Death Valley Nemzeti Park (Halál-völgy) csodálatos virágai – videó

A Kalifornia déli részén található Death Valley Nemzeti Park joggal viseli a Halál-völgy nevet. A világ legforróbb sivatagában nehéz felfedezni az élet nyomait. Pár évente azonban, – a nagyon csapadékos időszakban -, fantasztikus természeti jelenség figyelhető meg. Vadvirágok ezrei nőnek ki a földből, hogy sárgára színezzék a tájat. Aztán pár nap múlva megszűnik a varázslat, a virágok ismét átadják a helyüket a komor köveknek és ismét a sivárság uralja a tájat. 1984-ben felkerült az UNESCO világörökségi listára is.

Death Valley Nemzeti Park (Halál-völgy) csodálatos virágai

A Death Valley Nemzeti Park Kalifornia és Nevada határán, Sierra Nevadától keletre terül el. Természeti környezetét nagyrészt geológiája alakította. A legrégebbi sziklák legalább 1,7 milliárd évesek. Az ősi, meleg, sekély tengerek tengeri üledékeket raktak le területen.

A Death Valley Nemzeti Park az Egyesült Államok egyik legnagyobb nemzeti parkja, ahol a téli hőmérséklet 15-20 °C körüli, nyáron a nappali hőmérséklet többnyire 40 °C feletti. Nyári időszakban csapadék nincs, téli időszakban is csak 3-4 évente érkezik kisebb csapadék a Csendes-óceán felől. Az eső és az ideális hőmérséklet hatására előbújnak a vadvirágok és pár napig színes virágszőnyeget alkotnak. A száraz talajból a növények nem tudnak táplálékot felvenni, így hamar elpusztulnak.

A park számos növény- és állatfajnak ad otthont, amelyek alkalmazkodtak ehhez a zord sivatagi környezethez, például kreozotbokor, Joshua-fa, nagyszarvú juh és prérifarkas.

A Halál-völgyben megélő több mint ezerféle növény a helyi indiánoknak táplálékul szolgál, és eszközöket is készítenek belőlük. A tengernyi virágmag gyakran évtizedekig szunnyad a talajban a csapadék és a hőmérséklet optimális találkozására várva. Az előbújt virágok, mint a boglárka, kankalin, mák, orchidea, orgona, napraforgó és verbéna odacsalogatják a méheket és más rovarokat.

Death Valley Nemzeti Park

A Death Valley-t 1933-ban nemzeti emlékművé nyilvánították. A parkot jelentősen kibővítették, és 1994-ben nemzeti parkká vált.

Az UNESCO világörökségi listára 1984-ben került fel a Death Valley. 2013-ban a Nemzetközi Sötét Ég Szövetség sötét égbolt parkká nyilvánította.

Death Valley – Halál-völgye – videó

Nézd meg a virág özönről készült 2 perc 50 másodperces videót is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük