Tengeri liliom foglalta el az olasz tengerpartokat

A tengeri liliom vagy tengerparti nárcisz (Pancratium maritimum) egy nagyon kis kedves virág, amit nem mindennap láthatunk. Nem csak azért, mert ahogy a nevéből is sejtjük, a tengerparton él. Sokkal inkább azért, mert többnyire a kedvelt tengerparti üdülőhelyeket választjuk a nyaraláshoz, a különleges fehér liliom pedig épp azokan a helyeken él, ahol háborítatlan a természet és az emberek nem foglalták el az egész partszakaszt.

tengerparti liliom

Tengeri liliom foglalta el az olasz tengerpartokat

A természet millió csodája közül az egyik leglátványosabb jelenség a földben szunnyadó magok, hagymák megelevenedése és virágba borulása. Igazi csoda, ahogy a kopár sivatag egy kis eső hatására egyik napról a másikra színes virágszőnyeggé változik vagy a forró tengerparti homokból fehér virágok százai bújnak elő.

T. Bacsa Judith olvasónk olaszországi képes beszámolója a turisták által kevéssé látogatott, érintetlen természet csodálatos augusztusi átalakulását mutatja be.

„Nálunk Dél-Olaszországban most nyílik a Sea Lilly, avagy a Tengeri liliom. Én csak a forróság virágának hívom, mert annyira szürreális, hogy ilyen szépség nő ki a forró homokból.”

Tengerparti liliom vagy tengerparti nárcisz (Pancratium maritimum) a mediterrán tengerparti homokdűnék jellegzetes, védett, hagymás növénye. A nagy fehér virágú növény görög eredetű neve pankration = mindenre képes arra utal, hogy nagy túlélővel állunk szemben.

Alma nagyságú hagymája képes megkapaszkodni a forró futóhomokon, hogy augusztusban tömegesen megjelenő virágaival elkápráztassa a tengerpart szerelmeseit.

Nagyon köszönöm T. Bacsa Judithnak a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük