Csodálatos pünkösdi hétvége Velencében

A tavaszi ünnepek és az egyházi ünnepek közül a pünkösd az egyik legfontosabb, mégis kevésbé ismert a nem vallásos körökben, mint a karácsony vagy a húsvét. Az ünnep a keresztény hagyományokban gyökerezik, de számos kulturális és népi hagyománnyal is összefonódik, ami színes és sokszínű élményt nyújt az ünneplőknek. A tavasz és a természet megújulása sokakat csábít ilyenkor utazásra, különösen, hogy a pünkösdi hétvége a legtöbb európai országban hosszú hétvégét jelent. Számos városban rendeznek ilyenkor színes, vibráló felvonulásokat. Ha pedig felvonulásról van szó, akkor Velence nem csak a szárazföldön tartott karneválokban jár élen, hanem a vízi felvonulásokban is. A méltán híres Velencei karnevál vagy maszkabál mellett érdemes egyszer részt venni a Vogalonga vízi parádén, amely a lagúnák felfedezésére nyújt lehetőséget, akár még az amatőr evezősök számára is.

Vogalonga Velencében

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Míg a karácsony vagy a húsvét a kevésbé vallásos emberek között is ismert ünnepkör, addig a pünkösd ünneplésének háttere kevésbé közismert. A pünkösd, akárcsak a húsvét, mozgó ünnep; a húsvét utáni 50. napon ünnepeljük. A pünkösdben egyaránt keverednek az ősi pogány és a keresztény elemek. A kereszténység előtti időkben aratási ünnep és a sínai-hegyi szövetségkötés emléknapja volt, később a keresztény egyház a Szentlélek kiáradását ünnepelte és ünnepli a mai napig is pünkösdkor, amikor is Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Ezt jelképezve a katolikus templomokban szokás volt fehér galambot röptetni a Szentlélek szimbólumaként, a lángnyelvekre pedig égő kóccsomókkal emlékeztek.

A népszokásokban a pünkösdi időszak elsősorban a tavasz és a természet megújulásának szimbóluma, valamint az udvarlási szándék kifejezésének időszaka is. Utóbbihoz kötődik a májusfa állítása a kiszemelt lányos háznál. Minél magasabb volt a májusfa – amely egy vékony faág volt, virágokkal, szalagokkal, néhol étellel és itallal is feldíszítve – annál erősebb volt a legény elköteleződése és udvarlási szándéka.

A május elsején állított májusfát pünkösdkor bontották. A fa kidöntését ünnepség, táncmulatság és ügyességi verseny kísérte. A pünkösdi ügyességi verseny keretében a legények felmásztak a májusfára, hogy megszerezzék a ráakasztott ételeket és italokat vagy lovas ügyességi versenyeken vettek részt. A legügyesebb lett a pünkösdi király vagy májuskirály. A pünkösdi király megválasztása után egy évig – van, ahol csak egy napig – „uralkodott”, ezért is mondják, hogy „Rövid, mint a pünkösdi királyság”. A pünkösdi király előjogai közé tartozott, hogy az ivóban ingyen ihatott, minden lakodalomra, mulatságra meghívták, valamint a többi legény őrizte helyette az állatokat vagy elvégezte a munkája egy részét. A pünkösdi királynét ezzel szemben nem ügyessége vagy szépsége után választották, hanem erényessége alapján nyerhette el a címet a falu egyik hajadona.

pünkösdi freskó

Pünkösd Velencében

A pünkösd megünneplése a legtöbb európai országban hasonlóan történik, többnyire vásárok, szabadtéri felvonulások és ügyességi játékok vagy megmérettetések jellemzik. Velencében pedig pont erre az időszakra esik a Vogalonga, vagyis a „Hosszú evezés”. A pünkösdi ünnepkörhöz ugyan nincs köze, viszont, ha pünkösdkor tervezünk utazást Velencébe vagy annak környékére, semmiképp se hagyjuk ki a Vogalonga élményét.

1974-ben a velencei fiatalok evezős felvonulást szerveztek a lagúnákat ellepő motoroshajók elleni tiltakozás jelül. Ez volt az első Vogalonga. Annyira népszerűvé vált, hogy a következő évektől már több volt a nem olasz résztvevő, mint a helyi. A lehetőség, hogy átkelve a tengeren, a lagúnákon és a szigetek között evezzenek, rendkívül vonzó volt, így a Vogalonga gyorsan Európa evezős népeinek ünnepévé vált.

A 32 km-es távon ma már több, mint 2 000 amatőr és profi evezősből álló flotta vonul fel a Velence – Burano – Murano útvonalon, hogy szolidaritását fejezze ki Velence ősi evezős hagyományai és a város épsége mellett. Az egész napos rendezvényt a város különböző pontjairól kísérhetik végig az érdeklődők. Ha a Vogalonga idején látogatunk Velencébe, akkor rendkívül látványos víziparádéban lehet részünk, azt azonban érdemes tudni, hogy ilyenkor a motoros hajók közlekedését jelentősen korlátozzák, így nehézkesebb lehet a közlekedés.

Velencei gondolások pünkösdkor

Velence pünkösdkor is gyönyörű, köszönhetően a mediterrán időjárásnak. Sokkal kellemesebb májusban felfedezni a várost és a környék szigeteit – Muranot és Buranot – mint a nyári forróságban. A vízikarnevál mellett érdemes időt szentelni a történelmi és kulturális kincseknek is,. valamint a méltán híres észak-olasz kézműveseknek, mint a csipkeverő vagy az üvegfúvó mesterek.

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük