Csongrád látnivalói: az aranyhomokos strand városa

Csongrád városa a Tisza jobb partján, a Hármas-Körös torkolata (Körös-torok) előtt fekszik. Tiszai átkelőhely, közúti és vasúti híd köti össze Szentessel, valamint pontonhíd Csépával. Síkvidéki fekvése ellenére számos természeti érték vonzza a kirándulókat. Hazánkban egyedülállóan homokos strandja igen kedvelt. Csongrád látnivalói azonban a strandszezonon túl is megérnek egy látogatást.

Csongrád látnivalói

Csongrág város rövid története

Csongrád kedvező földrajzi fekvése miatt az újkőkor óta lakott hely. Nevének első említése a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében maradt fent. A monda szerint Árpád fejedelem a vidéket Ond törzsének adta. Ond fia, Ete földvárat építtetett. Ennek nevéből, a „Csernigrádból” (fekete vár) eredhet a város neve. A földvár az évszázadok folyamán elpusztult, ma semmi nyoma nem látható.

A 11. században Szent István a vármegye központjává tette. A tatárok pusztításai után IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyt. Csak a 15. század elején kapott ismét városi rangot.

Az 1720-as években indult meg a fellendülés, ekkor épült a belsővárosi Szent Rókus Templom. Majd 1769-ben a Kossuth téren, a főtéren lévő Nagyboldogasszony-templom.

1876-ban az adóterhek csökkentése érdekében nagyközséggé vált, 1923-ban azonban a helyiek ismét a várossá alakulás mellett döntöttek.

Csongrád látnivalói, nevezetességei

Kossuth tér

A Kossuth tér Csongrád városának főtere, érdemes itt kezdeni Csongrád város felefedezését. Itt áll a városháza, a katalikus Nagyboldogasszony-templom és a Gimnázium is.

Városháza

A mai vársoháza elődjét a XVIII. század második felében építették, a Károlyi család urasági megszálló háza volt. Később a város megvásárolta. Ezt 1934-ben lebontották és alapjaira építették dr. Piroska János polgármester és Csókássy Ferenc főmérnök tervei szerint a jelenlegi, Kós Károly alkotásainak stílusát idézi az épületet.

Nagyboldogasszony-templom

Csongrád
Csongrád

Homlokzati fülkéiben Nepomuki Szent János és Szent Antal szobrai állnak. Említést érdemel a négy evangelista szobrával díszített szószék és a fekete márványból készült főoltár. Az itt látható kép Tiziano Mária mennybemenetele című velencei oltárképének másolata.

Csongrád

Pieta szobor

A templom mellett álló pieta 1802-ben készült.

Batsányi János Gimnázium

A Batsányi János Gimnázium Csongrád és Csongrád-Csanád megye egyik legrégibb középiskolája, 1920-ban indult meg az első tanév. Nevét az 1700-as, 1800-as évek felvilágosult költőjéről, Batsányi Jánosról kapta.

Az iskola épület 1914-ben épült meg Ybl Lajos tervei alapján szecessziós stílusban.

Csongrád

Tari László Múzeum

A múzeum a település történetének, népi kultúrájának tárgyi emlékeit és írott dokumentumait mutatja be. 1988-ban vette fel dr. Tari László fogorovos, amatőr helytörténész nevét, aki a kialakuló néprajzi és helytörténeti gyűjtemény mellett legtöbb tétellel a régészeti gyűjteményt gyarapította.

Csongrádi Gyógyfürdő és Strand

A Csongrádi Gyógyfürdő és Strand három nyitott és négy fedett medencével rendelkezik. Vize mozgásszervi és idegrendszeri betegeknek is ajánlott.

Belsőváros – az Öregvár utca műemléki épületei

Csongrádon járva kihagyhatatlan a jellegzetes hangulatú Öregvár utca és a zegzugos környezete. Ez a terület az Alföld egyetlen településméretű, műemléki együttese. A most álló házak a 18. századból, nagyobbrészt a 19. századból származnak.

Az 1982 óta országos védettséget élvező házak többsége állóhézagos deszkaoromzatú, melynek díszét a vízvezető deszka és tartójának csipkézett széle, a kis világító ablak formája, valamint a fölé rakott ciráda adta.

Csongrád

A Belsőváros (vagy Belváros) Csongrád egykori központi részén fekszik, a Tisza partja mentén. A teljes városrész gyakorlatilag élő múzeumként funkcionál, mivel házainak többsége műemléki védettségű, ennélfogva szépen felújított és gondosan karbantartott. Nevével ellentétben a mai város szélén található, a Hármas-Körös és a Tisza összefolyásánál. Lakói eredetileg helyi hajósok, hajóácsok, halászok, kisparasztok és kubikosok voltak.

Többségük jelenleg vendégházként funkcionál. A Gyökér utcában találjuk a Csongrádi Tájházat.

Csongrád

Aranyhomokos Körös-torok – Hármas-Körös torkolata

A város környékén számos természeti érték várja a a kirándulókat. Legnépszerűbb, a hazánkban egyedülálló, finom szemű folyami homokos partszakasz, a Körös-torok. A Körös folyó torkolatával átellenben fekvő területen a környék legnagyobb szabadstrandja alakult ki összefüggő nyaraló- és szórakozónegyeddel. Az aranyhomokos parton évek óta nagy sikerrel rendezik meg a Körös-toroki Napok nevű strandfesztivált.

Ponton híd

A műemléki védelem alatt álló fa ponton híd Csépával köti össze Csongrádot.

Tanösvények

2006 óta Csongrádot a Körös-torok mentén és a Tisza-hídon átvezető kerékpárút köti össze a szomszédos Szentessel. A Tisza várossal átellenes partján lévő nagyréten tanösvények hálózatát alakították ki.

További csongrádi látnivalók

  • Szent Rókus-templom
  • Piroskavárosi Szent József-templom és Ferences kolostor
  • Református templom
  • Baptista Templom, Imaház – Új Bárka Keresztyén Közösségi Ház
  • Temetői kápolna
  • Csongrádi Tájház (Gyökér u.)
  • Széchenyi István Általános Iskola helytörténeti gyűjteménye (Széchenyi u. 29.)
  • Csongrád Galéria (Kossuth tér 7.)
  • Művésztelep (Tanya 833.)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük