Csongrád, az aranyhomokos strand városa

Csongrád városa a Tisza jobb partján, a Körös torkolata (Körös-torok) előtt fekszik. Tiszai átkelőhely, közúti és vasúti híd köti össze Szentessel, valamint pontonhíd Csépával. Hazánkban egyedülállóan homokos strandja igen kedvelt. Nézzük, mik Csongrád látnivalói.

Csongrád látnivalói

Csongrád kedvező földrajzi fekvése miatt az újkőkor óta lakott hely. Nevének első említése a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében maradt fent. A monda szerint Árpád fejedelem a vidéket Ond törzsének adta. Ond fia, Ete földvárat építtetett. Ennek nevéből, a „Csernigrádból” (fekete vár) eredhet a város neve. A földvár az évszázadok folyamán elpusztult, ma semmi nyoma nem látható.

A 11. században Szent István a vármegye központjává tette. A tatárok pusztításai után IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyt. Csak a 15. század elején kapott ismét városi rangot.

Csongrád látnivalói

Az 1720-as években indult meg a fellendülés, ekkor épült a belsővárosi Szent Rókus Templom. Majd 1769-ben a Kossuth téren, a főtéren lévő Nagyboldogasszony-templom.

Csongrád
Csongrád

Homlokzati fülkéiben Nepomuki Szent János és Szent Antal szobrai állnak. Említést érdemel a négy evangelista szobrával díszített szószék és a fekete márványból készült főoltár. Az itt látható kép Tiziano Mária mennybemenetele című velencei oltárképének másolata.

Csongrád

A templom mellett álló pieta 1802-ben készült.

1876-ban az adóterhek csökkentése érdekében nagyközséggé vált, 1923-ban azonban a helyiek ismét a várossá alakulás mellett döntöttek.

Csongrád

A Csongrádi Gyógyfürdő és Strand kettő nyitott, három fedett és két időszakosan fedett medencével rendelkezik. Vize mozgásszervi és idegrendszeri betegeknek is ajánlott.

Csongrádon járva kihagyhatatlan a jellegzetes hangulatú Öregvár utca és a zegzugos környezete. Ez a terület az Alföld egyetlen településméretű, műemléki együttese. A most álló házak a 18. századból, nagyobbrészt a 19. századból származnak.

Csongrád
Csongrád

A város környékén számos természeti érték várja a a kirándulókat. Legnépszerűbb, a hazánkban egyedülálló, finom szemű folyami homokos partszakasz, a Körös-torok. A Körös folyó torkolatával átellenben fekvő területen a környék legnagyobb szabadstrandja alakult ki összefüggő nyaraló- és szórakozónegyeddel. Az aranyhomokos parton évek óta nagy sikerrel rendezik meg a Körös-toroki Napok nevű strandfesztivált.

2006 óta Csongrádot a Körös-torok mentén és a Tisza-hídon átvezető kerékpárút köti össze a szomszédos Szentessel. A Tisza várossal átellenes partján lévő nagyréten tanösvények hálózatát alakították ki.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 207
  • 1
  •  
  •  
  • 207
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük