Deák téri evangélikus templom és gimnázium

A Deák téri evangélikus templom főváros legrégebbi és legismertebb evangélikus imahelye és egyben a legnagyobb budapesti protestáns templom. Ez volt Pollack Mihály első ismert, jelentős megbízása. A csatlakozó épületekkel együtt alkotott tömbben sok más evangélikus intézmény is működik (evangélikus gimnázium, lelkészi hivatal, lelkészlakások, könyvesbolt, múzeum, óvoda) ezért a területet gyakran Insula Lutherana-nak („evangélikus sziget”-nek) nevezik.

Deák téri evangélikus templom

Deák téri evangélikus templom rövid története

„Budapesti Deák téri evangélikus templomban járt gyülekezetünk kis csoportja. Esperesi és Gyülekezeti felügyelői beiktató istentiszteleten vettünk részt és megtekintettük az Evangélikus múzeumot is. Csodás az épület. ” – ezekkel a szavakkal hívta fel figyelmünket Pócza Csabáné Irénke a csodálatos épületre.

A templom Pollack Mihály tervei alapján épült 1799 és 1808 között. 1809 júliusától 1811 tavaszáig katonai ruharaktárként használták. 1811 pünkösdjén szentelték fel, a magyar, a német és szlovák ajkú hívek is anyanyelvükön hallhatták isten igéjét.

Az 1838 márciusi pesti árvíz alkalmával sokaknak szolgált menedékül. A templom az 1848-49-es  szabadságharc idején megrongálódott. A ma is látható dór falpillérekkel tagolt, timpanonnal lezárt főhomlokzatát 1856-ban Hild József építette.

Deák téri evangélikus templom

A második világháborúban és az M2-es metróvonal építésekor is károkat szenvedett. A torony és harang nélküli templom az ezredfordulón számítógéppel vezérelt harangsort kapott, naponta többször megszólal a harangjáték. A legutóbbi külső felújításra 2003-ban került sor.

Deák téri evangélikus templom

A templombelső egyterű, téglalap alaprajzú csarnok, kettős karzattal. Az oltár Pollack Mihály műve, a Rafaello ihletésű Krisztus Tábor hegyi színeváltozásának megjelenítése Lochbichler Ferenctől származik. A szószéket és a vörös márvány keresztelőmedencét Dunaiszky Lőrinc készítette.

A homlokzaton levő márványtábla szerint Kossuth Lajos itt kereszteltette meg fiait, Ferencet és Lajos Tivadart. Az udvar felőli falon két bronz dombormű Luther Márton 500. és Johann Sebastian Bach 300. születési évfordulójára emlékeztet.

A templom ma is a Deák téri evangélikus gyülekezet életének központja, minden vasárnap és ünnepnapon több időpontban is van gyülekezeti istentisztelet. Az evangélikusok az ország templomának tekintik, a Magyarországi Evangélikus Egyház sok központi eseménye is itt zajlik le.

Insula Lutherana épületegyüttes

Az épületkomplexumban több intézmény is működik: evangélikus gimnázium, lelkészi hivatal, lelkészlakások, könyvesbolt, múzeum, óvoda.

Templom alatt urnás temetkezés is lehetséges.

A budapesti Insula Lutheranát, azaz a Deák téri evangélikus templom, gimnázium és múzeum épületegyüttesét a kormány a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete támogatásával 2021. május 22-i hatállyal a történelmi emlékhelyek közé emelte.

A templom jó referencia volt Pollack Mihály számára, aki ezután többek között a Nemzeti Múzeum és a Pesti Vigadó épületét is megtervezhette.

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük