút romantikus sétákra hívogat. A gerincen található geológiai-botanikai tanösvény pedig változatos sziklák és a meredek szakadékok között haladva mutatja be különleges természeti képződmény kialakulását, geológiai történetét és élővilágát.

Dera-szurdok Pilisszentkereszten

Dera-szurdok: Pilisszentkereszt csodálatos szurdok-völgye

Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető műúttól mintegy 200 m-re, azzal csaknem párhuzamosan található a Dera-patak szurdokvölgy.

Dera-szurdok fahídjai Pilisszentkereszten

A pilisszentkereszti szurdokvölgy mind földtani, mind geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel. Geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött Dachsteini mészkő formáció vastag padjait. E formáció kőzetei építik fel a Pilis-hegység uralkodó részeit, de igen fontos szerepet játszanak a Dunántúli-középhegység egészének felépítésében is.

A szurdokban egy kb. egy kilométeres sétával bejárható geológiai-botanikai tanösvény mutatja be a sajátos kőzet tulajdonságait. Megismerhetjük képződésének körülményeit, továbbá azoknak a tektonikai mozgásoknak a nyomait, amelyek a kőzet feldarabolódásához, a rétegek kibillenéséhez vezettek. Felfedezhetjük a törések menti karsztos üregek kialakulását és a jelenben is folyó geológiai folyamatok nyomait.

Pilisszentkereszti szurdok-völgy megközelítése

A pomázi HÉV állomásról induló autóbuszjáratokkal juthatunk el Pilisszentkeresztre. A faluból az Országos Kék Turistaút vezet a Dera-szurdokba.

A Pomáz – Dobogókői útról autóval érkezőket a falu előtt nagyméretű parkoló várja, ami szezonban gyakran megtelik.

A parkolóban és a szurdok felső végén tűzrakó helyek és padok várják a látogatókat.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük